Έντυπη Έκδοση

Στελέχη του ανοίγουν θέματα

Τη στιγμή που στον χώρο της Δεξιάς μαλώνουν για το ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής στην πολυκατοικία τους (ο Καραμανλής ή ο Καρατζαφέρης ή και οι δύο μαζί σε ένα καθεστώς συνδιαχείρισης), στο ΠΑΣΟΚ η ανακούφιση από τη νίκη άνοιξε τα στόματα και το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη ανοίγουν θέματα για συζήτηση, για τα οποία όμως το κόμμα δεν έχει μιλήσει, καθώς τα θεωρεί ανεπίκαιρα.

Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η Προεδρική Δημοκρατία είναι «πιο διαφανές και ειλικρινές σύστημα διακυβέρνησης», ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βρίσκει ότι ο Κ. Σημίτης «θα ήταν ένας θαυμάσιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ ο Θ. Πάγκαλος επιμένει ότι όποιος δεν μετέχει στα κοινά «είναι άχρηστος και ανάξιος να ζει μαζί μας» Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η Προεδρική Δημοκρατία είναι «πιο διαφανές και ειλικρινές σύστημα διακυβέρνησης», ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βρίσκει ότι ο Κ. Σημίτης «θα ήταν ένας θαυμάσιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ ο Θ. Πάγκαλος επιμένει ότι όποιος δεν μετέχει στα κοινά «είναι άχρηστος και ανάξιος να ζει μαζί μας» Σήμερα, πάντως, στη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους μήνες. Θα επικεντρώσει στην οικονομία, τη διαφθορά, την ασφάλεια και την καθημερινότητα του πολίτη.

«Προεδρική Δημοκρατία»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «το κοινοβουλευτικό σύστημα χρειάζεται ριζική ανανέωση» και τόνισε θέτοντας προς συζήτηση μία άλλη άποψη: «Η προεδρική Δημοκρατία είναι περισσότερο διαφανές, ειλικρινές και λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης». Του απάντησε ο κομματικός εκπρόσωπος Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η άποψή του είναι ενδιαφέρουσα, τονίζοντας, όμως, ότι δεν έχει ανοίξει συζήτηση για το είδος του πολιτεύματος, και άρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. Ισως εμμέσως πλην σαφώς απαντήσει σήμερα και ο Γ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική σύσκεψη του κόμματος.

Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε (από το «Βήμα») ένα νέο τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την οικονομία, με στόχο έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2012. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, έχει πει πολλές φορές ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων που θα φέρει ανάπτυξη ακόμα κι αν πρόσκαιρα αυξηθεί το έλλειμμα.

«Θαυμάσιος ο Σημίτης»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καταπιάστηκε με το θέμα της προεδρικής εκλογής. Υποστήριξε (από τον «Τύπο της Κυριακής») ότι ο Κ. Σημίτης θα ήταν ένας θαυμάσιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παίρνοντας ως αφορμή το πρόσφατο άνοιγμα του Κ. Καραμανλή -για λόγους δικής του σκοπιμότητας- προς τον πρώην πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε, βέβαια, πολιτικό καιροσκοπισμό να τον προτείνει ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς και γι' αυτό το θέμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ποιος θα τον διαδεχθεί είναι μια συζήτηση άκαιρη, στον βαθμό που δεν έχει εκφραστεί ο ίδιος για τη βούλησή του αν θα είναι ή όχι πάλι υποψήφιος.

«Αχρηστος και ανάξιος»

Ο Θ. Πάγκαλος συνεχίζει να μιλάει απαξιωτικά για τους ψηφοφόρους που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λέγοντας -επικαλούμενος (στην «Καθημερινή της Κυριακής») τον Περικλή- ότι όποιος δεν μετέχει στα κοινά, είναι άχρηστος και ανάξιος να ζει μαζί μας στην κοινωνία. Επίσης διαφώνησε με όλα τα κόμματα και με το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, έχουν αναγορεύσει όσους απείχαν κεντρική φυσιογνωμία του πολιτικού μας διαλόγου.

Επισήμως το ΠΑΣΟΚ λέει άλλα και ο Γ. Παπανδρέου πριν από μερικές μέρες ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να απευθυνθούν σε όσους απείχαν και να τους πείσουν για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, η αποχή τους είναι διαμαρτυρία για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Κάποιοι μιλάνε ήδη για πολυφωνία, αλλά επισήμως το ΠΑΣΟΚ χαμηλώνει τους τόνους. Ο κομματικός εκπρόσωπος χθες είπε ότι δεν βλέπει κανένα φαινόμενο πολυφωνίας, αλλά βλέπει στελέχη «να εκφράζονται, να λένε τις απόψεις τους και καλά κάνουν». Από 'κεί και πέρα, είπε, «τα θέματα τίθενται από μόνα τους από τις εκάστοτε συγκυρίες...» και αναφέρει ως παράδειγμα το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που είναι το επίκαιρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών
Καραμανλής προς Ε.Ε.
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
Σκάνδαλο C4I
Μαλέσιος: Ολα έγιναν «νομότυπα»
Ελεύθερος με όρους ο Δενδρινός
Υπόθεση Siemens
Καλεί Τσουκάτο και δυο τού ΟΤΕ
Για δωροδοκίες και στην Ελλάδα ο Κουτσενρόιτερ
ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Στελέχη του ανοίγουν θέματα
ΚΥΣΕΑ
Για θητεία, εξοπλισμούς και ίδρυση ακτοφυλακής
Βουλή
Ο Παπαθανασίου ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομία
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας