Έντυπη Έκδοση

Η βιογραφία της Σιμόν ντε Μπωβουάρ

Ψηφίδες ζωής

Huguette Bouchardeau

Σιμόν ντε Μπωβουάρ

μτφρ.: Μήνα Πατεράκη - Γαρέφη

εκδόσεις Κίχλη, σ. 480

Με το έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ η Ιγκέτ Μπουσαρντό, σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής και πνευματικής ζωής της Γαλλίας (διετέλεσε υπουργός των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων των Πιερ Μορουά και Λοράν Φαμπιούς στη δεκαετία του '80), κατορθώνει να αναδείξει την πολυπλοκότητα μιας ξεχωριστής γυναίκας στις ποικίλες εκφάνσεις και εμπειρίες της. Μιας συγγραφέως, της οποίας το έργο «γνωρίζουν σήμερα όλες οι γυναίκες, ακόμα κι αν δεν το έχουν διαβάσει». Αν η βιογραφία, σύμφωνα με τον Andre Maurois, «είναι μέσο έκφρασης», αφού «το θέμα της επιλέγεται από τον συγγραφέα για να απαντήσει σε μια βαθιά ανάγκη της φύσης του», ο βιογράφος δοκιμάζοντας να κατανοήσει τον ήρωά του, μπαίνει στη θέση του και κάποτε ταυτίζεται μαζί του.

Η Μπουσαρντό στον εκτενή πρόλογό της επισημαίνει τους λόγους που την ώθησαν να συλλάβει ένα σχέδιο βιογραφίας της Μπωβουάρ (1908-1986), αποφεύγοντας τον πειρασμό της χρονικής ακολουθίας και επιλέγοντας από τη ζωή της ορισμένες «ημέρες-φάρους», με τις οποίες στο επίκεντρο θα περιέγραφε μια τόσο γεμάτη ζωή. Τέτοιες ημέρες, όπως εκείνη η Κυριακή του Δεκεμβρίου 1921 (όταν η Σιμόν συγκρούεται με τη μητέρα της αρνούμενη να πάει στην εκκλησία), γίνονται το επίκεντρο των επάλληλων κύκλων που συγκροτούν το νήμα της ζωής της. Η βιογράφος, στρατευμένη, όπως και η Μπωβουάρ, στον κοινό πόθο μιας δικαιότερης κοινωνίας και κυρίως στη δράση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, πιστεύει ότι «τον εαυτό σου δεν μπορείς ποτέ να τον γνωρίσεις, μπορείς απλώς να τον αφηγηθείς» (Απομνημονεύματα), πράγμα που καθιστά τη δουλειά της ως βιογράφου ιδιαίτερα απαιτητική. Δεν είναι εύκολο να αναπλάσει κανείς τη μοναδικότητα μιας προσωπικότητας, θεωρητικής του φεμινισμού, της οποίας το έργο επηρέασε μιαν ολόκληρη γενιά. Η Μπωβουάρ, άλλωστε, είχε η ίδια συνθέσει τη βιογραφία της μέσα στις σελίδες των τετράτομων Απομνημονευμάτων της και μέσα στην αλληλογραφία της [που αποφασίζει να εκδώσει αμέσως μετά τον θάνατο του Σαρτρ (1983), με τη μορφή των Γραμμάτων στον Κάστορα και σε άλλους τινες]. Επιλέγοντας να συνθέσει το πορτρέτο της Μπωβουάρ, η συγγραφέας επιλέγει ψηφίδες από το μωσαϊκό της ζωής της ενώνοντάς τες σε μια μορφή συνολική και χαρίζοντάς μας μια μοναδική εικόνα της γυναίκας που, πέρα από τα βιβλία που έγραψε, πέρα από τη συμβολή της στον αγώνα για την απελευθέρωση των γυναικών (Το δεύτερο φύλο, 1949), «έζησε με τόσο μεγάλη ένταση διότι ήξερε ότι ο θάνατος καταδικάζει την επίγεια ύπαρξη, τη μία και μοναδική, να είναι πλούσια και μεστή». Αυτό τον τρόπο επέλεξε η Μπουσαρντό για να αποκαλύψει τη γυναίκα που υπήρξε εξίσου κυριευμένη από τον πόθο για γνώση, όσο και από την επιθυμία να επιβεβαιώσει την ελευθερία της.

Η αναγνωστική απόλαυση διατρέχει κάθε σελίδα του βιβλίου. Ο αναγνώστης ακολουθεί την ηρωίδα στις καθοριστικές για τη ζωή της στιγμές, από τότε που, παιδί ακόμα, την καθόριζε η περιέργεια και η λαιμαργία, κάτι που κυριάρχησε στην ίδια της την απόφαση να κάνει σε όλους γνωστή τη ρήξη με τον κόσμο που την περιβάλλει. Θαυμάζει τη μεθοδική και εναργή σκέψη της, που την ώθησε στη φιλοσοφία και την έκανε να βυθίζεται στην ανάγνωση και τη γραφή, όπως στην προσευχή. Τη σχέση της με τον Σαρτρ, η οποία σκιαγραφείται σε όλες τις αντιφάσεις της, αλλά και την πορεία του μυθικού, ασυμβίβαστου ζευγαριού μέσα στο χρόνο, όπου ζωντανεύει η Γαλλία της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Αλγερίας και κυρίως η άνθηση του φεμινιστικού κινήματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Η ποίηση στη Θεσσαλονίκη
Φουσκώνοντας μπαλόνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Νέα βιβλία λίγο πριν το Πάσχα
Μια θητεία στον Πειραιά
Πασχαλιάτικοι μποναμάδες
Βασιλείς, μικροί ήρωες ζουμεροί σαν πασχαλινά αβγά
Κριτική βιβλίου
Η ποίηση στη Θεσσαλονίκη
Φουσκώνοντας μπαλόνια
Ψηφίδες ζωής
Εκθεση
Η καθημερινότητα μέσα στον καθρέφτη
Λογοτεχνία
Για ένα θέατρο ουσίας
Από τις 4:00 στις 6:00
Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό...
Ενας ιδιόρρυθμος τύπος
Συνέντευξη
Συνύπαρξη με τη σιωπή
Άλλες ειδήσεις
Οταν κλείνει μια Βιβλιοθήκη στην Κω
Ενας μύθος και μερικές αλήθειες για τον θάνατο των φοινικόδεντρων στην Ελλάδα
22η Εκθεση Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος
Η εικονοκλαστική γραφή του Ελβετού Jacques Chessex