Έντυπη Έκδοση

*** ΗΜΕΡΙΔΑ

Αντέχουν ακόμη οι υπερχρεωμένοι

Τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ να ενσωματωθούν. Πάντως η κ. Κατσέλη μιλώντας χθες σε ημερίδα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν δείξει απροθυμία στη διευθέτηση οφειλών.

Πάντως μελέτη σε δείγμα 2.000 ατόμων που παρουσιάστηκε καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα υπερχρέωσης καθώς 6 στις 10 οικογένειες έχουν χρέη προς τις τράπεζες, ενώ από αυτές μόνο το 19% καθυστερεί να τα αποπληρώσει. Οσον αφορά το βάρος που δημιουργεί η αποπληρωμή του χρέους, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική μηνιαία δόση για δάνεια και κάρτες για το 62% των οφειλετών δεν υπερβαίνει το 40% του μηνιαίου εισοδήματος. Μόνο για το 16% του δείγματος το κόστος εξυπηρέτησης του τραπεζικού χρέους τους υπερβαίνει το 60%. Συνακόλουθα 6 στους 10 δήλωσαν ότι μετά την καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δανείων, το εναπομένον εισόδημα είναι επαρκές για τη διαβίωσή τους.

Τα νοικοκυριά που ήδη χρωστούν στις τράπεζες, παρά τη λαίλαπα των μέτρων, αντιμετωπίζουν με σχετική αισιοδοξία το μέλλον. Το 65% εκτιμά ότι με βάση το υφιστάμενο ή προσδοκώμενο εισόδημά τους θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν κανονικά. Μόνο το 24% εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες στην αποπληρωμή. Η στάση τους αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, που αγγίζει το 80%. Επιπροσθέτως για το 85% απ' αυτούς που έχουν λάβει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο η εμπορική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το ύψος των χρεών προς τις τράπεζες. Οι πλέον καλοπληρωτές είναι αυτοί που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, καθώς 9 στους 10 το εξυπηρετούν κανονικά. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στα καταναλωτικά όπου εντοπίζεται το 81% των κακοπληρωτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Λ. Κατσέλη:
Επισπεύδουν την αξιολόγηση 4.000 επενδυτικών σχεδίων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
2.400 € λιγότερες αποδείξεις
Αφού φούντωσαν τη βενζίνη, τώρα σχεδιάζουν πλαφόν
Κλείνουν μεθαύριο τα βενζινάδικα
Λ. Κατσέλη:
Αντέχουν ακόμη οι υπερχρεωμένοι
Επισπεύδουν την αξιολόγηση 4.000 επενδυτικών σχεδίων
Αναμόρφωση Ασφαλιστικού
«7 σοφοί» κάνουν πάσα στον Λοβέρδο
Πρόγραμμα «Συμμετέχω»
Εκπτωση 20% σε ανέργους και πολύτεκνους από μαγαζιά
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
2.700.000 έχασαν τη δουλειά τους στην ευρωζώνη
Στατιστική υπηρεσία
Αντέχει η απασχόληση στο λιανεμπόριο (+1,8%)
Κίνα
Γυρίζουν την πλάτη στα ομόλογα ΗΠΑ
Άλλες ειδήσεις
«Συνδυασμός» ΟΛΠ με Θριάσιο
Σε ύφεση και τα φέσια (-82,3%)
Απλοποιούν βίζες, χάριν τουρισμού
ΣΕΒ: Ακόμη πιο ελαστικά
Παράσταση διαμαρτυρίας