Έντυπη Έκδοση

ΑΠΕΙΛΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΕΥΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Τα χάπια της ντροπής

Οι φτωχοί, οι εύπιστοι ασθενείς και εκείνοι που ντρέπονται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία) αποτελούν τους καλύτερους «πελάτες» για τα κυκλώματα εμπορίας παραποιημένων φαρμάκων, η δραστηριότητα των οποίων συνιστά μία νέα παγκόσμια απειλή.

Επεξεργαζόμενη το σχέδιο σύμβασης, που προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την ποινικοποίηση της παραποίησης φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων, η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του Οργανισμού, επικαλείται στοιχεία διεθνών Οργανισμών, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία:

* Τα φάρμακα, που πωλούνται μέσω του Διαδικτύου, από τα εν λόγω κυκλώματα είναι πλαστά σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων.

* Τα παραποιημένα φάρμακα που κατασχέθηκαν το 2005 στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ξεπέρασαν τις 500.000 και ήταν διπλάσια από εκείνα που εντοπίστηκαν το 2004.

* Η ποσότητα αυτή πενταπλασιάστηκε μέχρι το 2006 και η συνολική τους αξία έφτασε τα 2.700.000 ευρώ, ενώ η διείσδυση παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη συνεχίστηκε, με ανησυχητικά αυξανόμενους ρυθμούς, μέχρι και το 2009.

* Στις περισσότερες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης το ποσοστό των πλαστών φαρμάκων είναι πάνω από το 20% της αξίας της αγοράς.

* Ο φόβος για τις επιπτώσεις της «γρίπης των χοίρων» προκάλεσε μία αύξηση των αναζητήσεων, μιας απομίμησης του εμβολίου «Tamiflu», μέσω Διαδικτύου, κατά 1.400%.

Η επέκταση της διασυνοριακής περίθαλψης και οι απευθείας πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων μέσω του Διαδικτύου επιτείνουν το πρόβλημα, υποστηρίζει η Επιτροπή και τονίζει προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την επείγουσα ανάγκη να συνυπογράψουν το σχέδιο σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των ασθενών ως απάντηση στην αυξανόμενη διάδοση των παραποιημένων φαρμάκων στην Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Η μεγάλη ληστεία του Ιράκ!
Τουρκία
Μπασμπούγ: «Εκρηξη» για τις χειροβομβίδες
Επίτροπος Διεύρυνσης: Λαθρομετανάστες και Κυπριακό τα «αγκάθια» στη σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.
ΗΠΑ-Ισραήλ
Σχέση υπό... κατεδάφιση
Γαλλία
Η «τιμωρία» του Σαρκοζί...
Παραποιημένα φάρμακα
Τα χάπια της ντροπής
Άλλες ειδήσεις
ΗΠΑ: Απόστρατος στρατολογούσε ιδιώτες για πράκτορες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
Αντίστροφη σχέση πλούτου - ευτυχίας!
Η μεφεδρόνη «εκτοπίζει» την κοκαΐνη