Έντυπη Έκδοση

«Σχέδιο δράσης εναντίον της οπισθοδρόμησης» και του Ερντογάν, με άρωμα από ...ένοπλες δυνάμεις

Η ουσιαστικότερη κρίση των τελευταίων ετών μεταξύ της πολικής και της στρατιωτικής ηγεσίας είναι γεγονός στην Τουρκία, με αφορμή έγγραφο που αποκάλυψε τουρκική εφημερίδα περί «σχεδίου δράσης εναντίον της οπισθοδρόμησης», το οποίο στοχεύει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το γενικό επιτελείο αρνείται ότι έχει δοθεί εντολή για τη σύνταξη του σχεδίου και διερευνά την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση χθες δήλωσε ότι θα ασκήσει μήνυση.

Ολα ξεκίνησαν όταν την περασμένη Παρασκευή, η εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε τα περί σχεδίου, με τον τίτλο «Σχέδιο εξόντωσης του ΚΔΑ και του Γκιουλέν». Ο τελευταίος (Φετχουλάχ Γκιουλέν) είναι ο ηγέτης του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. Η εφημερίδα έγραψε ότι το έγγραφο βρέθηκε στο γραφείο του απόστρατου υπολοχαγού Σερντάρ Οζτούρκ, ο οποίος έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν».

Την ίδια μέρα, το γενικό επιτελείο ανέφερε ότι «έχει δοθεί εντολή στη στρατιωτική εισαγγελία, για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος». Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο στρατιωτικός εισαγγελέας επέβαλε απαγόρευση δημοσίευσης του εν λόγω σχεδίου στον Τύπο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η στρατιωτική εισαγγελία, αναφέρθηκε ότι «έπειτα από εκτίμηση επί των μέχρι στιγμής στοιχείων, έχει προκύψει η άποψη πως το εν λόγω έγγραφο δεν έχει συνταχθεί σε οποιαδήποτε μονάδα του γενικού επιτελείου». Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε επίσης ότι το έγγραφο «περιλαμβάνει πληροφορίες σημαντικές από πλευράς εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Χθες, το γενικό επιτελείο εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίστηκε η «πλήρης εγγύηση για τιμωρία των υπευθύνων στο πλαίσιο των νόμων, σε περίπτωση που αποδειχθεί το γνήσιο του εγγράφου». Σημειώθηκε όμως ότι αν το έγγραφο είναι πλαστό, «οι ένοπλες δυνάμεις θα εργαστούν μέχρι τέλους για να αποκαλυφθεί ποιοι και με ποιο σκοπό συνέταξαν το έγγραφο». Δεν άργησε και η αντίδραση από πλευράς κυβερνώντος κόμματος. Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μπεκίρ Μπόζνταγ, είπε πως «δεν είναι ικανοποιητική η ανακοίνωση του επιτελείου» και ότι αυτή «θα έπρεπε να αναφέρει αν υπάρχει ή όχι τέτοιο έγγραφο».

Τα πρώτα σημάδια για «νόμιμα δικαιώματα» της κυβέρνησης φανέρωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «αν χρειαστεί θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη». Πιο συγκεκριμένος ήταν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στην εισαγγελία ασκώντας μήνυση.

Η υπόθεση περί εγγράφου έχει ξεσπάσει σε μια εποχή που κυβέρνηση και στρατός φέρεται να διατηρούν αρκετά καλές σχέσεις. Παράλληλα όμως, πρόκειται για περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί άνευ προηγουμένου φιλολογία περί δημοκρατίας και εκδημοκρατισμού, με αναφορές στο Κουρδικό, στην υπόθεση των αλεβίδων. Να μην ξεχνά κανείς και την πρόσφατη δήλωση που είχε κάνει ο Ερντογάν περί «φασιστοειδούς αντίληψης» στην αντιμετώπιση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Εξέγερση φοιτητών έφερε η νίκη των συντηρητικών
«Γνωρίσαμε την καταπίεση και δεν θέλουμε πια άλλη...»
Ο Ομπάμα περιμένει να «καθήσει η σκόνη» των εκλογών στο Ιράν
Παλαιστινιακό
Παλαιστινιακό κράτος-φάντασμα
Βρετανία
Διενέργεια έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ διέταξε υπό... πίεση ο Μπράουν
Τουρκία
«Σχέδιο δράσης εναντίον της οπισθοδρόμησης» και του Ερντογάν, με άρωμα από ...ένοπλες δυνάμεις
Γαλλία
Οι Γάλλοι δεν κατέβηκαν στον δρόμο...
Ιταλία
Οι «Μαύρες Περιπολίες» πολιτών για την τήρηση της τάξης στην Ιταλία ξύπνησαν μνήμες μελανοχιτώνων....
ΗΠΑ
Αγελάδα μινιατούρα