Έντυπη Έκδοση

Ναρκοληψία: Μια «ύπουλη» αιτία υπνηλίας

Η ναρκοληψία, μια από τις λιγότερο συχνές μορφές υπερυπνίας και ημερήσιας υπνηλίας, είναι μια νόσος άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά και σε μεγάλο ποσοστό του ιατρικού κόσμου.

Πρόκειται για μια διαταραχή του ύπνου που απαντάται στον γενικό πληθυσμό με συχνότητα περίπου 1/1.500. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα υπολογίζονται 5-7.000 ασθενείς. Από αυτούς μόνο σε μερικές δεκάδες έχει γίνει διάγνωση και βρίσκονται υπό θεραπεία. Υπάρχουν δύο είδη ναρκοληψίας: α) ναρκοληψία με καταπληξία (κλασική μορφή ναρκοληψίας) και β) ναρκοληψία χωρίς καταπληξία. Η κλασική μορφή ναρκοληψίας χαρακτηρίζεται από μια τετράδα συμπτωμάτων:

1. Υπερβολική ημερήσια υπνηλία.

2. Καταπληξία.

3. Ψευδαισθήσεις κατά τη μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο και το αντίθετο.

4. Υπνική παράλυση.

Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων αποκοιμάται συχνά πυκνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε στιγμές μονοτονίας, αλλά πολύ συχνά και σε καταστάσεις όπου απαιτείται απόλυτη εγρήγορση και προσοχή (οδήγηση, συζήτηση, ακόμη και κατά τη διάρκεια του φαγητού). Η καταπληξία χαρακτηρίζεται από ξαφνική και απότομη ελάττωση ή κατάργηση της μυϊκής ισχύος εξαιτίας μιας έντονης συγκίνησης (έκπληξη, γέλιο, θυμός). Ετσι ο ναρκοληπτικός μπορεί είτε να σωριαστεί είτε πιο συχνά να νιώσει στιγμιαία αδυναμία στα πόδια, στα χέρια, στο στόμα ή να του είναι δύσκολο να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια του. Η διάρκεια του επεισοδίου είναι μέχρι μερικά λεπτά και μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές την ημέρα. Οι ψευδαισθήσεις κατά τη μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο και το αντίθετο συνίστανται σε οπτικές κυρίως ψευδαισθήσεις κατά τις οποίες το άτομο συνήθως αναφέρει την παρουσία κάποιου ατόμου ή κάποιας σκιάς μες στο δωμάτιο ή αναφέρει την ύπαρξη εντόνων χρωμάτων κ.λπ. Η υπνική παράλυση αποτελεί δυσάρεστη εμπειρία που εμφανίζεται κατά την αφύπνιση και διαρκεί έως ελάχιστα λεπτά, όπου ουσιαστικά το άτομο ενώ είναι ξύπνιο αδυνατεί να κινητοποιήσει τους μύες του (ακόμη και να ανοίξει τα μάτια του), βιώνοντας αίσθημα παράλυσης. Επίσης, ο ύπνος του ναρκοληπτικού ασθενή κατά κανόνα είναι διαταραγμένος και κατακερματισμένος. Μελέτες έχουν δείξει συννοσηρότητα της ναρκοληψίας με παχυσαρκία, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές μνήμης. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων ξεκινά κυρίως στην παιδική-εφηβική ηλικία και δεν υπάρχει επικράτηση σε ένα από τα δύο φύλα. Ετσι φαινόμενα όπως το παιδί με κακές επιδόσεις στο σχολείο, που αποκοιμάται εύκολα, ή ο ενήλικος με τη μειωμένη απόδοση στη δουλειά που αποζητά μικρές, αναζωογονητικές στιγμές ύπνου, μπορεί και να μην είναι τόσο αθώα...

Η διάγνωση και η θεραπεία της ναρκοληψίας γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρεία ύπνου. Απαραίτητα για τη διάγνωση είναι το λεπτομερές ιστορικό, η φυσική εξέταση, η λήψη αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού και φυσικά η πολυ-υπνογραφία και η δοκιμασία εγρήγορσης (MSLT).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Από την αϋπνία στην υπνηλία. Μια πολύπαθη διαδρομή...
Υπνος: το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Από την αϋπνία στην υπνηλία. Μια πολύπαθη διαδρομή...
Ναρκοληψία: Μια «ύπουλη» αιτία υπνηλίας
Υπνος: το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας;
Άλλες ειδήσεις
Πνευμονιόκοκκος: ευρύτερη κάλυψη με 13δύναμο εμβόλιο
Εκτη κύρια αιτία αναπηρίας η διπολική διαταραχή
Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα
Αυχενικό και πονοκέφαλος
Το άγχος στην εργασία προκαλεί διαβήτη
Διεκδικήστε τη φυσική ομορφιά!