Έντυπη Έκδοση

Νέες αντικειμενικές αξίες

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΣΟΔΑ 700 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΤΙΣ ΝΕΕΣ αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα αποφέρουν στο δημόσιο ταμείο πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, προετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Πλήρες θέμα...

 • Τουρκία

  • ΤΟΥΡΚΙΑ Επιχειρηματική η γέφυρα προσέγγισης
   ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΣ Η ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ - «ΠΕΔΙΟ ΔΟΚΙΜΩΝ» Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 21 ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΙΣΧΥΡΑ επιχειρηματικά συμφέροντα -κυρίως ευρωπαϊκά και αμερικανικά- σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις ελληνικών και τουρκικών ομίλων βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Οι 21 συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές επιχειρούν να δημιουργήσουν πεδία συνεργασίας, αφήνοντας το χρόνο να δείξει αν μπορεί να επιτευχθεί μια επί της ουσίας προσέγγιση.
  • Ενεργειακός σεβντάς
   Στον απόηχο των ισχυρών ενεργειακών συμφωνιών Ερντογάν - Πούτιν για το πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής τεχνολογίας και τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, ευθέως ανταγωνστικό του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το μνημόνιο Μπιρμπίλη - Γιλντίζ της Παρασκευής απλώς «διατηρεί» τη συνέχεια στο σημαντικότερο διεθνές έργο που είναι ο αγωγός αερίου.
  • ΤΟΥΡΚΙΑ Οι Τούρκοι με παράδες, οι Ευρωπαίοι φουκαράδες
   Με ξεκάθαρα εξαγωγικό χαρακτήρα, η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία παράγει οχήματα κάθε κατηγορίας και τεχνολογίας, και εισφέρει δεκάδες δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ασθμαίνει τρέχοντας προς την έξοδο του τούνελ, η Τουρκία, που ολοένα με περισσότερο αέρα στέκει απέναντί της, θα καλπάζει ξανά με ρυθμό ανάπτυξης ίσως και 7% φέτος κατά τα προγνωστικά της Goldman Sachs. Αρχές του χρόνου Moody's και Fitch αναβάθμιζαν την πιστοληπτική ικανότητά της, «χάρη» που σε ελάχιστες άλλες χώρες έκαναν «τέτοιες ώρες».
 • Ασφαλιστικό

  • Εως το 2013 και οι γυναίκες στα 65 στη σύνταξη
   Επισπεύδονται οι αλλαγές στα όρια ηλικίας και στο Δημόσιο, υπέρμετρη η επιβάρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενιαίο όριο συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στον δημόσιο τομέα στα 65 έτη από το τέλος του 2013 προωθεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Οι αδύναμοι θα την πληρώσουν και πάλι
   Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΓΑΛΗ κοινωνική αδικία περιλαμβάνει το ασφαλιστικό. Μειώνεται αναλογικά πολύ περισσότερο η μελλοντική σύνταξη των χαμηλόμισθων υπαλλήλων από αυτήν των υψηλόμισθων.
 • Φορολογία

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Ετοιμάζονται και άλλες λίστες
   Και νέες λίστες με ονόματα φορολογουμένων που θα εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
 • Υπερφιλόδοξο πρόγραμμα

  • Και τώρα τρέχουμε για επιπλέον λεφτά
   Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο για να μην «επιβληθούν» νέα μέτρα από την τρόικα που θα συνδέονται με περικοπές στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων μέσω κατάργησης θέσεων, ακόμη και σε υπουργεία.
 • Επιχειρήσεις

