Έντυπη Έκδοση

Εκτη κύρια αιτία αναπηρίας η διπολική διαταραχή

Τι συνδέει τον Ναπολέοντα, τη Βιρτζίνια Γουλφ, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τη Βίβιαν Λι και τον Θίοντορ Ρούσβελτ; Η μεγαλοφυΐα, το ταλέντο και η διπολική διαταραχή, μια πολύ διαδεδομένη ψυχική ασθένεια, γνωστή στο παρελθόν ως μανιοκατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διπολική διαταραχή αποτελεί την έκτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και απαντάται στο 1,2 έως 3,4% του πληθυσμού, αλλά, αν συνυπολογιστεί όλο το φάσμα των μορφών της, το ποσοστό αγγίζει το 5%. Προσβάλλει με την ίδια περίπου συχνότητα άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.

Η διπολική διαταραχή -μία συχνή, χρόνια και υποτροπιάζουσα ψυχική νόσος- χαρακτηρίζεται κυρίως από διαταραχή στη συναισθηματική λειτουργία. Βασική εκδήλωσή της είναι οι ασυνήθιστες και ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση, που συμπαρασύρουν τη σκέψη, τη δραστηριότητα και τη γενικότερη συμπεριφορά: οι εναλλαγές της διάθεσης κυμαίνονται από την υπερβολική ευφορία και τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό στη φάση της μανίας, έως τη βαθιά, ανείπωτη θλίψη στη φάση της κατάθλιψης, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου η επίκ. καθηγήτρια Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη. Κατά κανόνα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο τέλος της εφηβείας ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Η έκθεση «Διπολικότητα και Τέχνη» εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Το Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής υλοποίησε μία πρωτότυπη συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με τη χορηγία της Bristol-Myers Squibb. Μετά από ενημερωτικές συναντήσεις των φοιτητών με ειδικούς, που συντόνισε η κ. Οικονόμου-Λαλιώτη, δημιουργήθηκαν τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διπολική διαταραχή, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο www.dipoliki.gr ή καλέστε τη Γραμμή Βοήθειας του ΕΠΙΨΥ Τηλ.: 210-6515600.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Από την αϋπνία στην υπνηλία. Μια πολύπαθη διαδρομή...
Ναρκοληψία: Μια «ύπουλη» αιτία υπνηλίας
Υπνος: το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας;
Άλλες ειδήσεις
Πνευμονιόκοκκος: ευρύτερη κάλυψη με 13δύναμο εμβόλιο
Εκτη κύρια αιτία αναπηρίας η διπολική διαταραχή
Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα
Αυχενικό και πονοκέφαλος
Το άγχος στην εργασία προκαλεί διαβήτη
Διεκδικήστε τη φυσική ομορφιά!