Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

...Μια ωραία ατμόσφαιρα

Χείρα συνεργασίας, αλλά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, διεκδικήσεις

Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν για «ιστορική επίσκεψη». Ομως, οι 21 συμφωνίες για διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς που υπογράφηκαν δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν το χαρακτηρισμό, αφού ο τούρκος πρωθυπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της χώρας του σε βάρος της Ελλάδας.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Συμφωνίες για τουρισμό, ασφάλεια, παιδεία
   Μπορεί στα θέματα αιχμής των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας τα βήματα να μην ήταν σημαντικά -άλλωστε καμία πλευρά δεν προσήλθε με διάθεση να τα συζητήσει επί της ουσίας και προετοιμασμένη για συμβιβασμούς - στα ζητήματα ωστόσο χαμηλής πολιτικής που επηρεάζουν γενικώς το κλίμα υπήρξαν καλά αποτελέσματα.
  • Οι μπίζνες τούς φέρνουν πιο κοντά
   Ισχυρά συμφέροντα, που περιλαμβάνουν και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, είναι οι εμφανείς αρωγοί της επιχειρούμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και τις προσδοκίες, θεωρεί όμως ότι η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν σηματοδοτεί την απαρχή συνεργασίας και όχι διαπραγματεύσεων των δύο χωρών.
  • Το 24ωρο της αποστολής Ερντογάν στην Αθήνα
   Η πληθωρική αποστολή των 320 ατόμων -υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων- που συνόδευε τον Ταγίπ Ερντογάν είναι οπωσδήποτε το στοιχείο που ξεχωρίζει την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, το οποίο αντανακλά και τη σημασία που αποδίδει η Αγκυρα σε αυτήν.
 • Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

  • Θεσμικές αλλαγές σε έξι δόσεις
   Οι θεσμικές αλλαγές που προωθεί το πολιτικό σύστημα είναι μεγάλες. Σε πολλές υπάρχει διακομματική συναίνεση. Κορυφαίοι νομικοί επισημαίνουν, ωστόσο, στην «Κ.Ε.» ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο η έλλειψη θεσμικού πλαισίου όσο η απουσία μηχανισμών ελέγχου και η μη εφαρμογή των νόμων.
 • Πού πάει η Αριστερά;

  • ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Σε νέα αναζήτηση του «άλλου δρόμου»
   Αναλύσεις, άρθρα, ρεπορτάζ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Ποιες είναι οι προτάσεις της και η αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης για αναπτυξιακή διέξοδο.
  • πού πάει η αριστερά Ιστορική πρόκληση μια μεγάλη συμμαχία
   Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η ταπεινωτική κηδεμονία και το άγριο νεοφιλελεύθερο πακέτο του ΔΝΤ επιταχύνουν την κατάρρευση ενός αποτυχημένου και ένοχου πολιτικού συστήματος.
  • Πανευρωπαϊκή κάμψη
   Οι μεγάλες κρίσεις δεν συνεπάγονται απαραίτητα και ανάλογες πολιτικές ευκαιρίες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πορεία της ευρωπαϊκής αριστεράς. Πέρυσι, στον απόηχο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα κόμματα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, κατέγραφαν στις ευρωεκλογές το χαμηλότερο ποσοστό τους από τη σύσταση της ομάδας το 1989.
  • 2008-2010: ΜΕΤΑΞΥ 15,5 ΚΑΙ 22% ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Μια διετία στο ασανσέρ
   Το ποσοστό του εκλογικού σώματος που αυτοτοποθετείται πολιτικά στην «αριστερά» κινείται την τελευταία διετία μεταξύ 15,5% και 22%, παρουσιάζει δηλαδή μια διακύμανση εξίμισι περίπου ποσοστιαίων μονάδων.
  • ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟ 0,7% Οι διεργασίες στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο
   Παρά τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις και απεργίες (μαθητές, καθηγητές, Δεκέμβριος του 2009, ασφαλιστικό κ.λπ.), δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν εκλογικά αυτή τη συμμετοχή, αφού τα ποσοστά τους κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά προηγούμενων αναμετρήσεων.
  • Ορθοπεταλιά 36 χρόνια
   Οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 1974. Ηταν η πρώτη φορά (η δεύτερη το 1989) που ο χώρος του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσ. και της ΕΔΑ κατεβαίνουν σαν «Ενωμένη Αριστερά» και συγκεντρώνουν 9,47%. Αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών για το πολιτικό φάσμα που είχε σηκώσει στις πλάτες του τον αντιδικτατορικό αγώνα και κουβαλούσε την αίγλη του ιστορικού παρελθόντος.
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ Τα καμπανάκια της ενότητας
   Οταν, πριν από λίγες μέρες, στο συλλαλητήριο που έγινε στο Σύνταγμα, η πορεία του ΠΑΜΕ έφθανε στη Βουλή, οι συγκεντρωμένοι από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.
 • Νέα Δημοκρατία

  • Οι «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. για τα σκάνδαλα
   Ως όχημα για την απαλλαγή του κόμματος από τα λεγόμενα «βαρίδιά» του θα λειτουργήσουν για τη Ν.Δ. τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens.
 • ΠΑΣΟΚ

  • Νέα ατζέντα, νέα πρόσωπα
   Ενοχλημένες από τα συντροφικά μαχαιρώματα εμφανίζονται οι υπουργοί Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Να βγει η οικονομία από το κάδρο. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης κι αυτόν υπηρετούν οι κινήσεις της στα θέματα της φοροδιαφυγής και οι πρωτοβουλίες της για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Η επικέντρωση της δημόσιας συζήτησης (εξ ανάγκης) στα μέτρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας στοίχισε στην κυβέρνηση.
  • Οικογενειακή υπόθεση η «πράσινη ανάπτυξη»
   Γιώργος και Αντρίκος στην περσινή διεθνή συνάντηση. Μόλις δυο μέρες έμειναν για την έναρξη του τρίτου συνεδρίου για το περιβάλλον και την ενέργεια, που διοργανώνει ο μικρός αδελφός του πρωθυπουργού, Ανδρέας (Αντρίκος) Παπανδρέου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
 • Υπόθεση C4I

  • ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS Εγγραφα-φωτιά για την παράδοση του C4Ι
   Πώς παρέλαβαν το αμαρτωλό σύστημα ασφαλείας τρεις υπουργοί της Ν.Δ. και τα ντοκουμέντα που διαψεύδουν τις καταθέσεις τους στην εξεταστική της Βουλής.
 • Συνέντευξη: Ηγούμενος Εφραίμ

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦΡΑΙΜ «Ο Καραμανλής, εγώ και το Βατοπέδι»
   Μιλάει επίσης για Τσιτουρίδη, Αγγέλου, Ρουσόπουλο. Πυρά και μηνύματα εναντίον μελών της κυβέρνησης Καραμανλή εξαπολύει με συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» ο πατέρας Εφραίμ, λίγο πριν κλείσει στην εξεταστική η διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.
 • Υπουργείο Εξωτερικών

  • Γκρίζες ζώνες σε «μυστικά κονδύλια»
   Συντήρηση του καθεστώτος αδιαφανούς διαχείρισης των περίφημων «μυστικών κονδυλίων» καταγγέλλουν οι διπλωμάτες, οι οποίοι ανεβάζουν το ποσό αυτό στο 24% του φετινού προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή στα 96 εκατομμύρια ευρώ και ζητούν να υπαχθεί ο έλεγχος της διακίνησής τους στη Βουλή.