  • Πολλά τα κέρδη τους, λίγοι οι φόροι τους
   ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΒΓΑΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ Η ΚΟΝΤΡΑ ανάμεσα στους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες για το «ποιος φταίει για το χάλι της χώρας», με αφορμή την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που έριξε το φταίξιμο στους πολιτικούς, και η ενόχληση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, που ανταπέδωσε τα πυρά, θυμίζουν θέατρο σκιών.
  • Διψήφια πτώση στις πωλήσεις και τα κέρδη
   ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ 4.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΑΠΟ ΤΗΝ ICAP DATABANK ΜΕ ΠΤΩΣΗ πωλήσεων 10% και κερδών προ φόρου κατά 24% «φιλοδώρησε» η κρίση τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση των ισολογισμών πλέον των 4.000 επιχειρήσεων, η οποία έγινε από την Icap Databank.
  • Οι υπηρεσίες αντέχουν...
   **Η βιομηχανία ήταν το μεγάλο θύμα της κρίσης. Οι 884 εταιρείες του κλάδου που δημοσίευσαν τον ισολογισμό τους μέχρι την 10η Μαΐου 2010, είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 18,7% (απώλεια εσόδων 4,2 δισ. ευρώ).
  • Δεν πληρώνουν
   Οι επιχειρήσεις εισπράττουν με όλο και μεγαλύτερη καθυστέρηση τα οφειλόμενα και γι' αυτό πληρώνουν και οι ίδιες αργότερα τους προμηθευτές τους.
  • Το αδύναμο ευρώ δυναμώνει τα κέρδη
   ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΜΙΚΡΗ, πλην καθοριστική, ανάσα προσφέρει για τις ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις η συνεχής πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το όφελος είναι διπλό: Από τη μια, τονώνει τις εξαγωγές. Από την άλλη, αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από αγορές εκτός ευρωζώνης.
  • Τι κάνουν οι επιχειρήσεις
   *Τιτάν: Το «ισχυρό» δολάριο επιδρά θετικά στην αξία των πωλήσεων που διενεργεί στις ΗΠΑ, αγορά που μαζί με την ελληνική αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες του ομίλου.
  • Ξεκινά επιχειρηματική μάχη στο Θριάσιο
   Τις επόμενες ημέρες προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο. Πρόκειται για μεγαλεπήβολο έργο αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, που τα τελευταία 30 χρόνια παραμένει στα... χαρτιά και τις μακέτες.
 • Συνέντευξη: Κων. Μακρόπουλος

  • ΚΩΝ. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ (διευθυντής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος») «Ολέθριο λάθος η πώληση του ΟΤΕ»
   ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ οι υπόλοιπες μετοχές του ΟΤΕ, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, στην Deutsche Telekom, γιατί η χώρα θα χάσει σημαντικό στοιχείο αναπτυξιακής πολιτικής, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
 • Τράπεζες

  • Με βούλα ΕΚΤ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
   Με αλλαγές που εισηγήθηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι ελληνικές τράπεζες, θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για την ψήφιση του περίφημου νομοσχεδίου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες.
  • Με χαράτσι τα δάνεια
   Την ώρα που η Ελλάδα αναζητάει χαμηλότερα επιτόκια για να δανειστεί, το κόστος του χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνει, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη, συγκρινόμενο δηλαδή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
  • Τα κόλπα των ρυθμίσεων
   ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΛΛΑ ΖΗΤΟΥΝ «ΑΚΡΙΒΑ» ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ αναχρηματοδοτήσεις δανείων προχωρούν οι τράπεζες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μην βαρέσουν κανόνι, φορτώνοντάς τες με επισφάλειες.
 • Υπόθεση Ασπίς

  • Ασπίς: Ζημιωθέντες εναντίον Δημοσίου
   Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «δώρο» έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στους απελπισμένους πελάτες της Ασπίς Πρόνοια. Οπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς: με την απάντηση που έδωσε σε επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. ο υφυπουργός και προκειμένου να δείξει ότι την ευθύνη για το σκάνδαλο της Ασπίς είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραδέχθηκε γεγονότα και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών. Αναδεικνύει έτσι την αστική ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εγνώριζε αλλά δεν ενήργησε.
  • Και αγωγές κατά του Τ.Τ. από επενδυτές
   Αγωγές κατά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα καταθέσουν το ερχόμενο διάστημα πελάτες της Ασπίς Πρόνοια και της Aspis Capital που είχαν προμηθευτεί ασφαλιστικά προϊόντα και ομόλογα από την Aspis Bank, την οποία απορρόφησε πρόσφατα το Τ.Τ.
 • Οικονομική κρίση

