Έντυπη Έκδοση

Εφυγε και ο Γιάννης Καραμπεσίνης

«Το πρώτο τραγούδι που έγραψα είναι το «Βύθισέ μου το μαχαίρι» με την Πόλυ Πάνου. Μπήκε στο όνομα του Μητσάκη και έγινε επιτυχία. Ο Μητσάκης είπε στον Μηλόπουλο «το κομμάτι είναι του μικρού».

 Ετσι δίνω την "Τζεμιλέ" και το "Ρίχ' το στο δε βαριέσαι" στην Πάνου - στίχοι και μουσική Γιάννης Καραμπεσίνης».

Συμμέτοχος στη γοητευτική ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Γιάννης Καραμπεσίνης, τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, πέθανε χθες στα 80 του χρόνια, από την καρδιά του.

Γεννημένος στου Ψυρρή το '31, ξεκίνησε, όπως διηγούνταν στον Χρήστο Παπαδόπουλο, παίζοντας κιθάρα σε ταβέρνες. Ερωτεύτηκε το μπουζούκι όταν άκουσε τον Χιώτη. Αγόρασε ένα τρίχορδο κι έμαθε να παίζει μόνος του.

Αρχισε να εμφανίζεται στα ιστορικά μαγαζιά της εποχής δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως τον Μητσάκη, που τον πρωτοχρησιμοποίησε σε ηχογράφηση το '56 για το «Σαββατόβραδο συννεφιασμένο». Η ιστορικότερη ηχογράφηση στην οποία συμμετείχε ήταν, όμως, αυτή του «Επιτάφιου»: «Μου λέει ο Χιώτης: "Πάμε να παίξουμε στα τραγούδια ενός ψηλού". Πάμε σ' ένα δωμάτιο μ' ένα πιάνο και ακούω ένα διαφορετικό στίχο, ένα διαφορετικό τραγούδι. Ηταν ο "Επιτάφιος" του Μίκη. Λέω στον Χιώτη: "Ωπα, εδώ έχουμε πολιτικό τραγούδι". "Κάνε το κορόιδο", μου λέει ο Χιώτης, "τρεις φορές παραπάνω θα πληρωθούμε"».

Μέχρι τη δεκαετία του '60, που ο Καραμπεσίνης γράφει τα δικά του τραγούδια, συνεργάστηκε με Καζαντζίδη, Τσαουσάκη, Παγιουμτζή, Τσιτσάνη, Μπιθικώτση κ.ά. Λίγο αργότερα η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα-Τούμπα» δίνει τ' όνομά της στο κέντρο όπου τραγουδούσε.

Εγραψε συνολικά 420 τραγούδια. Ανάμεσά τους τα «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Τζεμιλέ», «Εμείς μαζί δεν κάνουμε», «Δυο μαύρα μάτια αγαπώ», «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», που έγιναν επιτυχίες με τους Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά κ.ά.

Κηδεύεται σήμερα στις 14.45, στο Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών, στη Νίκαια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ιράν και Ουγγαρία φλερτάρουν με την αρκούδα
Εικαστικά
40 μέτρα σελίδες τέχνης
Από τον Κεφαλληνό μέχρι σήμερα
Θέατρο
Μαθήτρια στο θεατρικό θρανίο
Μουσική
Εφυγε και ο Γιάννης Καραμπεσίνης
Ερέχθειο
Γαλάζια κύματα και άνθη κρατούσαν οι Καρυάτιδες
Τι είναι το αιγυπτιακό μπλε;
Βήμα βήμα η ανακάλυψη του χρώματος
Τηλεόραση
Περισσότερα για τηλεόραση παρά για τους δημότες
Αθώωση Κοντομηνά για τον Alpha
Νέα απεργία στο Alter