Ελευθεροτυπία - 16/02/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Από τον Κεφαλληνό μέχρι σήμερα
Το Εργαστήριο της Τέχνης του Βιβλίου μετράει 70 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 1939 στην ΑΣΚΤ από τον Αλεξανδρινό Γιάννη Κεφαλληνό, καθηγητή της χαρακτικής.
Ηρθε στην Ελλάδα από το Παρίσι και ονειρευόταν «κάθε έντυπο στην καθημερινή ζωή, ακόμη και το εισιτήριο του τραμ, να είναι έργο τέχνης για την αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού».
Στο ισόγειο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θαυμάζει κανείς τα πρώτα τέσσερα βιβλία των μαθητών του, Βάσως Κατράκη, Λουκίας Μαγγιώρου, Λουίζας Μοντεσάντου και Γ. Μανουσάκη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, φιλοτεχνήθηκαν στο Εργαστήριο οι περίφημες πολεμικές αφίσες. Η Κατοχή το «έκλεισε» για να ξανανοίξει το 1953, πάλι με τον Κεφαλληνό επικεφαλής. Τα επόμενα τρία χρόνια μαζί με τους φοιτητές του σχεδίασε, χάραξε και στοιχειοθέτησε το τελειότερο βιβλίο στην ιστορία της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, το «Δέκα Λευκαί Λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών». Οι σελίδες του εκτίθενται και εντυπωσιάζουν με την καλαισθησία και το μόχθο τους.
Παρουσιάζονται και οι νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών καλλιτεχνών, όπως των Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Μπουτέα, Νέλλας Γκόλαντα, Αριας Κομιανού κ.ά.