Έντυπη Έκδοση

Ο Ομπάμα περιμένει να «καθήσει η σκόνη» των εκλογών στο Ιράν

Κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν προκαλούν οι αντιδράσεις για τη νομιμότητα ή όχι του εκλογικού αποτελέσματος στη χώρα, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό ώστε οι ΗΠΑ να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Η νέα αμερικανική διοίκηση δεν έχει αποδεχθεί επίσημα τη νίκη Αχμαντινετζάντ και εμφανίζεται ότι προσπαθεί να διαγνώσει αν το αποτέλεσμα των εκλογών αντιπροσωπεύει τη βούληση του ιρανικού εκλογικού σώματος. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή οριστικής κρίσης. «Με δεδομένο τον τρόπο που καταπιέζουν την ελευθερία της έκφρασης, τον τρόπο που καταπιέζουν το πλήθος, τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στους πολίτες, υπάρχουν πραγματικές αμφιβολίες» για τη νομιμότητα της επανεκλογής Αχμεντινετζάντ, δήλωσε σχετικά στο δίκτυο NBC. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε επίσης με τη σειρά της ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τόνισε ότι ελπίζει πως τα αποτελέσματα αντανακλούν τις επιθυμίες των Ιρανών.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στις ιρανικές εκλογές», είπε ο αναλυτής Αντόνι Κόρντισμαν του Center for Strategic and International Studies, υποστηρίζοντας ότι οι σύμβουλοι του Ομπάμα γνωρίζουν ότι τα περιθώρια αλλαγών στη χώρα είναι ελάχιστα. «Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το στενό του περιβάλλον έχουν τη δύναμη να ενσωματώνουν κάθε κίνημα και μορφή διαμαρτυρίας με φόντο την κατάσταση των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων. Δεν νομίζω ότι κανείς περιμένει σε εκλογές, όπου επιτράπηκε σε τέσσερις υποψηφίους να διεκδικήσουν το αξίωμα (και που όλοι, ακόμη και ο Μουσάβι, δεν είχαν αμφισβητήσει το θεοκρατικό καθεστώς), κάποιες δραματικές αλλαγές σε σχέση με τη στάση του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ή για τις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες».

Το Ιράν παραμένει κρίσιμος παράγοντας για μια σειρά θεμάτων που είναι στο κέντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η ενεργειακή ασφάλεια, η επίλυση αραβο-ισραηλινής διαμάχης και η σταθεροποίηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπου συγκεκριμένα η Τεχεράνη κατηγορείται για «διπλό παιχνίδι», αφού η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το Ιράν εξοπλίζει Ιρακινούς αντάρτες και μαχητές Ταλιμπάν. Ο Καρίμ Σαντζαμπούρ, ένας Ιρανός αναλυτής του Carnegie Endowment for Internatinal Peace, θεωρεί ότι με βάση τα παραπάνω ο Ομπάμα θα συνεχίσει μια πολιτική υπέρβασης. «Οταν η σκόνη καθήσει», εκτιμά, «οι ΗΠΑ δεν έχουν τελικά άλλη επιλογή από το να συνομιλήσουν με την Τεχεράνη και θα είναι περισσότερο ένας ψυχρός, ρεαλιστικός διάλογος παρά μια φιλική κουβέντα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Ιράν
Εξέγερση φοιτητών έφερε η νίκη των συντηρητικών
«Γνωρίσαμε την καταπίεση και δεν θέλουμε πια άλλη...»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Εξέγερση φοιτητών έφερε η νίκη των συντηρητικών
«Γνωρίσαμε την καταπίεση και δεν θέλουμε πια άλλη...»
Ο Ομπάμα περιμένει να «καθήσει η σκόνη» των εκλογών στο Ιράν
Παλαιστινιακό
Παλαιστινιακό κράτος-φάντασμα
Βρετανία
Διενέργεια έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ διέταξε υπό... πίεση ο Μπράουν
Τουρκία
«Σχέδιο δράσης εναντίον της οπισθοδρόμησης» και του Ερντογάν, με άρωμα από ...ένοπλες δυνάμεις
Γαλλία
Οι Γάλλοι δεν κατέβηκαν στον δρόμο...
Ιταλία
Οι «Μαύρες Περιπολίες» πολιτών για την τήρηση της τάξης στην Ιταλία ξύπνησαν μνήμες μελανοχιτώνων....
ΗΠΑ
Αγελάδα μινιατούρα