Έντυπη Έκδοση

Η ΡΑΕ ΖΗΤΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα του «φθηνότερου ρεύματος»

Φρένο στις αθέμιτες πρακτικές και τα παραπλανητικά κόλπα ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρισμού, οι οποίες τάζουν αδιακρίτως στους οικιακούς καταναλωτές παχυλές εκπτώσεις για να τους κάνουν πελάτες, επιχειρεί να βάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με επιστολή της που έστειλε τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλες 11 εταιρείες-προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, η ΡΑΕ ζήτησε από τις εταιρείες να της προσκομίσουν αναλυτικά εντός 20 ημερών τα τιμολόγιά τους, τις συμβάσεις που παρουσιάζουν στους καταναλωτές, καθώς και το διαφημιστικό υλικό που χρησιμοποιούν. Προειδοποιεί δε πως έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει τις άδειες επιχειρήσεων που δεν τηρούν το νόμο.

Η ΡΑΕ υποχρεώθηκε να κινητοποιηθεί έπειτα από καταγγελίες που έχει δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από καταναλωτές που διαμαρτυρήθηκαν ότι τους προσέγγισαν εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών επιχειρώντας να τους παραπλανήσουν για δήθεν μεγάλα οφέλη που θα είχαν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος αν γίνονταν πελάτες τους.

Μετά την τελευταία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, που έπληξε κυρίως τα νοικοκυριά, αρκετοί ιδιώτες προμηθευτές «ξεχύθηκαν» στην αγορά επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το κλίμα ανατιμήσεων για να αποσπάσουν πελάτες της Επιχείρησης.

Ηδη τουλάχιστον τρεις μεγάλες επιχειρήσεις -από τις συνολικά... 66 που έχουν λάβει σχετική άδεια λιανοπωλητή ρεύματος- έχουν βγάλει στην αγορά πακέτα πώλησης ρεύματος με χρεώσεις που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν ελκυστικές καθώς υπόσχονται εκπτώσεις μέχρι 20%, αλλά κρύβουν πολλές παγίδες αφού είναι τυποποιημένες και δεν λαμβάνουν υπόψη το «προφίλ» κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού.

Μπορεί να πληρώσουν περισσότερα

Ετσι ο πελάτης, που θα συμφωνήσει να προαγοράσει ρεύμα σε ανταγωνιστικότερη τιμή, μπορεί να βρεθεί να πληρώσει περισσότερα αν καταναλώσει έστω και μια κιλοβατώρα λιγότερη ή περισσότερη.

Η ΡΑΕ συστήνει στους καταναλωτές να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στις εκπτώσεις που υπόσχονται οι εταιρείες, υπονοώντας πως δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικές. Επίσης να ζητούν:

**Αναλυτική παρουσίαση του οφέλους που θα έχουν, καθώς κάποιοι πωλητές συγκρίνουν την έκπτωση με τους περσινούς και όχι τους φετινούς -αυξημένους ή μειωμένους κατά περίπτωση- λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στο ίδιο πλαίσιο να ζητούν σύγκριση με βάση την τετραμηνιαία χρέωση της ΔΕΗ και όχι ανά μήνα ή δίμηνο που προσφέρουν οι εταιρείες.

**Στις προσφορές θα πρέπει να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες πάγιες χρεώσεις

**Να αποφεύγεται η τηλεφωνική συγκατάθεση, καθώς ισοδυναμεί με υπογραφή-αποδοχή του συμβολαίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Θέματα καταναλωτή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσια περιουσία
Μπλοκαρισμένα 4 στα 5 κτήματα του Δημοσίου
ΕΛΣΤΑΤ
6,6% φτώχυνε η χώρα το δ' τρίμηνο 2010
Eurostat
Καχεκτική ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Εμπόριο
Χρυσή 18ετία για τα σούπερ μάρκετ με +13% ετησίως
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα του «φθηνότερου ρεύματος»
«Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας»
Εφυγε από την Αλεξάνδρεια Ζώνη καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις
Εντοκα γραμμάτια
Δανειστήκαμε 390 εκατ. με 3,85%
Αγρότες
Τα 'σπασαν Σκανδαλίδης-αγρότες για γεωτρήσεις, αποζημιώσεις
ΟΛΠ
Κερδοφόρος ΟΛΠ
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Στοπ σε δημοσίευση στοιχείων φορολογουμένων
Συνταξιοδότηση
Παίρνουν πίσω τη διπλή αναγνώριση πλασματικών ετών
Άλλες ειδήσεις
Παράταση
Νέα γεώτρηση στον Πρίνο
Συμφωνία συγχώνευσης