Έντυπη Έκδοση

Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο

Χθες το μεσημέρι, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν σε μια προγραμματισμένη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, ο Αλαβάνος απέφυγε να αναφερθεί σε κάποιο θέμα ουσίας. Εφυγε μάλιστα πριν τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας», έλεγε στην «Ε» ένα από τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη.

Στο χειρότερο σημείο τους οι σχέσεις Τσίπρα - Αλαβάνου, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ Στο χειρότερο σημείο τους οι σχέσεις Τσίπρα - Αλαβάνου, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ Τις σχέσεις Αλαβάνου - Τσίπρα, «που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους», περιέγραφαν και στελέχη του ΣΥΝ το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Οσοι γνώριζαν τα αίτια των κακών αυτών σχέσεων, απέφευγαν να τοποθετηθούν και όσοι δεν γνώριζαν έψαχναν να μάθουν.

Ενδειξη όσων λέγονταν ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία με την οποία άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, το Σαββατοκύριακο, έκανε έμμεσες αναφορές στον Αλέκο Αλαβάνο. Επικαλούμενος «μια συζήτηση που έχει ανοίξει κυρίως στα μέσα ενημέρωσης και αφορά υποτιθέμενες προσωπικές διαφορές και αντιπαραθέσεις», ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, στη δική μας Αριστερά δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές και αντιπαραθέσεις. Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, δεν τις κρύβουμε ποτέ, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν τις καταχωνιάζουμε κάτω από το χαλί, διότι εμείς συλλογικά, ανοιχτά και δημοκρατικά, συζητάμε και λύνουμε τις διαφωνίες μας». Και περιγράφοντας με αχνά γράμματα την πολιτική κόντρα που έχει με τον Αλέκο Αλαβάνο, συνέχισε: «Υπάρχουν λοιπόν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την τακτική μας, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το μοντέλο λειτουργίας μας. Σε ό,τι με αφορά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπερασπίζομαι με σθένος τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία. Το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας και όχι το μοντέλο της αρχηγοκεντρικής λειτουργίας. Αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι συλλογικότητα και δημοκρατία υπάρχει εκεί που λειτουργούν συλλογικά όργανα δημοκρατικά εκλεγμένα. Εκεί που οι αποφάσεις ελέγχονται από τα συλλογικά όργανα. Εκεί που οι πολιτικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται με γνώμονα τις συλλογικές αποφάσεις και χωρίς αιφνιδιασμούς. Εκεί που όλοι, ακόμη και οι πρώτοι μεταξύ ίσων, έχουν υποχρέωση να λογοδοτούν στα συλλογικά όργανα».

Εκείνο που ανέμεναν όλοι στον ΣΥΝ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκου Αλαβάνου, μετά την πρωινή συνεδρίαση. Πηγές ωστόσο, που γνωρίζουν ένα μέρος των γεγονότων που οδήγησαν τις σχέσεις Τσίπρα - Αλαβάνου στο χειρότερο σημείο τους, τόνιζαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του προσπάθησε να δώσει «ιδεολογικό υπόβαθρο». Αλλα στελέχη προσέθεταν ότι εξαρτάται τόσο από τον έμπειρο Αλαβάνο όσο και από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα μέχρι πού θα φτάσει το σκηνικό «ψυχρού πολέμου» που έχει στηθεί. «Ευθύνες θα έχουν και οι δύο», τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΝ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών
Καραμανλής προς Ε.Ε.
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
Σκάνδαλο C4I
Μαλέσιος: Ολα έγιναν «νομότυπα»
Ελεύθερος με όρους ο Δενδρινός
Υπόθεση Siemens
Καλεί Τσουκάτο και δυο τού ΟΤΕ
Για δωροδοκίες και στην Ελλάδα ο Κουτσενρόιτερ
ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Στελέχη του ανοίγουν θέματα
ΚΥΣΕΑ
Για θητεία, εξοπλισμούς και ίδρυση ακτοφυλακής
Βουλή
Ο Παπαθανασίου ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομία
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας