Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ, ΤΡΩΝΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΡΕΑΣ

Αγελάδα μινιατούρα

Στη χώρα που ζει και μεγαλώνει με την ιδέα «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο», η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής γέννησαν... τις μίνι- αγελάδες, που έχουν ήδη... μεγάλους θαυμαστές.

Οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι, αντιμέτωποι με τις αυξημένες τροφές βοοειδών αλλά και τις κατασχέσεις γαιών λόγω χρεών, στρέφονται στην εκτροφή αγελάδων μεγέθους... x-small. Δεν πρόκειται για μεταλλαγμένες αγελάδες νάνους, αλλά για την αγελάδα μινιατούρα, ένα είδος που ζει αιώνες, αλλά ήταν σχετικά ξεχασμένο και τώρα η εκτροφή του επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Εννέα λίτρα γάλα την ημέρα!

Στις αρχές του 2000 υπήρχαν λιγότερες από 5.000 μίνι αγελάδες στις ΗΠΑ. Σήμερα ο αριθμός τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνά τις 20.000. Οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι εξηγούν ότι οι μίνι αγελάδες τρώνε τη μισή ποσότητα τροφής και το κρέας που δίνουν αντιστοιχεί στο 75% της ποσότητας του κρέατος των κανονικών αγελάδων. Οσο για την παραγωγή γάλακτος, οι μίνι αγελάδες δίνουν 9 λίτρα γάλα την ημέρα, περίπου 1/4 λιγότερο σε σχέση με μια κανονική αγελάδα, αλλά κατά πολύ λιγότερο αν συγκριθούν οι μίνι με τις αγελάδες Τζέρσεϊ και Χολστάιν που παράγουν από 30 έως και 40 λίτρα την ημέρα. Το γάλα των μίνι αγελάδων, όπως άλλωστε και το κρέας τους, θεωρείται καλύτερης ποιότητας - έχει λιγότερα λιπαρά, λένε οι ειδικοί.

Τις μίνι αγελάδες αγάπησαν πρώτοι οι κτηνοτρόφοι με πράσινες ευαισθησίες, καθώς λόγω του μεγέθους τους θεωρείται ότι η εκτροφή τους επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.

Τα οφέλη των μίνι αγελάδων φαίνονται μεγάλα, αλλά υπάρχουν και κάποια μικρά προβλήματα. Οπως εξηγούν οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι παραγγέλνουν κολάρα- μινιατούρες για να προσαρμόζονται στους μίνι λαιμούς. Ενίσχυσαν επίσης την περίφραξη των αγροκτημάτων γιατί τα νεογέννητα μοσχαράκια, με μέγεθος όσο ένα λαμπραντόρ, το έσκαγαν με μεγάλη ευκολία από τους παραδοσιακούς φράκτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Εξέγερση φοιτητών έφερε η νίκη των συντηρητικών
«Γνωρίσαμε την καταπίεση και δεν θέλουμε πια άλλη...»
Ο Ομπάμα περιμένει να «καθήσει η σκόνη» των εκλογών στο Ιράν
Παλαιστινιακό
Παλαιστινιακό κράτος-φάντασμα
Βρετανία
Διενέργεια έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ διέταξε υπό... πίεση ο Μπράουν
Τουρκία
«Σχέδιο δράσης εναντίον της οπισθοδρόμησης» και του Ερντογάν, με άρωμα από ...ένοπλες δυνάμεις
Γαλλία
Οι Γάλλοι δεν κατέβηκαν στον δρόμο...
Ιταλία
Οι «Μαύρες Περιπολίες» πολιτών για την τήρηση της τάξης στην Ιταλία ξύπνησαν μνήμες μελανοχιτώνων....
ΗΠΑ
Αγελάδα μινιατούρα