Έντυπη Έκδοση

Αναζητώντας τα αίτια της ήττας

Για δύο ημέρες τα στελέχη του ΣΥΝ έκαναν προσπάθεια να αναζητήσουν τα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές. Ηττας, εάν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, όπου οι τόνοι ανέβηκαν Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, όπου οι τόνοι ανέβηκαν Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην τακτική του «τρίτου πόλου», έτοιμος να συγκρουστεί εντός και εκτός ΣΥΝ. Και προχθές ανέλαβε το βάρος της απόφασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να ξεκινήσει διάλογος που θα καταλήξει σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, και θα εκλέξει τα νέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Θα έχουν προηγηθεί τρεις εβδομάδες συζήτησης για τα αίτια που οδήγησαν στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στο ενδιάμεσο διάστημα αναμένεται να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του «τρίτου πόλου». Στόχος θα είναι τόσο οι Οικολόγοι όσο και το ΚΚΕ, όπως έχει ήδη τονιστεί από την ηγεσία του ΣΥΝ, από την προεκλογική περίοδο.

Οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα έχουν ως στόχο την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εντός του ΣΥΝ. Παραμένει ερώτημα όμως τι θα συμβεί μέχρι τότε. Στελέχη του κόμματος της Αριστεράς διαπιστώνουν ότι πολλές φορές η διαμάχη των τάσεων εντός του ΣΥΝ δεν εκφράζει την πολιτική, αλλά πρόκειται για διαμάχη μηχανισμών. Στις ομιλίες τους το Σαββατοκύριακο πολλά στελέχη του ΣΥΝ αναφέρθηκαν εποικοδομητικά ή κριτικά σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που περιέγραψε τις δεσμεύσεις του κόμματος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε ακόμη: «Στο κόμμα μας, που καλλιεργεί μια αριστερή κουλτούρα που κοιτάζει στο μέλλον, δεν νοούνται ιδιοκτήτες αριστεροσύνης, ανανεωτισμού, ριζοσπαστισμού, ευρωπαϊσμού και δημοκρατικότητας», δίνοντας το στίγμα του.

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε από τα μέλη να γίνει «διάλογος χωρίς αυτάρεσκες ωτοασπίδες». Και απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΠΕ, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίσαμε».

Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής και απερχόμενος γραμματέας της ΚΠΕ, Νίκος Χουντής, έκανε αναφορά σε όσα είπε ο Λεωνίδας Κύρκος σε συνέντευξή στην «Κυριακάτικη Ε» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Χουντής απέφυγε να ασκήσει κριτική λέγοντας: «Προτιμώ να κρατήσω το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Λεωνίδα Κύρκου για την εκλογή μου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, βάζοντας τα όρια εντός των δύο πλευρών του ΣΥΝ, είπε: «Να προχωρήσουμε με αυτά που μας ενώνουν και όχι με αυτά που μας χωρίζουν», επικρίνοντας την «ανανεωτική πτέρυγα» γιατί ζητάει αλλαγή πολιτικής, αλλά δεν επιθυμεί συνέδριο.

Ο απερχόμενος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τρόπο που έγινε το εσωτερικό δημοψήφισμα για τη σειρά ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών. «Αντιμετωπίστηκα από την πλειοψηφία ως εσωκομματικός αντίπαλος», είπε, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πρόεδρος του κόμματος χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Σαμπατακάκης ανέδειξε ένα άλλο θέμα στο οποίο είχαν επικεντρωθεί κάποια πηγαδάκια έξω από την αίθουσα της κεντρικής πολιτικής επιτροπής. «Η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα και του Αλέκου Αλαβάνου σοβεί στα παρασκήνια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών
Καραμανλής προς Ε.Ε.
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
Σκάνδαλο C4I
Μαλέσιος: Ολα έγιναν «νομότυπα»
Ελεύθερος με όρους ο Δενδρινός
Υπόθεση Siemens
Καλεί Τσουκάτο και δυο τού ΟΤΕ
Για δωροδοκίες και στην Ελλάδα ο Κουτσενρόιτερ
ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Στελέχη του ανοίγουν θέματα
ΚΥΣΕΑ
Για θητεία, εξοπλισμούς και ίδρυση ακτοφυλακής
Βουλή
Ο Παπαθανασίου ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομία
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας