Έντυπη Έκδοση

Ξεκαθάρισμα για τον εμπρησμό

Φαντάζει τραγική ειρωνεία: την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το αναρχικό σύνθημα «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», τρεις άνθρωποι έχαναν την ζωή τους λόγω του φονικού εμπρησμού της Marfin Bank.

«Οχι στη βία ως αυτοσκοπό που στοχοποιεί την ίδια την κοινωνία», υποστηρίζουν οι περισσότεροι αντιεξουσιαστές. «Οχι στη βία ως αυτοσκοπό που στοχοποιεί την ίδια την κοινωνία», υποστηρίζουν οι περισσότεροι αντιεξουσιαστές. Υπό αυτό το πρίσμα αποκτάει ξεχωριστό νόημα η δημόσια κυκλοφορία δεκάδων αναρχικών κειμένων τις μέρες μετά το γεγονός. Προέρχονται από ομάδες με όνομα και διεύθυνση (και βρίσκονται μαζεμένα σε ιστοσελίδες).

Μία από αυτές είναι η «Συσπείρωση Αναρχικών», η οποία εκδίδει την εφημερίδα «Διαδρομή Ελευθερίας». Στην εκτενή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αυτοί που ευθύνονται για τις εγκληματικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της πορείας συνέργησαν και σε επιθέσεις και τραυματισμούς αναρχικών συντρόφων που επιχείρησαν να τις αποτρέψουν, δεν εκδήλωσαν ούτε ανεξέλεγκτη, ούτε κοινωνική βία, αλλά αντικοινωνική βία.

Αναφέρεται σε «σαπρόφυτα» που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τις αναρχικές ιδέες. Ξεκαθαρίζει «ευθύς εξαρχής, πως η λύση δεν είναι η τραμπουκική αντιμετώπιση, η καταδίκη ή η σύλληψη από τις κρατικές συμμορίες αυτών που διέπραξαν αυτό το έγκλημα. Η λύση είναι το ξερίζωμα αυτών των απόψεων και πρακτικών».

Εξίσου καυστική είναι η ανακοίνωση του Αναρχικού Πυρήνα Χαλκίδας: «Δεν απαιτούμε από κανέναν Βγενόπουλο να παρέχει κανόνες ασφαλείας στην τράπεζα και στο προσωπικό του, τις στιγμές της δικής μας κοινωνικής δράσης. Αλλωστε, είναι λίγο αντιφατικό κάποιος που πυρπολεί να επιζητά ταυτόχρονα και συστήματα πυρόσβεσης».

Σύμφωνα με την αναρχική ομάδα «Κύκλος της Φωτιάς» και το αναρχικό δελτίο «Μαύρη Σημαία», «η δολοφονία στη Marfin ήρθε σαν έσχατο αποτέλεσμα μιας άλογης, άσκοπης κι άχρηστης βίας που προτάσσεται από μια αυτιστική, απολίτικη και αντικοινωνική αντίληψη που παρασιτεί στο αναρχικο - αντιεξουσιαστικό κίνημα απομυζώντας το και διασύροντάς το, οδηγώντας το στη διάλυση, την εγκληματοποίηση και την κοινωνική απομόνωση».

«Ευθύνεται το κράτος»

Συμπληρώνει ότι «ο πρώτος και κύριος υπεύθυνος για το γεγονός αυτό, όπως και για πλήθος καθημερινά εγκλήματα, είναι το ίδιο το κράτος το οποίο με την επίθεσή του στην κοινωνία διαμορφώνει όλο και περισσότερο τις συνθήκες ενός είδους κανιβαλικού πολέμου όλων εναντίον όλων, μέσα στις οποίες μπορεί να συμβεί τελικά οτιδήποτε, ακόμη και το αδιανόητο».

Στη μισαλλοδοξία των «ειδικών της βίας» αναφέρεται η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας: «Τέτοια άδολη προσφορά στις δυνάμεις της κυριαρχίας ούτε μια ρητή συνεργασία με τα αφεντικά και το κράτος δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική».

Προσθέτει ότι «η κοινωνική οργή και τρόπος που κάθε φορά (καταλήψεις, συγκρούσεις, διαδηλώσεις) θα εκφραστεί είναι επιλογή της ίδιας της κοινωνίας και όχι αυτόκλητων σωτήρων».

Σε ανακοίνωση έξι αναρχικών ομάδων εκφράζεται η άποψη πως «στις μάχες του δρόμου, εκεί όπου ξεδιπλώνεται η επιθετικότητα όσων δεν χωράνε στην κοινωνική συναίνεση και την κομματική πειθαρχία, είναι αυτονόητη αρχή ότι ποτέ δεν παραδίδονται στη φωτιά χώροι-σύμβολα στα οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί πρώτα η παντελής απουσία ανθρώπων».

Την υπογράφουν οι: Αυτοργανωμένοι χώροι Θερσίτης και Ρεσάλτο, Αναρχικοί-ές από Πειραιά και τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, Πρωτοβουλία Αναρχικών Αιγάλεω, Συνέλευση Εξεγερμένων Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Πειραιά.

Εξηγούν ότι «δεν έχουμε μάθει ποτέ να μιλάμε με όρους "κακιάς στιγμής", πολύ περισσότερο "παράπλευρης απώλειας". Αυτά είναι άλλοθι που διεκδικεί ο εξουσιαστικός συρφετός για να δικαιολογεί την καθημερινή δολοφονική του δραστηριότητα».

Το Αυτόνομο Στέκι τονίζει πως «η άμυνα απέναντι στη βία των μονάδων καταστολής είναι νόμιμο δικαίωμα του κάθε αγωνιζόμενου, η πολιτική ανυπακοή απέναντι στα σχέδια και τις επιδιώξεις των αφεντικών και της εξουσίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ταξικών και κοινωνικών αγώνων. Είναι ωστόσο τεράστια απόσταση από αυτά μέχρι τη βία ως αυτοσκοπό, η οποία ασυνείδητα ή συνειδητά αντιλαμβάνεται ως εχθρό και δεν διστάζει να στοχοποιήσει την ίδια την κοινωνία».

Μια σειρά από ελευθεριακές εκδόσεις («Πανοπτικόν», «Εξάρχεια», «των Ξένων», «Στάσει Εκπίπτοντες», «Μαύρο Πιπέρι του Ευβοϊκού», «Περιοδικό Νυχτεγερσία») καταλήγουν ότι «η απάντηση είναι ο αγώνας για τη ζωή, όχι για τον θάνατο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μαζική φυγή
Κύμα διαρροής «εγκεφάλων» στο εξωτερικό
Η κρίση διώχνει και τους μετανάστες
Εκπαίδευση
Σπουδές στα χρόνια του ΔΝΤ
Πρόστιμα ΔΕΗ
1 δισ. θα κοστίζει η λιγνιτο-ρύπανση
Ερευνα
Μηδενικά αποτελέσματα με τη μηδενική ανοχή
Συλλογικότητες αναρχικών
Ξεκαθάρισμα για τον εμπρησμό
Εκρήξεις σε Κορυδαλλό και Θεσσαλονίκη
Βόμβες υψηλού ρίσκου