Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΚΤ ΣΤΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

40 μέτρα σελίδες τέχνης

Θέλεις να τα ξεφυλλίσεις, να τα πιάσεις στα χέρια σου, να τα αισθανθείς. Είναι γοητευτικά, φρέσκα, απρόβλεπτα, πειραματικά.

Είναι τα ευφάνταστα βιβλία των φοιτητών και υποτρόφων του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών-Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Εκτίθενται από σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με έναν εξίσου ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Και τον παράξενο τίτλο «Ο,τι: η τέχνη του βιβλίου στην ΑΣΚΤ».

Σαράντα μέτρα ενός χειροποίητου βρετανικού χαρτιού δημιουργούν έναν κυματιστό τοίχο, που «πλημμυρίζει» τον πρώτο όροφο του Μεγάρου Σταθάτου. Πάνω του (έχει ύψος 2,2 μ.) τυπώθηκαν επιλεγμένες σελίδες από τα βιβλία, που σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν στο Εργαστήριο από το 2002 μέχρι σήμερα. Τα ιδια τα βιβλία τοποθετήθηκαν μέσα στις προθήκες. Μερικά έχουν αποσπάσει τα τελευταία χρόνια διακρίσεις στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ). Και χωρίς τα βραβεία, όμως, ξεχωρίζουν στα μάτια του θεατή.

Η ιδέα γι' αυτή την έκθεση ήρθε από το ίδιο το Μουσείο (ήταν πρόταση της Ελένης Διδασκάλου-Παπαδημητρίου) και πρέπει να του αναγνωρίσουμε τα εύσημα. Από εκεί και πέρα, το έξυπνο στήσιμο και η παρουσίαση οφείλονται στον ενθουσιασμό δασκάλων και φοιτητών του Εργαστηρίου.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους κατάφεραν να σχεδιάσουν αφίσες για το ΕΚΕΒΙ (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Αφιέρωμα Νίκος Εγγονόπουλος) που όλοι έχουμε δει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας το 2007, την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS το 2008, και την Οδική Ασφάλεια και Ευγένεια στους Δρόμους το 2009. Ετσι τους πρόσεξε και ο Γιώργος Λούκος, πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, και τους εμπιστεύτηκε τις αφίσες και την επικοινωνιακή εικόνα του για τα έτη 2009 και 2010.

Είναι κοινό μυστικό ότι υπεύθυνη για την ανανέωση του Εργαστηρίου και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη εποχή είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια και χαράκτρια Λεώνη Βιδάλη. Ξεκίνησε να διδάσκει δύο ώρες την εβδομάδα τα «Στοιχεία Γραφικών Τεχνών», μάθημα υποχρεωτικό. Τα βιβλία-αντικείμενα των φοιτητών πραγματικά την εξέπληξαν και αποφάσισε να οργανώσει εκ νέου και με τον καλύτερο τρόπο το Εργαστήριο.

«Το Τυπογραφείο της Σχολής, που σκούριαζε στο υπόγειο του κτηρίου της οδού Πατησίων, ήταν σκέτη ντροπή», θυμάται. «Πρώτα το αναπαλαιώσαμε, το ανασυγκροτήσαμε και το εμπλουτίσαμε. Παράλληλα, στο κτήριο της οδού Πειραιώς οργανώσαμε το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών ως πλήρως λειτουργική μονάδα, βασισμένη στα πρότυπα της αγοράς. Καλύπτει όλο το φάσμα των γραφικών τεχνών, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που θα τον ζήλευαν μεγάλες εταιρείες και πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Την ίδια εποχή συστάθηκε και ο εκδοτικός οργανισμός της ΑΣΚΤ. Τα πέντε βιβλία που εξέδωσε έγιναν μέσα στο Εργαστήριο. «Τα έχουμε όλα. Από τον Γουτεμβέργιο μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ», χαριτολογεί η κ. Βιδάλη.

Κάθε χρόνο αποφοιτούν από το Εργαστήριο 40 με 50 φοιτητές, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι συνεχίζουν στο εξωτερικό. Εκτός από τα εκθέματα, ο θεατής θα δει και σε βίντεο 30 βιβλία που δημιουργήθηκαν στο Εργαστήριο. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε η Χαρά Μαραντίδου, το συντονισμό η Πατρίτσια -Ευγενία Δεληγιάννη και την επιμέλεια η Λεώνη Βιδάλη. Ο κατάλογος, δημιούργημα των φοιτητών, πωλείται 25 ευρώ και τα έσοδα θα επιστρέψουν στους φοιτητές που τον έφτιαξαν. Παρών ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χαρβαλιάς, τόνισε ότι πρέπει κάποτε το ελληνικό πανεπιστήμιο, που συκοφαντείται, να προβάλει το ίδιο το έργο του. Διάρκεια έως 1η Μαΐου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Από τον Κεφαλληνό μέχρι σήμερα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ιράν και Ουγγαρία φλερτάρουν με την αρκούδα
Εικαστικά
40 μέτρα σελίδες τέχνης
Από τον Κεφαλληνό μέχρι σήμερα
Θέατρο
Μαθήτρια στο θεατρικό θρανίο
Μουσική
Εφυγε και ο Γιάννης Καραμπεσίνης
Ερέχθειο
Γαλάζια κύματα και άνθη κρατούσαν οι Καρυάτιδες
Τι είναι το αιγυπτιακό μπλε;
Βήμα βήμα η ανακάλυψη του χρώματος
Τηλεόραση
Περισσότερα για τηλεόραση παρά για τους δημότες
Αθώωση Κοντομηνά για τον Alpha
Νέα απεργία στο Alter