Έντυπη Έκδοση

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ...

Παλαιστινιακό κράτος-φάντασμα

Ως ένα πρώτο αποτέλεσμα της αμερικανικής πίεσης, αλλά και της πρόθεσης του Βενιαμίν Νετανιάχου να δώσει ένα δείγμα καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος και της κυβέρνησής του, είδαν οι αναλυτές την πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε παλαιστινιακό κράτος, βεβαίως υπό σειράν προϋποθέσεων. Η Δύση υποδέχτηκε τη δήλωση Νετανιάχου ως ένα πρώτο βήμα με πολλά «αλλά», ενώ Παλαιστίνιοι και αραβικός κόσμος θεωρούν ότι ουσιαστικά απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών.

Στην ομιλία του την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι θα υποστηρίξει παλαιστινιακό κράτος πλήρως αποστρατιωτικοποιημένο, χωρίς έλεγχο στον εναέριο χώρο του και με εγγυήσεις ότι δεν θα βάζει λαθραία στο έδαφός του όπλα, παλαιστινιακό κράτος που θα αναγνωρίσει το Ισραήλ ως «το έθνος του εβραϊκού λαού». Δήλωσε πρόθυμος να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καλώντας τους Αραβες ηγέτες να συναντηθούν «οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε».

Σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι θα πρέπει να παραμείνει η «ενωμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ», ενώ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση επιστροφής. «Αξίωση για επανεγκατάστασή τους στο Ισραήλ θα υπονομεύσει το Ισραήλ ως κράτος του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Νετανιάχου. Οσο για τους εβραϊκούς οικισμούς, δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω από τη γνωστή θέση του.

«Τορπίλη στην ειρήνη»

Κατά τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, με την ομιλία του, ο Νετανιάχου «τορπιλίζει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία στην περιοχή». «Αυτό που θέλει», είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, «είναι να φανεί σαν να μας προτείνει κάτι και εμείς λέμε όχι. Αρνείται τη λύση των δύο κρατών». Ο Νετανιάχου «μιλάει για ένα κράτος χωρίς σύνορα, χωρίς κυριαρχία, χωρίς πρωτεύουσα». Η Χαμάς δήλωσε ότι η ομιλία απηχεί τη «ρατσιστική και εξτρεμιστική ιδεολογία» του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά την ανάγκη λύσης δύο κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί, πάντως, ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί. Για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που, όμως, πρέπει να ακολουθηθεί από άλλα», έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση, συγκρατημένα, αλλά με θετικό πνεύμα, είδαν τη θέση Νετανιάχου Γαλλία και Γερμανία, η Ρωσία, όμως, δήλωσε ότι η ομιλία «δεν φάνηκε να ανοίγει δρόμο για διευθέτηση του ισραηλοπαλαιστινιακού προβλήματος».

Αρνητικοί οι Αραβες

Ο αραβικός κόσμος τόνισε ότι με την ομιλία του ο Νετανιάχου δεν έφερε τίποτα καινούργιο, ενώ ειδικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είπε ότι η αξίωση για αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους «περιπλέκει το θέμα και υπονομεύει τις ευκαιρίες για ειρήνη».

Ορισμένοι βουλευτές του κυβερνητικού Λικούντ κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι παραβίασε τη γραμμή του κόμματος, όμως δεν φάνηκε πρόθεση κλιμάκωσης της αντίδρασης, πολλώ δε μάλλον μιας κομματικής «εξέγερσης». Εκπρόσωποι Εβραίων εποίκων εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τα περί παλαιστινιακού κράτους, χαιρέτισαν, όμως, την απόρριψη παγώματος οικισμών, θεωρώντας ότι πήραν το πράσινο φως να συνεχίσουν την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Εξέγερση φοιτητών έφερε η νίκη των συντηρητικών
«Γνωρίσαμε την καταπίεση και δεν θέλουμε πια άλλη...»
Ο Ομπάμα περιμένει να «καθήσει η σκόνη» των εκλογών στο Ιράν
Παλαιστινιακό
Παλαιστινιακό κράτος-φάντασμα
Βρετανία
Διενέργεια έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ διέταξε υπό... πίεση ο Μπράουν
Τουρκία
«Σχέδιο δράσης εναντίον της οπισθοδρόμησης» και του Ερντογάν, με άρωμα από ...ένοπλες δυνάμεις
Γαλλία
Οι Γάλλοι δεν κατέβηκαν στον δρόμο...
Ιταλία
Οι «Μαύρες Περιπολίες» πολιτών για την τήρηση της τάξης στην Ιταλία ξύπνησαν μνήμες μελανοχιτώνων....
ΗΠΑ
Αγελάδα μινιατούρα