Έντυπη Έκδοση

«ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΠΟΣΟ ΞΑΦΝΙΑΣΕ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ;»

Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ έδωσε το στίγμα για τη συνέχεια.

Το κόμμα της Αριστεράς παραμένει προσηλωμένο στον λεγόμενο «τρίτο πόλο», είπε, προκαλώντας απογοήτευση στους λεγόμενους «ανανεωτικούς» και μάλλον ευφορία στο μεγαλύτερο μέρος των μελών του λεγόμενου «Αριστερού Ρεύματος». Ο «τρίτος πόλος» ως γνωστόν περιλαμβάνει τους Οικολόγους Πράσινους και το ΚΚΕ. Και όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, πρέπει «να δώσουμε συγκεκριμένο προγραμματικό περιεχόμενο σ' αυτή την πρόταση. Να προτείνουμε ανοιχτά στην κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα πέραν του δικομματισμού ένα μίνιμουμ προγραμματικό πλαίσιο».

Κατά Κουβέλη

Επικαλούμενος συνεδριακή απόφαση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι όσα είπε περί «τρίτου πόλου» λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές περιγράφονταν σε κάποια κείμενα με σαφήνεια. Και αφήνοντας μια αιχμή για τον Φώτη Κουβέλη, που δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τον «τρίτο πόλο», είπε: «Πόσο μας ξάφνιασε πια που επαναλάβαμε ουσιαστικά τις στρατηγικές αποφάσεις του συνεδρίου; Βεβαίως, ενδεχομένως να τις είχαμε εγκαταλείψει στην πορεία. Αυτό είναι άλλο καπέλο. Και αυτό ίσως να είναι και ένα έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ μας. Αλλά δεν μπορεί να λέμε ότι μάθαμε για τον "τρίτο πόλο", που είναι στρατηγική μας επιλογή, από το μπαλκόνι της προεκλογικής συγκέντρωσης».

Υπήρξε όμως και ένα άλλο θέμα που ενόχλησε την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ και αφορούσε και πάλι την έμμεση κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή είπε: «Αν επιδιώκουμε διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο της πολιτικής τακτικής μας, στο επίπεδο της επικοινωνίας, στο επίπεδο της λειτουργίας, είμαστε ανοιχτοί, είμαι ανοιχτός απολύτως να συνεννοηθούμε και για αλλαγές και για διορθωτικές κινήσεις και για τροποποιήσεις. Αν όμως επιδιώξουμε διά της διολισθήσεως και διά της πρωτοφανέρωτης διαπίστωσης ότι οι συσχετισμοί στον κομματικό Συνασπισμό είναι διαφορετικοί και διαφορετικοί οι συσχετισμοί στον κοινωνικό Συνασπισμό, ώστε να ανατρέψουμε τη στρατηγική γραμμής πλεύσης, τότε με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι συνεννόηση».

Λίγο παρακάτω ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: «Αυτό μου θύμισε μια κουβέντα που μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και με είχε στεναχωρήσει βαθιά, πριν από χρόνια όταν η τότε συντρόφισσά μας, η Μαρία Δαμανάκη, είπε δημόσια ότι δεν δίνει αναφορά στο κόμμα, αλλά στους ψηφοφόρους της».

Ενοχλήθηκαν

Φανερά ενοχλημένα για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας περιέγραψαν ως επίθεση στον Φώτη Κουβέλη όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και τόνισαν: «Η ουσία της συνολικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΝ θα μπορούσε να συμπυκνωθεί: "Δεν αλλάζουμε γραμμή. Οποιος ζητάει μεγάλη πολιτική στροφή, ας μιλήσει καθαρά, ας ζητήσει συνέδριο!"»

Ενδεικτικό είναι ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα στην ανακοίνωσή της με την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ανανεωτική Πτέρυγα πρότεινε αλλαγές στην πολιτική και τις συνεργασίες του κόμματος, απολύτως εφικτές και πραγματοποιήσιμες στο πλαίσιο της γενικής μας κατεύθυνσης. Δυστυχώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΚΠΕ δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις αυτές. Φαίνεται ότι το μήνυμα της κάλπης δεν ελήφθη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Συνασπισμός
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών
Καραμανλής προς Ε.Ε.
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
Σκάνδαλο C4I
Μαλέσιος: Ολα έγιναν «νομότυπα»
Ελεύθερος με όρους ο Δενδρινός
Υπόθεση Siemens
Καλεί Τσουκάτο και δυο τού ΟΤΕ
Για δωροδοκίες και στην Ελλάδα ο Κουτσενρόιτερ
ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Στελέχη του ανοίγουν θέματα
ΚΥΣΕΑ
Για θητεία, εξοπλισμούς και ίδρυση ακτοφυλακής
Βουλή
Ο Παπαθανασίου ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομία
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας