Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών

Τα δυσμενή για τη Ν.Δ. αποτελέσματα των ευρωεκλογών οδηγούν την κυβερνητική πλειοψηφία σε ακόμη μία «κατόπιν εορτής» κίνηση καθαρού εντυπωσιασμού, αφού οι τυχόν ευθύνες των εμπλεκομένων σε σκάνδαλα υπουργών έχουν ήδη παραγραφεί μετά το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής.

Τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, επισκέφθηκαν οι υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Δένδιας, για να του ζητήσουν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, επισκέφθηκαν οι υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Δένδιας, για να του ζητήσουν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Εκ των υστέρων η κυβέρνηση, διά των υπουργών Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου και Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, θέτει στο τραπέζι του κοινοβουλευτικού διαλόγου το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και του παρέδωσαν επιστολή με την οποία ζητούν την εσπευσμένη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου «να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Μάλιστα, θέλοντας προφανώς να κάνουν άνοιγμα στην αντιπολίτευση, σημειώνουν ως «βάση διαλόγου» τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από την πλευρά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Σε 7-8 χρόνια...

Είναι σαφές πάντως ότι πρόκειται για κίνηση άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος διότι, για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος, απαιτείται αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας που δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2013 και κατά συνέπεια να ολοκληρωθεί το 2016 ή το 2017.

Πάντως, ο Δ. Σιούφας ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την άμεση σύγκλησή της, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Ο Ευ. Βενιζέλος στη δήλωσή του αφού σχολιάζει ότι «κάλλιο αργά παρά ποτέ», επαναλαμβάνει την πρότασή του:

«Η Βουλή να διατηρήσει την αρμοδιότητα να επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 ένα ολιγομελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει κατά συνείδηση και κατά νόμο σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και σε ποιες η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή σε αρεοπαγίτη ανακριτή και στο Ειδικό Δικαστήριο».

Ο Αλ. Αλαβάνος είχε προτείνει από του βήματος της Βουλής οι δικογραφίες που αφορούν υπουργούς και διαβιβάζονται στη Βουλή να επαναδιαβιβάζονται αμελλητί στη Δικαιοσύνη, ώστε η Βουλή να μην έχει καμιά εμπλοκή. Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής δεν απαιτείται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι η επί της ουσίας κατάργηση του νόμου, ώστε και οι υπουργοί να δικάζονται ως απλοί πολίτες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός
Τσίπρας: Επιμονή στον τρίτο πόλο, με αιχμές
Αναζητώντας τα αίτια της ήττας
Βαρύ κλίμα με Αλαβάνο
Νέα Δημοκρατία
Ζητάει από τον Καραμανλή νέο κόμμα, με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Κυβερνητική κίνηση περί ευθύνης υπουργών
Καραμανλής προς Ε.Ε.
Πιέζει «27» και Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση
Σκάνδαλο C4I
Μαλέσιος: Ολα έγιναν «νομότυπα»
Ελεύθερος με όρους ο Δενδρινός
Υπόθεση Siemens
Καλεί Τσουκάτο και δυο τού ΟΤΕ
Για δωροδοκίες και στην Ελλάδα ο Κουτσενρόιτερ
ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησαν λόγω... Μητσοτάκη
Στελέχη του ανοίγουν θέματα
ΚΥΣΕΑ
Για θητεία, εξοπλισμούς και ίδρυση ακτοφυλακής
Βουλή
Ο Παπαθανασίου ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομία
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στην τελική ευθεία για κατάργηση της βίζας