Έντυπη Έκδοση

Ιερώνυμος και Δήμος Αθηναίων πιέζουν για αξιοποίηση του «Κατράντζου»

Τριάντα χρόνια κοντεύουν από την εποχή που καταστράφηκε το πολυκατάστημα «Κατράντζου» στο κέντρο της Αθήνας και οι εξαγγελίες για μετατροπή του οικοπέδου σε ελεύθερο χώρο πρασίνου μένουν ακόμη στα χαρτιά, καθώς Δήμος Αθηναίων και αρχιεπίσκοπος συναγωνίζονται στο πώς θα αξιοποιήσουν αποδοτικότερα τον χώρο...

Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εμφανίζεται εσχάτως πρωτοπόρος σε εκστρατείες δενδροφύτευσης στα βόρεια προάστια, την ίδια στιγμή όμως ανθίσταται σθεναρά στην προοπτική να αποκτήσει το κέντρο της Αθήνας ένα μικρό χώρο πρασίνου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου. Πώς; Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι ex officio πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαρία Κασιμάτη» στο οποίο ανήκει το οικόπεδο των 642 τετραγωνικών μέτρων. Από το 1980 που η φωτιά κατέστρεψε το πολυώροφο κτίριο, το ιδρυμα προσπάθησε να ξαναχτίσει κτίριο. Ο Δήμος Αθηναίων επέβαλε το 1982 μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο πρασίνου, αλλά η απαλλοτρίωση ουδέποτε προχώρησε. Φτάσαμε λοιπόν αισίως, το καλοκαίρι του 2007, μέσα στις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Δήμος Αθηναίων να κάνει δεκτή άρση της απαλλοτρίωσης που θα οδηγούσε στην οικοδόμηση νέου εξαώροφου κτιρίου συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ.!

Εκείνη η απόφαση εν μέσω των πυρκαγιών προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και ξεκίνησε διαπραγμάτευση που κατέληξε σε νέα απόφαση του δήμου τον Δεκέμβριο του 2008. Με την απόφαση αυτή, ο δήμος προτίθεται να απαλλοτριώσει το οικόπεδο, να πληρώσει 3,5 εκατ. ευρώ στο ιδρυμα αλλά να «φυτέψει» και ένα διώροφο κτίριο-«φέτα» συνολικού εμβαδού 340 τ.μ. μέσα στο μικρό οικόπεδο (στο οποίο φυσικά θα λειτουργεί και αναψυκτήριο). Η απόφαση εκείνη πέρασε μειοψηφουσών των δύο αριστερών παρατάξεων και με τον δήμαρχο Νικ. Κακλαμάνη να λέει: «Οποιος δεν θέλει, δεν το ψηφίζει και προφανώς είναι υπέρ των 2.500 τετραγωνικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τελειώνουμε».

«Νέοι χρηστού ήθους»

Ενσταση κατά της παραπάνω απόφασης του δήμου υπέβαλε στις 12/2/09 ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητώντας την ακύρωσή της, ενώ αφήνει και σαφείς αιχμές κατά του Δήμου Αθηναίων για το σχέδιο με την απαλλοτρίωση και το κτίριο-«φέτα». Ο κ. Ιερώνυμος επιτίθεται αρχικά εναντίον όσων στερούν εδώ και τόσα χρόνια το ίδρυμα από σημαντικούς πόρους που προορίζονται «δι' υποτροφίας νέων χρηστού ήθους» και υπέρ των «ευαγών ιδρυμάτων, Ευαγγελισμός, Γηροκομείο Αθηνών, Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, Πτωχοκομείο και Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα».

Λέει μεταξύ άλλων ότι η «δημόσια ωφέλεια» από τη μετατροπή του οικοπέδου σε πράσινο «δεν εξειδικεύεται», ενώ ταυτόχρονα «η αποζημίωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου είναι σχεδόν αδύνατη» (!). Ο Αρχιεπίσκοπος θυμίζει εντέχνως ότι σχέδιο αντίστοιχο του δήμου είχε προτείνει και η επιχείρηση «NOTOS COM» που στεγάζεται απέναντι προσφέροντας να δώσει εκείνη 3 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα να εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια το αναψυκτήριο που θα χτιστεί μέσα στον χώρο του οικοπέδου.

Πάντως, εκτός του αρχιεπισκόπου, ενστάσεις υπέβαλαν άλλες δύο γειτονικές επιχειρήσεις (Μαρούση, Σαφαρή) και ομάδα πολιτών (Κλεφτοδήμος, Λευκαδίτου κ.ά.). Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο είχε προγραμματιστεί η συζήτηση όλων των ενστάσεων, ενώ η υπηρεσία εισηγούνταν την απόρριψή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Στη μάχη... με νεροπίστολα
Στάχτη ό,τι γλίτωσε πέρσι και πρόπερσι
ΠΑΣΟΚ: Η χώρα είναι ανυπεράσπιστη
Στις φλόγες και Κάρυστος, Ριτσώνα
Γρίπη των χοίρων
Γρίπη: Κάθε τρίωρο και κρούσμα
Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»
Ορφανή από εργαζόμενους «Η Μητέρα»
ΥΠΕΧΩΔΕ
Ποδηλατάδα λόγω ευρωκάλπης
Λαθρομετανάστευση
Κάθε ώρα και 5 λαθρομετανάστες στο Αιγαίο
Το «σφράγισμα» των προσφύγων πρώτη... γνωριμία με την Ευρώπη
Ευρωκαταδίκη για τις επιχειρήσεις - «σκούπα»
Αφγανικό παράπονο με νότες του Μίκη
Athens Pride 2009
Εστειλαν μήνυμα ισότητας
Internet
Η πρώτη σύλληψη για Facebook
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για τον εμπρησμό της κλούβας
Οδηγός αγώνων πίσω από την ανταλλαγή πυροβολισμών
Εγνατία Οδός
Απλήρωτοι στην Εγνατία
Κινητή τηλεφωνία
Στην Ελλάδα το ανδροειδές της Google
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Στο αρχείο η υπόθεση Κούνεβα;
Χώρος πρασίνου
Ιερώνυμος και Δήμος Αθηναίων πιέζουν για αξιοποίηση του «Κατράντζου»
Άλλες ειδήσεις
20 νέες ανεμογεννήτριες την ημέρα
Διαζευγμένοι γονείς και φορολογική μεταχείριση
Ανοιξε η Μαυρορράχη
ΑΠΘ: Γυροβολιά με τις κάλπες
Κατήγγειλαν τη μηδενική αύξηση
Στην ολομέλεια για ωράριο μητέρων
24ωρη στα ΕΛΤΑ