  • Το κοινωνικό κράτος, θυσία στο βωμό των ελλειμμάτων
   Η ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΟΜΝΥΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ παντού. Τα συνήθη θύματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικές επενδύσεις, το σύστημα υγείας και οι συντάξεις μπαίνουν στον Προκρούστη, προκειμένου οι χώρες της ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
  • Είναι πολλά τα... δανεικά της ευρωζώνης
   Σε αστρονομικά ποσά φτάνουν οι δανειακές ανάγκες των κρατών της ευρωζώνης. Ακόμη και αυτών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών και συγκαταλέγονται -μαζί με την Κίνα και την Ιαπωνία- στους δανειστές της διεθνούς αγοράς.
  • Το κοροϊδάκι της... διεθνούς των κερδοσκόπων
   ΑΦΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΩΝ PIIGS, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ... ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Ο επικρατέστερος διάδοχος του Γάλλου Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ είναι ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ. ΛΙΓΕΣ ημέρες κράτησε η ευφορία στις αγορές, αναφορικά με το ευρώ και τις γενικότερες προοπτικές. Τόσο το ευρωπαϊκό νόμισμα όσο και τα χρηματιστήρια υποχώρησαν ξανά, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι τα πακέτα λιτότητας θα βαθύνουν την ύφεση. Ετσι, το ευρώ έφθασε να υποχωρεί κάτω από τα 1,24 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008.
  • Μετά το πακέτο, επιστρέφουν οι αγοραστές
   Σήμα αγορών ελληνικών ομολόγων για trading δίνουν τις τελευταίες ημέρες στους πελάτες τους μεγάλες ξένες τράπεζες.
  • Μπούμερανγκ το σορτάρισμα
   Η μεγάλη υποχώρηση των ελληνικών spreads τις προηγούμενες μέρες κόστισε ακριβά σε όσους είχαν τη φαεινή ιδέα να τα πουλήσουν ανοιχτά την Πέμπτη 6 Μαΐου και να κλείσουν τη θέση τους στις 13 Μαΐου.
  • Ο ευρω-μηχανισμός ανέβαλε το ντόμινο της κρίσης χρέους
   Πολύτιμο χρόνο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας την επαπειλούμενη γενίκευση της κρίσης χρέους διεκδικεί η ευρωζώνη με τις αποφάσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου. «Οι αποφάσεις αυτές δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά εξασφαλίζουν χρόνο για την επίλυσή του», αναφέρει στέλεχος της αγοράς ομολόγων, συμπληρώνοντας ότι η προσοχή στρέφεται τώρα στις λεπτομέρειες του μηχανισμού και κυρίως στα πρόσθετα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που θα αποφασισθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ Τζογάρουν ανελέητα στην οικονομία-καζίνο
   Μεταρρύθμιση ή προπέτασμα καπνού; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων και την αυξανόμενη ρητορική των πολιτικών, η τραπεζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν... περπατά.
 • Αγορές

  • Πυρ ομαδόν στο ευρώ παρά τον μηχανισμό
   ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ΤΑ... ΘΑΥΜΑΤΑ κρατάνε τρεις μέρες, σύμφωνα με την παροιμία. Κάτι λιγότερο από δύο κράτησε η τελευταία χρηματιστηριακή αντίδραση, που ακολούθησε την ανακοίνωση της δημιουργίας μηχανισμού άμυνας του ευρώ.
  • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Απύθμενο το... βάθος της κρίσης
   Σε υποχώρηση των χρηματιστηρίων παραπέμπει η διακύμανση του διεθνούς δείκτη MSCI-EAFE, που περιλαμβάνει μετοχές από τα χρηματιστήρια Ευρώπης, Αυστραλίας και Ασίας, αλλά όχι των ΗΠΑ.
 • Ενέργεια

  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Θαλάσσιοι «αγωγοί» φυσικού αερίου
   Δικαιωμένος για την πρωτοβουλία να ανοίξει την αγορά φυσικού αερίου (μαζί με τη Motor Oil του Β. Βαρδινογιάννη) εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε., Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτή διάβασε απόσπασμα της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.