Έντυπη Έκδοση

21 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ

Από την αϋπνία στην υπνηλία. Μια πολύπαθη διαδρομή...

Τα τελευταία χρόνια, η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στον ύπνο. Φέτος για πρώτη φορά η 18η Μαρτίου ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ερευνας του Υπνου (EARS) ως ημέρα αφιερωμένη στη ναρκοληψία.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

  • Ναρκοληψία: Μια «ύπουλη» αιτία υπνηλίας
   Η ναρκοληψία, μια από τις λιγότερο συχνές μορφές υπερυπνίας και ημερήσιας υπνηλίας, είναι μια νόσος άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά και σε μεγάλο ποσοστό του ιατρικού κόσμου.
  • Υπνος: το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας;
   Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ και χρόνια, ως αναπτυγμένη χώρα, έχουμε διαμορφώσει όλα εκείνα τα κοινωνικά πλαίσια που συνηγορούν στην έκφραση ενός «παχυσαρκογόνου περιβάλλοντος».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Πνευμονιόκοκκος: ευρύτερη κάλυψη με 13δύναμο εμβόλιο
   Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 13δύναμο εμβόλιο για την προστασία βρεφών και νηπίων από την πνευμονιοκοκκική νόσο.
  • Εκτη κύρια αιτία αναπηρίας η διπολική διαταραχή
   Τι συνδέει τον Ναπολέοντα, τη Βιρτζίνια Γουλφ, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τη Βίβιαν Λι και τον Θίοντορ Ρούσβελτ; Η μεγαλοφυΐα, το ταλέντο και η διπολική διαταραχή, μια πολύ διαδεδομένη ψυχική ασθένεια, γνωστή στο παρελθόν ως μανιοκατάθλιψη.
  • Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα
   Τα κωφά παιδιά που έβαλαν κοχλιακό εμφύτευμα σε μικρή ηλικία αναπτύσσουν έπειτα από ένα χρονικό διάστημα τον προφορικό λόγο με καταληπτή ομιλία, ανεξάρτητα από τη μέθοδο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν πριν από την εμφύτευση (π.χ. νοηματική γλώσσα, ολική επικοινωνία), όπως επισημάνθηκε σε διεθνή ημερίδα ειδικής αγωγής με θέμα: «Αντιμετώπιση παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα: σύγχρονες τάσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
  • Αυχενικό και πονοκέφαλος
   Μία από τις αιτίες του πονοκεφάλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο, ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Μερικές από τις αιτίες αυτής της παθολογίας είναι ο «τραυματισμός μαστιγίου» (whiplash injury), που συμβαίνει έπειτα από τροχαία ατυχήματα (όχι απαραίτητα πολύ σοβαρά), το έντονο στρες και η κακή στάση, ειδικά σε επαγγέλματα γραφείου.
  • Το άγχος στην εργασία προκαλεί διαβήτη
   Το άγχος στην εργασία για τις γυναίκες μπορεί να φέρει διαβήτη, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Diabetes Care. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άγχους στην εργασία τους καλό θα είναι να έχουν τον νου τους στα επίπεδα σακχάρου τους.
  • Διεκδικήστε τη φυσική ομορφιά!
   Οσο περνά η ηλικία, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Λεπταίνει, χαλαρώνει και κάνει ρυτίδες. Οι πρώτες ρυτίδες έκφρασης αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους από την τρίτη δεκαετία.