Έντυπη Έκδοση

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ -ΥΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ- ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

«7 σοφοί» κάνουν πάσα στον Λοβέρδο

Ο υπουργός Εργασίας θα αποφασίσει τελικά για το ύψος της βασικής παροχής και τον τρόπο διαχωρισμού του κοινωνικού από το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.

Ως προεόρτιο της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που ξεκινάει σήμερα, χθες εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο. Στα αιτήματα της οργάνωσης είναι η πρόσληψη προσωπικού Ως προεόρτιο της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που ξεκινάει σήμερα, χθες εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο. Στα αιτήματα της οργάνωσης είναι η πρόσληψη προσωπικού Η «επιτροπή σοφών» αναμένεται να παραδώσει σήμερα στον υπουργό Εργασίας το πόρισμά της για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού. Και αυτό, καθώς ο Α. Λοβέρδος δεν έκανε δεκτό το αίτημα για μικρή παράταση στο έργο της Επιτροπής, για τη «σύνθεση των απόψεων», γιατί ήθελε να δείξει σπουδή στη νομοθέτηση νέων μέτρων για τις συντάξεις τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο «αγορών» και Βρυξελλών.

Οι «απαιτήσεις» του Γκουρία

Την ίδια ώρα επισκεπτόταν τη χώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και πρότεινε την κατάργηση των εισαγωγικών μισθών ασφαλείας (σήμερα 740 ευρώ τον μήνα) και την αύξηση του συμβατικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας αντέτεινε ότι το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο και ότι το 75% είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες απαντώνται και οι πιο ευέλικτες σχέσεις απασχόλησης. Ως προς τους μισθούς, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι οι μέσες μικτές αποδοχές περιορίζονται στα 1.660 ευρώ, πολύ κάτω από το μέσο κοινοτικό επίπεδο.

* Στο πόρισμα της Επιτροπής, που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», δεν υπάρχει συμφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων για τις νέες πηγές χρηματοδότησης αν και υπάρχει πλειοψηφία για μη επιβολή φόρου υπέρ του ασφαλιστικού κουμπαρά. Επίσης, προτείνεται η επιβολή εισφοράς για τη χρηματοδότηση των ελλειμματικών Ταμείων (τύπου ΛΑΦΚΑ), καθώς και ένα μικρότερο πλαφόν στις συντάξεις (χαμηλότερη οροφή) στα επίπεδα της 28ης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ (εισφορές επί τεκμαρτού μισθού 2.440 ευρώ), αντί του ορίου των 2.850 ευρώ (το τετραπλάσιο του μέσου ΑΕΠ του 1991, το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως στα επίπεδα των αυξήσεων στις συντάξεις), σύμφωνα με τον νόμο 2084/92). Τα εν λόγω «καυτά» σημεία του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να διευκρινιστούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου μετά το Πάσχα.

Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του πορίσματος αναφέρουν:

1 Το 8% των ασφαλισμένων ευθύνεται για το 25-30% του συνολικού αναλογιστικού ελλείμματος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα 8 δισ. που μας λείπουν

2 Το ύψος της εισφοροδιαφυγής υπολογίζεται το 2010 στα 8 δισ., ποσά τα οποία εμφανώς λείπουν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία.

3 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι με μεγάλη συχνότητα ανακοινούμενες ευνοϊκές (με μικρή προκαταβολή, πολλές δόσεις και μείωση στα πρόσθετα τέλη) ρυθμίσεις οφειλών δεν βοήθησαν μακροπρόθεσμα την είσπραξή τους. Πολλοί οφειλέτες, αφού αποκτούσαν ασφαλιστική ενημερότητα, σταματούσαν την καταβολή των δόσεων.

4 Προτείνεται είτε η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης του συνόλου των αποθεματικών του συστήματος (συμπεριλαμβανόμενου και του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών) είτε η δημιουργία πολύ μικρού αριθμού τέτοιων εταιρειών. Αυτές θα εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κύριοι μέτοχοί τους θα είναι το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

5 Οσον αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας προτείνονται: α) ενιαίο πλαίσιο συμβάσεων με προμηθευτές νοσοκομειακών υπηρεσιών για τα ταμεία, β) κωδικοποίηση και επανατιμολόγηση ειδικών υλικών, γ) κεντρική Ηλεκτρονική Εκκαθάριση Απαιτήσεων Προμηθευτών, δ) εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων, ε) εφαρμογή σύγχρονης μεθόδου αποζημίωσης νοσηλειών με μορφή ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών (DRG's).

6 Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία συμπεριλαμβανομένων των συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών.

7 Αποσαφήνιση των ρόλων με τον χωρισμό της λογικής ασφάλισης (ανταποδοτική σύνταξη) από τους μηχανισμούς της αλληλεγγύης (βασική παροχή).

8 Ενοποίηση των κανόνων και των παροχών, προκειμένου να μην υπάρχει λόγος για διαφορετικά Ταμεία.

9 Μια απλοποιημένη και ταχεία διοικητική διαδικασία και αποφυγή μιας δυσμενέστερης μεταχείρισης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. *

Και η ΠΑΣΚΕ θριαμβεύει

Διαρκεί, προς το παρόν, η πολιτική αύρα του ΠΑΣΟΚ, και σε ορισμένους εργασιακούς χώρους η ΠΑΣΚΕ καταγράφει υψηλά ποσοστά.

- Στον Σύλλογο Υπαλλήλων Αττικής-Νήσων του ΙΚΑ, η ΠΑΣΚΕ πήρε 2.257 ψήφους (70,82%) και 11 έδρες (είχε 61,26% και 9 έδρες), η ΔΑΚΕ έλαβε 524 ψήφους (16,44%) και 3 έδρες (25,96% και 4 έδρες), η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα 255 ψήφους (8%) και 1 έδρα (7,65%) και ΕΑΣΠ 151 ψήφους.

- Στον Σύλλογο εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΣΥΤΑΤΕ) η ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 82,5% και 9 έδρες στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο, η ΔΑΚΕ 14,68% και 2 έδρες και η Ενιαία 2,72%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
2.400 € λιγότερες αποδείξεις
Αφού φούντωσαν τη βενζίνη, τώρα σχεδιάζουν πλαφόν
Κλείνουν μεθαύριο τα βενζινάδικα
Λ. Κατσέλη:
Αντέχουν ακόμη οι υπερχρεωμένοι
Επισπεύδουν την αξιολόγηση 4.000 επενδυτικών σχεδίων
Αναμόρφωση Ασφαλιστικού
«7 σοφοί» κάνουν πάσα στον Λοβέρδο
Πρόγραμμα «Συμμετέχω»
Εκπτωση 20% σε ανέργους και πολύτεκνους από μαγαζιά
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
2.700.000 έχασαν τη δουλειά τους στην ευρωζώνη
Στατιστική υπηρεσία
Αντέχει η απασχόληση στο λιανεμπόριο (+1,8%)
Κίνα
Γυρίζουν την πλάτη στα ομόλογα ΗΠΑ
Άλλες ειδήσεις
«Συνδυασμός» ΟΛΠ με Θριάσιο
Σε ύφεση και τα φέσια (-82,3%)
Απλοποιούν βίζες, χάριν τουρισμού
ΣΕΒ: Ακόμη πιο ελαστικά
Παράσταση διαμαρτυρίας