Έντυπη Έκδοση

Πνευμονιόκοκκος: ευρύτερη κάλυψη με 13δύναμο εμβόλιο

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 13δύναμο εμβόλιο για την προστασία βρεφών και νηπίων από την πνευμονιοκοκκική νόσο.

Το εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων, ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 5 ετών, από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα, που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος περιλαμβάνει τη σήψη, την πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία, την πνευμονία με βακτηριαιμία και το εμπύημα.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συστήνει το 13δύναμο σε δοσολογικό σχήμα 4 δόσεων, εκ των οποίων 3 αρχικές δόσεις ως αρχική σειρά εμβολιασμού και μία επαναληπτική δόση στην ηλικία μεταξύ 11 και 15 μηνών. Τα βρέφη και νήπια που έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό θα μπορούν να αλλάξουν σε 13δύναμο σε οποιοδήποτε στάδιο του εμβολιασμού, συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες δόσεις. Συνιστάται επίσης για τα παιδιά έως 5 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το 7δύναμο να τους παρασχεθεί κάλυψη και έναντι των 6 επιπλέον οροτύπων με μία δόση του 13δύναμου. Τα παιδιά που ξεκινούν τον εμβολιασμό με 13δύναμο συνιστάται να ολοκληρώνουν το σχήμα με το ίδιο εμβόλιο.

Το νέο 13δύναμο Prevenar έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ως συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010, ενώ θα αποζημιώνεται κατά 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε στα αποτελέσματα 13 μελετών φάσης 3, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 7.000 παιδιά. Δεδομένα από αυτές τις μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια και δραστικότητα του Prevenar 13 στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου σε βρέφη και νήπια. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το 13δύναμο παρέχει παρόμοια επίπεδα ασφάλειας με αυτά του 7δύναμου και μπορεί να συγχορηγηθεί με όλα τα συστηματικά χορηγούμενα εμβόλια που περιλήφθηκαν στις μελέτες.

Η απόφαση για τη χρήση του 13δύναμου θα πρέπει να βασίζεται σε επίσημες συστάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της διεισδυτικής νόσου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθώς και την επιδημιολογία των οροτύπων σε διαφορετικές περιοχές.

Οι πιο συχνά αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες σε κλινικές μελέτες περιλαμβάνουν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, πυρετό, ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη και αϋπνία ή υπνηλία.

Η χρήση κάθε εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του 13δύναμου, μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους. Η υπερευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά του, συμπεριλαμβανομένης και του τοξοειδούς της διφθερίτιδας, αποτελεί αντένδειξη για τη χορήγησή του. Οπως και άλλα εμβόλια, η χορήγησή του θα πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία, βαριά πυρετική νόσο. Ωστόσο, η παρουσία ελαφριάς λοίμωξης, όπως το κοινό κρυολόγημα, δεν θα πρέπει να προκαλέσει την αναβολή του εμβολιασμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Από την αϋπνία στην υπνηλία. Μια πολύπαθη διαδρομή...
Ναρκοληψία: Μια «ύπουλη» αιτία υπνηλίας
Υπνος: το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας;
Άλλες ειδήσεις
Πνευμονιόκοκκος: ευρύτερη κάλυψη με 13δύναμο εμβόλιο
Εκτη κύρια αιτία αναπηρίας η διπολική διαταραχή
Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα
Αυχενικό και πονοκέφαλος
Το άγχος στην εργασία προκαλεί διαβήτη
Διεκδικήστε τη φυσική ομορφιά!