Έντυπη Έκδοση

Βόμβες υψηλού ρίσκου

Στα ανοιχτά, όπως δείχνουν οι μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στις Φυλακές Κορυδαλλού και στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, μέτωπα της επαναστατικής βίας στρέφονται ξανά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στο περιθώριο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ανδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούν στο σημείο της ισχυρότατης έκρηξης, έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ανδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούν στο σημείο της ισχυρότατης έκρηξης, έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο ισχυρές εκρήξεις, που εκδηλώθηκαν με χρονική απόσταση ενός 24ώρου σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και δημιουργούν στις αστυνομικές υπηρεσίες την εικόνα συντονισμού και υλοποίησης σχεδιασμού από την ίδια οργάνωση.

Ταυτοχρόνως δημιουργούν ανησυχίες για την ανάληψη σχετικά υψηλού ρίσκου πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών μεταξύ πολιτών. Τόσο στη βομβιστική επίθεση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όσο και στην επίθεση στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε από ένας ελαφρύς τραυματισμός πολίτη, ενώ θα μπορούσαν οι συνέπειες να είναι βαρύτερες και στις δύο περιπτώσεις.

Πριν και από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις έγιναν ακριβή προειδοποιητικά τηλεφωνήματα προς την «Ε» και προς τηλεοπτικό σταθμό. Καθιστούσαν σαφή τη σοβαρότητα των απειλών και έδιναν περιθώριο περίπου μισής ώρας ή και λίγων λεπτών πάνω-κάτω για τη λήψη αστυνομικών μέτρων προστασίας των πολιτών. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, ώστε να προκληθεί αίσθηση και ζημιές ευρείας κλίμακας. Στην περίπτωση της έκρηξης στον Κορυδαλλό εκατοντάδες περίοικοι αναστατώθηκαν, φοβήθηκαν και εντέλει διακινδύνευσαν, αφού προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά διαμερίσματα της περιοχής.

Οι εκρήξεις έρχονται σε μια περίοδο που οι αντιτρομοκρατικές αρχές έκαναν «ταμείο» και επαναδιατάσσονται μετά τις προ μηνός συλλήψεις και έρευνες για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα και την ανακάλυψη κρυσφήγετων, που τα συσχέτισαν με τη συγκεκριμένη οργάνωση ένοπλης βίας.

Οι φυλακές και τα δικαστήρια θεωρούνται πάντα μεγάλοι αντικαθεστωτικοί στόχοι για οργανώσεις επαναστατικής βίας και η επιλογή τους εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό. Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης είχαν χτυπηθεί και πριν από 18 χρόνια από τον ΕΛΑ, ενώ η συγκεκριμένη πλευρά των Φυλακών Κορυδαλλού χτυπήθηκε το 2006 με αυτοσχέδιο εμπρηστικό-εκρηκτικό μηχανισμό από την οργάνωση Επαναστατική Ταξιαρχία που ανέλαβε τότε την ευθύνη, ενώ με ανάλογο τρόπο η συγκεκριμένη ομάδα είχε χτυπήσει και το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού.

Τα δικαστήρια της Αθήνας είχαν πληγεί με διπλή βόμβα στην πρώτη εμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα το 2003 και ένα χρόνο αργότερα το Μάη του 2004 είχε χτυπηθεί το δικαστικό μέγαρο της Λάρισας σε νυχτερινές ώρες από την οργάνωση Λαϊκή Θέληση.

Η εμπρηστική «τριλογία»

Αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι βόμβες του τελευταίου διημέρου είναι κλασικές ωρολογιακές, χωρίς όμως να διαθέτουν, όπως λένε, τα στοιχεία που θα παρέπεμπαν σε συνδεσμολογία που χρησιμοποιεί κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Ετσι, περιμένουν την ανάληψη ευθύνης.

Η τελευταία ανάλογου τύπου ενέργεια με «ταυτότητα», πριν από περίπου δύο μήνες, ήταν η βομβιστική «τριλογία» που υλοποιήθηκε στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», στην Ομόνοια, στο σπίτι του αντιπροέδρου της Ελληνοπακιστανικής Κοινότητας, στα Κάτω Πατήσια, και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην Πέτρου Ράλλη, με ανάληψη ευθύνης από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Αντάρτικη Ομάδα Τεροριστών-Κομάντο Λάμπρος Φούντας».

Αντιθέτως «ορφανή» παραμένει η φρικιαστική και δολοφονική, όπως εξελίχθηκε, αδέσποτη βόμβα που στοίχισε τη ζωή του 15χρονου αφγανού μετανάστη πριν από ενάμιση μήνα στα Πατήσια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μαζική φυγή
Κύμα διαρροής «εγκεφάλων» στο εξωτερικό
Η κρίση διώχνει και τους μετανάστες
Εκπαίδευση
Σπουδές στα χρόνια του ΔΝΤ
Πρόστιμα ΔΕΗ
1 δισ. θα κοστίζει η λιγνιτο-ρύπανση
Ερευνα
Μηδενικά αποτελέσματα με τη μηδενική ανοχή
Συλλογικότητες αναρχικών
Ξεκαθάρισμα για τον εμπρησμό
Εκρήξεις σε Κορυδαλλό και Θεσσαλονίκη
Βόμβες υψηλού ρίσκου