Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ «ΒΑΤΕΡΛΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η «τιμωρία» του Σαρκοζί...

Ψήφος μομφής για την κυβερνητική πλειοψηφία, «Βατερλό», «Χαστούκι», «Προειδοποίηση προς τον Νικόλα Σαρκοζί», «Αποδοκιμασία» για την πολιτική της Δεξιάς, ερμηνεύεται από τον γαλλικό Τύπο η ήττα της Δεξιάς στον προχθεσινό πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. «Η Δεξιά ανατρέπεται, η Αριστερά ξανανιώνει», «Επάνοδος της Αριστεράς», «Η κρίση ψήφισε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρώτο. Επιστροφή του Εθνικού Μετώπου». «Αποχή ρεκόρ Τιμωρία για την κυβερνητική πλειοψηφία», ήταν οι χθεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι του γαλλικού Τύπου.

Οι περιφερειακές εκλογές σημαδεύουν μια σημαντική αλλαγή του πολιτικού τοπίου, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η κοινοβουλευτική Αριστερά ενσαρκώνει σήμερα την πλειοψηφία στη Γαλλία, με συνολικό ποσοστό 50,5%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 29,1% τοποθετείται σαν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Η «Ευρώπη/Οικολογία» με 12,5% εγκαθίσταται σαν τρίτη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Το Κομμουνιστικό «Μέτωπό της Αριστεράς» εδραιώνεται με ποσοστό 6,1%.

Οι «χαμένοι»

Στον χώρο της αντιπολίτευσης οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης είναι το MoDem του πρώην προεδρικού υποψήφιου Φρανσουά Μπαϊρού 4% και το Νέο «Αντικαπιταλιστικό Κόμμα» του Ολιβιέ Μπεζανσενό με 3,4%, που δεν απέσπασαν το όριο του 5% των ψήφων για να συμμετάσχουν στον δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος αφορά την εκλογή εκπροσώπων σε 22 μητροπολιτικά περιφερειακά συμβούλια και 4 υπερπόντια διαμερίσματα.

Η προεδρική πλειοψηφία, που απαρτίζεται από το κυβερνών κόμμα «UMP» και «Νέο Κέντρο» βρίσκεται σε μειοψηφία, με συνολικό ποσοστό 26%. «Κακός παίκτης» η Δεξιά, δεν θέλησε να παραδεχτεί την αποτυχία της αποδίδοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στο ρεκόρ αποχής 53,6%. Ελπίζει στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων της στον δεύτερο γύρο, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν διαθέτει αποθέματα ψηφοφόρων και ότι κινδυνεύει να υποστεί την Κυριακή μία άνευ προηγουμένου ήττα.

Ακροδεξιά άνοδος

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι πρόκειται για «το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της γαλλικής Δεξιάς». Αποδίδουν την ήττα της σε δυσχερή οικονομική συγκυρία, ανάκαμψη της Αριστεράς ύστερα από μία περίοδο αλληλοσπαραγμού και αποσύνθεσης, επιστροφή των λαϊκών ψηφοφόρων στην Ακροδεξιά μετά την απογοήτευσή τους από την πολιτική και το στιλ υπερπροεδρίας «μπλιν μπλιν» του Σαρκοζί. Το «Εθνικό Μέτωπο» σημειώνει ανησυχητική άνοδο, με ποσοστό 11,6%. Θα, παίξει διαιτητικό ρόλο σε 12 περιοχές όπου ξεπέρασε το απαραίτητο ποσοστό για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο. Ο Λε Πεν απέσπασε 20% στην περιφέρεια της Προβένς-Κυανή Ακτή, η κόρη του Μαρίν 18% στο Πα-ντε-Καλέ.

Περιμένοντας τον β' γύρο

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, είναι η μεγάλη κερδισμένη των περιφερειακών εκλογών και επικρατέστερη για το χρίσμα της προεδρικής υποψήφιας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενσαρκώνει τον κύριο άξονα στην αντιπολίτευση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται τώρα η «Ευρώπη/Οικολογία» (αντί για το κεντρώο MoDem που δίχαζε την Αριστερά ως προς την προοπτική συνεργασιών). Με τη συμμαχία σοσιαλιστών, οικολόγων, «Μετώπου της Αριστεράς» είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια ισχυρή και ομογενής συμμαχία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις τους θα ολοκληρωθούν πριν από την κατάθεση απόψε των ψηφοδελτίων για τον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Αν το «ροζ, πράσινο και κόκκινο κύμα» της αριστερής συμμαχίας κατακλύσει τη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, θα επιβεβαιωθεί μια νέα πολιτική προοπτική. Ενωμένη η Αριστερά διαθέτει την πλειοψηφία και θα είναι σε θέση να ενσαρκώσει την εναλλαγή εξουσίας στις προεδρικές εκλογές του 2012. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Η μεγάλη ληστεία του Ιράκ!
Τουρκία
Μπασμπούγ: «Εκρηξη» για τις χειροβομβίδες
Επίτροπος Διεύρυνσης: Λαθρομετανάστες και Κυπριακό τα «αγκάθια» στη σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.
ΗΠΑ-Ισραήλ
Σχέση υπό... κατεδάφιση
Γαλλία
Η «τιμωρία» του Σαρκοζί...
Παραποιημένα φάρμακα
Τα χάπια της ντροπής
Άλλες ειδήσεις
ΗΠΑ: Απόστρατος στρατολογούσε ιδιώτες για πράκτορες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
Αντίστροφη σχέση πλούτου - ευτυχίας!
Η μεφεδρόνη «εκτοπίζει» την κοκαΐνη