Έντυπη Έκδοση

Αντίστροφη σχέση πλούτου - ευτυχίας!

Μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της αύξησης του πλούτου -από ένα ικανοποιητικό επίπεδο και πάνω- και της ευτυχίας του γενικού πληθυσμού διαπιστώνουν δύο γνωστοί οικονομολόγοι, υποστηρίζοντας ότι τα πολλά αγαθά δεν ωφελούν πάντα την ψυχική υγεία μιας κοινωνίας.

Βασιζόμενοι σε πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα, οι καθηγητές οικονομικών Κέρτις Ιτον και Μουκές Εσγουάραν διατυπώνουν τη θεωρία ότι από τη στιγμή που μια χώρα φτάνει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, η περαιτέρω αύξηση του πλούτου δεν ωφελεί ιδιαιτέρως τους πολίτες της. Αντιθέτως, μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα. Καθώς μια χώρα γίνεται πλουσιότερη, η κατανάλωση στρέφεται προς την αγορά αγαθών που αποτελούν «σύμβολα εξουσίας» χωρίς να έχουν ουσιαστική εγγενή αξία - όπως πανάκριβα «επώνυμα» ρούχα και κοσμήματα, υπερπολυτελή αυτοκίνητα κ.λπ. Τα αγαθά αυτά όμως δεν συμβάλλουν στην ευρύτερη ευημερία του κοινωνικού συνόλου διότι ικανοποιούν μεν τους ιδιοκτήτες τους, καθώς τους κάνουν να φαίνονται πλούσιοι κι επιτυχημένοι, αλλά δημιουργούν αισθήματα κατωτερότητας σε όλους τους υπόλοιπους που ζουν ίσως πολύ άνετα, αλλά δεν έχουν την ίδια οικονομική δύναμη.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων βασίζεται στο έργο του διάσημου οικονομολόγου Θόρσταϊν Βέμπλεν, που εφηύρε τον όρο «επιδεικτική κατανάλωση» για να περιγράψει αυτήν ακριβώς την τάση αυτοπροβολής μέσω υπερτιμημένων υλικών αγαθών. Καθώς ο πλούτος αυξάνεται, οι άνθρωποι είναι μεν πλουσιότεροι, αλλά ο συνεχής ανταγωνισμός για την απόκτηση τέτοιων συμβόλων εξουσίας τούς κάνει λιγότερο ευτυχισμένους. Οι Κέρτις και Εσγουάραν πιστεύουν ότι η έρευνά τους -που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Economic Journal»- μας βοηθά να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα εμπειρικών μελετών που δείχνουν ότι τα επίπεδα ευτυχίας και το αίσθημα κοινοτικής αλληλεγγύης βρίσκονται σε τέλμα σε πολλές πλούσιες χώρες. Γιατί υπάρχει ένα ακόμη μειονέκτημα: καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται για την απόκτηση περισσότερων συμβόλων εξουσίας, έχουν λιγότερο χρόνο ή διάθεση να βοηθούν ο ένας τον άλλο, γεγονός που καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών μιας κοινότητας και διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Η μεγάλη ληστεία του Ιράκ!
Τουρκία
Μπασμπούγ: «Εκρηξη» για τις χειροβομβίδες
Επίτροπος Διεύρυνσης: Λαθρομετανάστες και Κυπριακό τα «αγκάθια» στη σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.
ΗΠΑ-Ισραήλ
Σχέση υπό... κατεδάφιση
Γαλλία
Η «τιμωρία» του Σαρκοζί...
Παραποιημένα φάρμακα
Τα χάπια της ντροπής
Άλλες ειδήσεις
ΗΠΑ: Απόστρατος στρατολογούσε ιδιώτες για πράκτορες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
Αντίστροφη σχέση πλούτου - ευτυχίας!
Η μεφεδρόνη «εκτοπίζει» την κοκαΐνη