Έντυπη Έκδοση

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ: ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Θετική ρΟΤΑ για συμβασιούχους

Η μη συμμόρφωση των ΟΤΑ στις αποφάσεις των δικαστηρίων, που δικαιώνουν, προσωρινά, συμβασιούχους συνιστά έγκλημα, επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξής, με αφορμή σχετικό ερώτημα του Δήμου Ζωγράφου.

Οι δήμαρχοι υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις δικαστηρίων, ξεκαθαρίζει η γνωμοδότηση Οι δήμαρχοι υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις δικαστηρίων, ξεκαθαρίζει η γνωμοδότηση Ο κ. Κονταξής ξεκαθαρίζει ότι οι δήμαρχοι υποχρεούνται να εκτελούν τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που τους επιβάλλουν να απασχολούν συμβασιούχους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τις οποίες έχουν καταθέσει σε βάρος των δήμων.

Στην εισαγγελική γνωμοδότηση αναφέρεται ακόμη ότι δεν υπάρχει σύγκρουση υποχρεώσεων για τους δημάρχους, οι οποίοι υποχρεούνται να υλοποιούν τις προσωρινές διαταγές υπέρ των συμβασιούχων, παρά τον νόμο 2190/94 που απαγορεύει την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή τη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Και αυτό διότι η προσωρινή διαταγή παρέχει έννομη προστασία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος, δεδομένου ότι η απονομή της δικαιοσύνης παρουσιάζει βραδύτητα. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο κ. Κονταξής, η συμμόρφωση των δημάρχων κ.λπ. προς τις προσωρινές διαταγές που αφορούν την απασχόληση των συμβασιούχων «όχι μόνο δεν συνιστά έγκλημα, αλλά η μη συμμόρφωση συνιστά έγκλημα».

Σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος με πρόεδρο τον Ρ. Κεδίκογλου ούτε λίγο ούτε πολύ απηύθυνε συστάσεις προς τα Πρωτοδικεία να μη δικαιώνουν απολυμένους συμβασιούχους, ενώ ο πρώην εισαγγελέας Γ. Σανιδάς είχε ασκήσει για πρώτη φορά αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων υπέρ συμβασιούχων του ΕΛΓΑ.

Πέραν της θετικής για τους εργαζομένους γνωμοδότησης, υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποχρεώνει τους δήμους να καταβάλουν τις αποδοχές (που είχαν παγώσει) σε συμβασιούχους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αφού κρίθηκε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ισχυρές και πρέπει να εφαρμόζονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου
Θετική ρΟΤΑ για συμβασιούχους
Δήμος Ζαχάρως
Ψάχνει ο εισαγγελέας - «βλέπει» και ο Α. Πάγος
Ενοχος κόμμωση
Ράστα... μολότοφ
Η μαύρη τρύπα του 2004
Χωριό πρότυπο... φάντασμα
Καταγγελία 79 φιλοζωικών οργανώσεων
Κολαστήρια ζώων
Παραδικαστικό κύκλωμα
Και πειθαρχική εξέταση για τις βαριές καταγγελίες
Περιβάλλον
8,7 τόνοι CO2 για κάθε Ελληνα
Υγεία
ΟΚΑΝΑ: Ζητούν αύξηση χρηματοδότησης, κάνουν στάση εργασίας
Επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες
Υπόθεση Λ. Φούντα
Σε περίσκεψη η ΕΛ.ΑΣ. μετράει... δέκα κλειδιά
Άλλες ειδήσεις
Το ψήφισμα και οι συμβάσεις στο Κέντρο ΑμεΑ Αργολίδας
Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι μεταφορές μαθητών
Δακρυγόνα στοπ, αλλά... εν καιρώ
Πήγαν για την ασφάλεια και βγήκαν φυλακισμένοι
Το νέο Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων
Νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ
Πράσινο φως για δύο δίκτυα ποδηλατοδρόμων
Αλλαγές έρχονται για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά
Χωρίς ιό
Αργεί το μετρό - 70% πτώση τζίρου
Εχασε τη ζωή του στο μεροκάματο
Σταθερές οι τιμές
«Εκδικητική η μη χορήγηση άδειας στον Βασίλη Ξηρό»