Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2000-2009

8,7 τόνοι CO2 για κάθε Ελληνα

Μία μονάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη χώρας μας, που επιπλέον παρουσιάζουν τάση αύξησης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα τη δεκαετία 2000-09.

Με 8,7 τόνους ανά κεφαλή για το πιο σημαντικό από τα αέρια του θερμοκηπίου, ξεπερνάμε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία (5,2 τόνοι), η Γαλλία (6 τόνοι) και η Ιταλία (7,4 τόνοι). Η ίδια κατάταξη καταγράφεται από τη σύγκριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Είναι το αποτέλεσμα των περιορισμένων προσπαθειών για το περιβάλλον, όπως σημειώνεται στην ίδια έκθεση, αφού η Ελλάδα διαθέτει για περιβαλλοντικές δράσεις λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ. Την περίοδο 2000-06 περίπου το 10% των κοινοτικών επιδοτήσεων είχαν διατεθεί σε αυτό τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε περιβαλλοντικές υποδομές, διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε χθες από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανγκελ Γκουρία, που πρότεινε με έμφαση να προχωρήσει η Ελλάδα στη θέσπιση πράσινης φορολογίας για να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους ώστε να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας ότι αν δεν θεσπιστούν νέοι φόροι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για να φθάσουν στο 20% του ενεργειακού μας δυναμικού ώς το 2020. Στο περιθώριο της παρουσίασης η Τίνα Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής πράσινων φόρων. Στην ομιλία της, πάντως, η υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για τη δημιουργία πράσινου ταμείου, με πόρους από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, το λεγόμενο «τάλιρο» στη βενζίνη κ.λπ. Η υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε έμφαση στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, για την οποία η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και προανήγγειλε την ενοποίηση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε μία, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνονται αναφορές σε σημαντικές παραμέτρους του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:

**Στα δάση που καλύπτουν το 30% της επιφάνειας της χώρας, παρά τις πυρκαγιές. Σημειώνεται μάλιστα ότι το 2007, οπότε αφανίστηκε το ελατόδασος της Πάρνηθας, ήταν η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών στη χώρα. Από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν εκδηλωθεί 3.000 συμβάντα.

* Στη διαχείριση των υδατικών πόρων, με ειδική αναφορά στην εκτροπή του Αχελώου που χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενο έργο.

Η έκθεση είχε εγκριθεί από τον ΟΟΣΑ στις αρχές του 2009 και η συγκέντρωση των στοιχείων είχε γίνει από τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη, που μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση. Στην πράσινη διπλωματία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου
Θετική ρΟΤΑ για συμβασιούχους
Δήμος Ζαχάρως
Ψάχνει ο εισαγγελέας - «βλέπει» και ο Α. Πάγος
Ενοχος κόμμωση
Ράστα... μολότοφ
Η μαύρη τρύπα του 2004
Χωριό πρότυπο... φάντασμα
Καταγγελία 79 φιλοζωικών οργανώσεων
Κολαστήρια ζώων
Παραδικαστικό κύκλωμα
Και πειθαρχική εξέταση για τις βαριές καταγγελίες
Περιβάλλον
8,7 τόνοι CO2 για κάθε Ελληνα
Υγεία
ΟΚΑΝΑ: Ζητούν αύξηση χρηματοδότησης, κάνουν στάση εργασίας
Επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες
Υπόθεση Λ. Φούντα
Σε περίσκεψη η ΕΛ.ΑΣ. μετράει... δέκα κλειδιά
Άλλες ειδήσεις
Το ψήφισμα και οι συμβάσεις στο Κέντρο ΑμεΑ Αργολίδας
Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι μεταφορές μαθητών
Δακρυγόνα στοπ, αλλά... εν καιρώ
Πήγαν για την ασφάλεια και βγήκαν φυλακισμένοι
Το νέο Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων
Νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ
Πράσινο φως για δύο δίκτυα ποδηλατοδρόμων
Αλλαγές έρχονται για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά
Χωρίς ιό
Αργεί το μετρό - 70% πτώση τζίρου
Εχασε τη ζωή του στο μεροκάματο
Σταθερές οι τιμές
«Εκδικητική η μη χορήγηση άδειας στον Βασίλη Ξηρό»