Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ «ΑΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ»

2.400 € λιγότερες αποδείξεις

Λιγότερες αποδείξεις κατά 2.400 ευρώ από τους φορολογούμενους, έκδοση αποδείξεων από φέτος για όλους τους επιτηδευματίες, φορολόγηση με 20% των μισθωμάτων της Εκκλησίας, υπαγωγή διδάκτρων και κάθε είδους ακίνητου στα τεκμήρια είναι ορισμένες από τις 16 αλλαγές του φορολογικού που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» καταγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Σε σχέση με τις αρχικές κατευθυντήριες γραμμές επήλθαν 16 αλλαγές:

1. Ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω 100.000 ευρώ.

2. Καμία απόδειξη για κάλυψη αφορολογήτου σε εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και 10% μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισόδημα μεγαλύτερο προσκομίζετε αποδείξεις 10% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ και 30% για άνω των 12.000 ευρώ. Εχουμε μείωση κατά 2.400 ευρώ της αξίας αποδείξεων.

3. Αποδείξεις ταμειακής μηχανής θα εκδίδουν ταξί, βενζινάδικα (από 1ης Απριλίου με χθεσινή υπουργική απόφαση), περίπτερα, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ κ.λπ. από φέτος.

Λογιστικός από 2011 στα ταξί

4. Μετατίθεται από 1.1.2011 ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων για ελεύθερους επαγγελματίες (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, μηχανικοί -αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα κ.ά.), αλλά θα αυξάνει φέτος το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

5. Κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ.ά. εντάσσονται στα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

6. Ακίνητες περιουσίες άνω των 5 εκατ. ευρώ θα φορολογηθούν με 2% για τρία χρόνια.

7. Φόρος 5% για δωρεές ακινήτων και 10% μετρητών σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που ήταν απαλλασσόμενα.

20% στα ενοίκια της Εκκλησίας

8. Φορολογικός συντελεστής 20% σε έσοδα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας Εκκλησίας και ιερών μονών, 5% για δωρεές ακινήτων και 10% μετρητών.

9. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση διανεμόμενων και μη κερδών δεν θα ξεπερνά εκείνη της μισθωτής εργασίας.

10. Επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται και δεν προβλέπονται γι' αυτές εξαιρέσεις από την οδηγία της Ε.Ε.

11. Δεν αναγνωρίζονται αγορές, δαπάνες, μισθώματα, τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες και υποκεφαλαιοδότησης (thin capitalization).

12. Υποχρεωτικά από 1.1.2011 και οι αμοιβές μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

13. Συστήνεται εξειδικευμένη υπηρεσία στην ΥΠΕΕ, που θα ελέγχει την «επώνυμη φοροδιαφυγή» ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα, που συλλέγονται από φορείς συμβολαιογράφους, τράπεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. Εξειδικευμένη υπηρεσία εντοπισμού φοροδιαφυγής τομέων παραεμπορίου, καθώς και αντιμετώπιση σε συνεργασία με άλλους φορείς (αστυνομία κ.λπ).

14. Δημιουργία κεντρικού τηλεφωνικού κέντρου (call-center) για άμεση υπενθύμιση (με τη λήξη του χρέους) των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών.

15. Νομοθετούνται 5 αναπτυξιακά κίνητρα: φοροαπαλλαγές για διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών, τριετές (αντί 5ετές αρχικά) αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 (αντί 30) ετών, αύξηση εκπτώσεων από κέρδη για δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, απαλλαγή από φόρο για 3 χρήσεις κερδών από πώληση αγαθών με διεθνή αναγνωρισμένη πατέντα, έκπτωση φόρου (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) βάσει δαπανών για παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους, καθώς και κίνητρα περιβαλλοντικής προστασίας για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, μείωση «αποτυπώματος» επιχειρήσεων, αλλά και ελαφρύνσεις για διατήρηση αδόμητης γης εντός σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές και προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

16. Αφαιρέθηκε η φορολόγηση με 8% κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο εξωτερικό ώστε να εξαιρεθούν του «πόθεν έσχες». *

Διπλό κάλεσμα ΑΔΕΔΥ

Με δύο επάλληλα (απογευματινά) συλλαλητήρια, ένα σήμερα και ένα την επόμενη Τρίτη 23/3, συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις κινητοποιήσεις κατά των περικοπών σε επιδόματα και δώρα. Εκτός από το σημερινό (6 μ.μ.) στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών η Εκτελεστική Επιοτροπή αποφάσισε ακόμη:

* Την πραγματοποίηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Τρίτη 23/3) νέου απογευματινού συλλαλητηρίου.

**Τη συνέχεια με νέα απεργιακή κινητοποίηση, της οποίας ο χρόνος πραγματοποίησης προσδιορίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Φορολογική πολιτική
Αφού φούντωσαν τη βενζίνη, τώρα σχεδιάζουν πλαφόν
Κλείνουν μεθαύριο τα βενζινάδικα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
2.400 € λιγότερες αποδείξεις
Αφού φούντωσαν τη βενζίνη, τώρα σχεδιάζουν πλαφόν
Κλείνουν μεθαύριο τα βενζινάδικα
Λ. Κατσέλη:
Αντέχουν ακόμη οι υπερχρεωμένοι
Επισπεύδουν την αξιολόγηση 4.000 επενδυτικών σχεδίων
Αναμόρφωση Ασφαλιστικού
«7 σοφοί» κάνουν πάσα στον Λοβέρδο
Πρόγραμμα «Συμμετέχω»
Εκπτωση 20% σε ανέργους και πολύτεκνους από μαγαζιά
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
2.700.000 έχασαν τη δουλειά τους στην ευρωζώνη
Στατιστική υπηρεσία
Αντέχει η απασχόληση στο λιανεμπόριο (+1,8%)
Κίνα
Γυρίζουν την πλάτη στα ομόλογα ΗΠΑ
Άλλες ειδήσεις
«Συνδυασμός» ΟΛΠ με Θριάσιο
Σε ύφεση και τα φέσια (-82,3%)
Απλοποιούν βίζες, χάριν τουρισμού
ΣΕΒ: Ακόμη πιο ελαστικά
Παράσταση διαμαρτυρίας