Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΦΙΣΕΡ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση

Και νέα προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του κύματος λαθρομεταναστών -κυρίως από την Τουρκία- προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη, κατέβαλε χθες ο πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., πρωθυπουργό της Τσεχίας Γιαν Φίσερ.

Τη θέση της Αθήνας για συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ε.Ε. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στη συνομιλία του με τον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Γιαν Φίσερ Τη θέση της Αθήνας για συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ε.Ε. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στη συνομιλία του με τον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Γιαν Φίσερ Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Τσέχου προεδρεύοντος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του γύρου τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.

Στόχος της Αθήνας είναι να αναβαθμιστεί το θέμα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμευτικές αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Δεν ικανοποιεί

Μέχρι στιγμής, όμως, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μετά το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι εταίροι παρουσιάζουν κείμενο συμπερασμάτων που δεν ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά.

Οι δυσκολίες φαίνεται ότι επικεντρώνονται στην απροθυμία των εταίρων να υιοθετήσουν σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται την υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών, που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001.

Παραλλήλως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διμερή διαπραγμάτευση αυτές τις ημέρες με την κυβέρνηση Ερντογάν για το ίδιο θέμα. Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πρέσβης Κ. Μπίτσιος, βρίσκεται ήδη στην Αγκυρα, σε μια προσπάθεια συνεννόησης με τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αρωγοί στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα), αλλά και άλλοι εταίροι, που συμφωνούν ότι το θέμα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.*

... αλλά οι εταίροι δείχνουν απρόθυμοι για λήψη μέτρων

Οι εταίροι στην Ε.Ε. συμφωνούν ότι είναι σημαντικό το θέμα της λαθρομετανάστευσης και πρέπει να συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά οι περισσότεροι δεν επιθυμούν ουσιαστική συζήτηση και κυρίως τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Μια πρώτη εικόνα για το τι αναμένεται στη σύνοδο κορυφής σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης δόθηκε χθες στη σύνοδο των ΥΠΕΞ. Πολλά λόγια, αλλά όλοι βγάζουν λίγο-πολύ την ουρά τους έξω όταν τίθεται ζήτημα λήψης συγκεκριμένων μέτρων. Εκτός φυσικά από τις 4 άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι «δεν ικανοποιεί τις επιδιώξεις της Ελλάδας» το σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Βέβαια, «η Ελλάδα βρήκε μεγάλη υποστήριξη από πολλές χώρες -της Μεσογείου, αλλά και από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη- οι οποίες συμφώνησαν με τη βασική θέση της χώρας μας, ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και η διαχείρισή του απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να επιδειχτεί στην πράξη». Αλλά η υποστήριξη αυτή περιορίστηκε σε λόγια.

Σύμφωνα με την υπουργό, «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Frontex, δηλαδή με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών». Επιθυμία της Ελλάδας, είπε, είναι «να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει η Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης». Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Η Τουρκία και η Λιβύη. Και προς το παρόν τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους εταίρους δεν θέλουν να πιέσουν τις χώρες αυτές, ιδίως την Τουρκία. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, των Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερλουσκόνι να συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης την Παρασκευή το πρωί κινδυνεύει να καταλήξει σε μια γενικόλογη αναφορά, χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο...

* Κάθε ώρα και 5 λαθρομετανάστες, παρά τις ευρω-περιπολίες και την επιφυλακή στα νησιά μας. Η κατάσταση όπως την καταγράφουν οι συντάκτες της «Ε» στις σελ. 44-45

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετανάστες και πρόσφυγες
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών
Καραμανλής προς Ε.Ε.
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
Σκάνδαλο C4I
Μαλέσιος: Ολα έγιναν «νομότυπα»
Ελεύθερος με όρους ο Δενδρινός
Υπόθεση Siemens
Καλεί Τσουκάτο και δυο τού ΟΤΕ
Για δωροδοκίες και στην Ελλάδα ο Κουτσενρόιτερ
ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Στελέχη του ανοίγουν θέματα
ΚΥΣΕΑ
Για θητεία, εξοπλισμούς και ίδρυση ακτοφυλακής
Βουλή
Ο Παπαθανασίου ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομία
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας