Έντυπη Έκδοση

79 ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Κολαστήρια ζώων

Παράνομες αγοραπωλησίες στις λαϊκές και σε pet-shops, καταφύγια-κολαστήρια, εξοντώσεις με δηλητήρια υπαιτιότητι και των δήμων, οι απαράδεκτες συνθήκες που δεσπόζουν στη ζωή των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς.

Παράνομες αγοραπωλησίες σε λαϊκές, καταφύγια-μπουντρούμια και εξόντωση με δηλητήρια υπαιτιότητι των δήμων, ό,τι πιο βίαιο για τα ζώα Παράνομες αγοραπωλησίες σε λαϊκές, καταφύγια-μπουντρούμια και εξόντωση με δηλητήρια υπαιτιότητι των δήμων, ό,τι πιο βίαιο για τα ζώα Εβδομήντα εννιά οικο-φιλοζωικές οργανώσεις, εκπροσωπούμενες από την Πανελλαδική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, επανέρχονται θέτοντας επί τάπητος ένα θέμα τρυφερό, ανθρώπινο, που μέχρι σήμερα έχει συναντήσει την αδιαφορία του ελληνικού κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ ελάχιστοι δήμοι της χώρας εφαρμόζουν προγράμματα περίθαλψης και προστασίας των αδέσποτων ζώων, όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο 3170 που ψηφίστηκε το 2003 εν όψει και της Ολυμπιάδας. «Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της εξοργιστικής στάσης τους είναι η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων, οι μαζικές μετακινήσεις από τον ένα δήμο στον άλλο για αποποίηση των ευθυνών και οι οργανωμένες και κατόπιν εντολών εξοντώσεις τους με δηλητήρια».

Πολλοί εξ αυτών μάλιστα διατηρούν παράνομα καταφύγια - κολαστήρια αδέσποτων, «καθώς υπάρχουν χωρίς νόμιμους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς συμβάσεις με κτηνιάτρους, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για περίθαλψη και φροντίδα, με συνθήκες διαβίωσης πολλές φορές εφιαλτικές».

Το απάνθρωπο σκηνικό με τα αδέσποτα συμπληρώνουν οι παράνομες αγορές, λαϊκές και pet-shops: χωρίς πρόσβαση σε νερό και τροφή, μέσα σε τζαμένια κλουβιά, χωρίς προφύλαξη ακόμη και των νεογέννητων τετραπόδων από τον δυνατό ήλιο. Το χειρότερο έπεται, καθώς τα ζώα, καταβεβλημένα όπως είναι, πωλούνται συχνά άρρωστα. Τα καταστήματα (πόσω μάλλον οι γυρολόγοι ή εκείνοι που τα πουλούν χωρίς άδεια στις λαϊκές) δεν φέρουν καμία ευθύνη. Για την ακρίβεια, δεν αναγνωρίζουν ουδεμία ευθύνη. Οι συναλλαγές αφορούν ημίαιμα ζώα ή καθαρόαιμα που πωλούνται με πλαστά έγγραφα ή με χαρτιά που ανήκουν σε άλλο ζώο και πάει λέγοντας η παρανομία...

Απ' την άλλη, τα φιλοζωικά σωματεία κατηγορούνται για παράνομες υιοθεσίες ζώων στο εξωτερικό αλλά και για εξαγωγές ζώων με προορισμό τη χρήση τους για πειραματόζωα. Απαντώντας λένε: «Οι οργανώσεις μας αναγκάζονται να στρέφονται σε μεγάλες ζωοφιλικές οργανώσεις και καταφύγια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία στα αδέσποτα της Ελλάδας, τα οποία κατέληξαν αδέσποτα από την έλλειψη παιδείας».

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει ασυδοσία: Θα πρέπει να είναι χιλιάδες τα αδέσποτα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, κάποιες φορές αγριεμένα και επικίνδυνα. Αλλοτε πάλι να αιμορραγούν στους δρόμους-καρμανιόλες της ελληνικής πραγματικότητας. Η ζωοφιλική παιδεία πάντως πρέπει να ιδωθεί ξανά και σε άπειρες περιπτώσεις κατόχων ζώων συντροφιάς που αγνοούν το πώς πρέπει να κινούνται και να κυκλοφορούν όταν έχουν τετράποδα.

Τα τελευταία δεν αντισταθμίζουν την «ξεφτίλα» που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση που είχαν από Πολιτεία και πολλούς δήμους τα τετράποδα. Η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή ζωοφιλικών σωματείων έχει καταθέσει προτάσεις και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή. Στόχος είναι και η αναβάθμιση, η διόρθωση και η συμπλήρωση του ν. 3170/2003 περί ζώων συντροφιάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου
Θετική ρΟΤΑ για συμβασιούχους
Δήμος Ζαχάρως
Ψάχνει ο εισαγγελέας - «βλέπει» και ο Α. Πάγος
Ενοχος κόμμωση
Ράστα... μολότοφ
Η μαύρη τρύπα του 2004
Χωριό πρότυπο... φάντασμα
Καταγγελία 79 φιλοζωικών οργανώσεων
Κολαστήρια ζώων
Παραδικαστικό κύκλωμα
Και πειθαρχική εξέταση για τις βαριές καταγγελίες
Περιβάλλον
8,7 τόνοι CO2 για κάθε Ελληνα
Υγεία
ΟΚΑΝΑ: Ζητούν αύξηση χρηματοδότησης, κάνουν στάση εργασίας
Επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες
Υπόθεση Λ. Φούντα
Σε περίσκεψη η ΕΛ.ΑΣ. μετράει... δέκα κλειδιά
Άλλες ειδήσεις
Το ψήφισμα και οι συμβάσεις στο Κέντρο ΑμεΑ Αργολίδας
Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι μεταφορές μαθητών
Δακρυγόνα στοπ, αλλά... εν καιρώ
Πήγαν για την ασφάλεια και βγήκαν φυλακισμένοι
Το νέο Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων
Νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ
Πράσινο φως για δύο δίκτυα ποδηλατοδρόμων
Αλλαγές έρχονται για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά
Χωρίς ιό
Αργεί το μετρό - 70% πτώση τζίρου
Εχασε τη ζωή του στο μεροκάματο
Σταθερές οι τιμές
«Εκδικητική η μη χορήγηση άδειας στον Βασίλη Ξηρό»