Έντυπη Έκδοση

Επίτροπος Διεύρυνσης: Λαθρομετανάστες και Κυπριακό τα «αγκάθια» στη σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.

Η ακέραιη εφαρμογή των πρόσθετων πρωτοκόλλων εκ μέρους της Τουρκίας και η βελτίωση των σχέσεών της με την Κύπρο έχουν μεγάλη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο νέος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, κατά τις χθεσινές επαφές του στην Αγκυρα.

Κατά τη συνέντευξη που έδωσε στην Αγκυρα μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Φούλε είπε πως η λύση του Κυπριακού «θα ήταν ιστορική εξέλιξη για την Τουρκία και την Ε.Ε.». Ωστόσο ο Νταβούτογλου τόνισε πως οι συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε. «δεν πρέπει να σκιάζονται από πολιτικά προβλήματα όπως το Κυπριακό, που δεν έχουν άμεση σχέση με την Ε.Ε.».

Ενα δεύτερο σημαντικό σημείο που υπογράμμισε ο Φούλε ήταν το ότι θέμα κατάργησης θεωρήσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. θα μπορούσε να τεθεί μόνον αν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης σε σχέση με την Τουρκία. Ο επίτροπος είπε πως συζήτησε το θέμα των θεωρήσεων με τον Νταβούτογλου και ότι συμφώνησαν ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία περί επιστροφής των λαθρομεταναστών στην Τουρκία. «Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επιστροφή στην Τουρκία των λαθρομεταναστών που ξεκινώντας από αυτήν, πηγαίνουν στην Ευρώπη», είπε ο Φούλε και τόνισε ότι αν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό «μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη και των χωρών-μελών της Ε.Ε. να γίνουν τα βήματα για τις θεωρήσεις».

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συνιστά πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., με πρώτη την Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Την περίοδο 1992-1994, η εκ Τουρκίας λαθρομετανάστευση ήταν από τα σημαντικά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κατά τα άλλα, ο Φούλε είπε πως «προκειμένου να είναι πειστική η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει η Ε.Ε. να τηρεί τις υποσχέσεις της και η Τουρκία να προβεί σε βήματα στη μεταρρυθμιστική διαδικασία».

Ο επίτροπος συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιο για θέματα Ε.Ε. υπουργό και «αρχιδιαπραγματευτή» της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Σήμερα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τουρκία
Κυπριακό
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Μπασμπούγ: «Εκρηξη» για τις χειροβομβίδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Η μεγάλη ληστεία του Ιράκ!
Τουρκία
Μπασμπούγ: «Εκρηξη» για τις χειροβομβίδες
Επίτροπος Διεύρυνσης: Λαθρομετανάστες και Κυπριακό τα «αγκάθια» στη σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.
ΗΠΑ-Ισραήλ
Σχέση υπό... κατεδάφιση
Γαλλία
Η «τιμωρία» του Σαρκοζί...
Παραποιημένα φάρμακα
Τα χάπια της ντροπής
Άλλες ειδήσεις
ΗΠΑ: Απόστρατος στρατολογούσε ιδιώτες για πράκτορες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
Αντίστροφη σχέση πλούτου - ευτυχίας!
Η μεφεδρόνη «εκτοπίζει» την κοκαΐνη