Έντυπη Έκδοση

Ενας συχνός, ύπουλος αλλά αντιμετωπίσιμος κίνδυνος

Χρόνια ηπατίτιδα Β

Ηπατίτιδα Β χαρακτηρίζεται γενικά ο ερεθισμός του ήπατος (συκωτιού) που οφείλεται στον ιό ηπατίτιδας Β. Με την είσοδο του ιού ηπατίτιδας Β στον άνθρωπο προκαλείται οξεία ηπατίτιδα Β. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ανθρώπινος οργανισμός κατορθώνει να καταπολεμήσει τον ιό και το πρόβλημα αυτοπεριορίζεται. Σε περίπτωση που ο ιός δεν αποβληθεί κατά τη φάση της οξείας ηπατίτιδας, τότε εγκαθίσταται χρόνια ηπατίτιδα Β και ο ιός είναι σπάνιο να αποβληθεί στο μέλλον.

Η ακριβής συχνότητα της οξείας ηπατίτιδας Β δεν είναι γνωστή και πολλές περιπτώσεις μένουν αδιάγνωστες, καθώς δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στους 3 Ελληνες έχουν περάσει οξεία ηπατίτιδα Β στο παρελθόν, οι περισσότεροι χωρίς να το γνωρίζουν.

Η μετάδοση του ιού ηπατίτιδας Β γίνεται κυρίως με την επαφή ενός ατόμου με μολυσμένο αίμα ή μολυσμένα αντικείμενα, σεξουαλικά ή κατά τον τοκετό.

Ο ιός ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται από μαγειρικά σκεύη, τουαλέτες ή γενικότερα με την κοινωνική επαφή.

Η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι σαφέστατα ένας ύπουλος κίνδυνος, αφού συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και επομένως δεν οδηγεί τον ασθενή στον απαραίτητο έλεγχο για τη διάγνωση. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να προκαλεί χρόνιο ερεθισμό και να καταστρέφει το ήπαρ. Ετσι, με την πάροδο των χρόνων και παρά την απουσία συμπτωμάτων, ένα ποσοστό των ασθενών αναπτύσσει κίρρωση, που σημαίνει καταστροφή της δομής του ήπατος.

Η ηπατίτιδα Β δεν μπορεί να διαγνωσθεί με τις εξετάσεις που γίνονται σε ένα συνηθισμένο check-up, αλλά η διάγνωσή της γίνεται εύκολα με την ανίχνευση στο αίμα των ειδικών δεικτών του ιού (κυρίως το Αυστραλιανό αντιγόνο). Σε εξετάσεις για ηπατίτιδα Β πρέπει να υποβάλλονται τα άτομα που παρουσιάζουν αυξήσεις των ενζύμων του ήπατος (τρανσαμινασών), αλλά και όλα τα άτομα συγκεκριμένων ομάδων.

Το εμβόλιο

Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σήμερα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των βρεφών και εφήβων και συνιστάται εμβολιασμός για όλα τα ευαίσθητα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ολοι οι ασθενείς με ηπατίτιδα Β πρέπει να συμβουλεύονται και να παρακολουθούνται από γιατρούς εξειδικευμένους στα νοσήματα αυτά. Η διατροφή είναι ελεύθερη, με εξαίρεση την αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.

Είναι σημαντικό λάθος να θεωρούνται οι χρόνιοι φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β ως απόλυτα υγιή άτομα και να καθησυχάζονται ότι δεν χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση.

Οι ασθενείς με ενεργό χρόνια ηπατίτιδα Β χρειάζονται θεραπευτική παρέμβαση. Σήμερα υπάρχουν αρκετές εξελίξεις και νέα φάρμακα στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Ολοι οι ασθενείς με ηπατίτιδα Β με την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να νοσήσουν από το πρόβλημα αυτό. Η επιτυχής θεραπεία δύσκολα εκριζώνει τον ιό, αλλά επιτυγχάνει τη βελτίωση της ηπατικής νόσου και σαφώς προφυλάσσει από την ανάπτυξη κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Ηπατίτιδα Β, η Β' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών προσφέρει την επιστημονική της συνεργασία στο Δήμο Αθηναίων για το πρόγραμμα «Ας ρίξουμε φως στην Ηπατίτιδα Β». Την επιστημονική τους συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος προσφέρουν επίσης τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα Β θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου. Στο διάστημα αυτό, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Ηπατίτιδα Β από ειδικούς επιστήμονες που θα βρίσκονται σε ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Κοραή καθώς και στο ειδικά διαμορφωμένο όχημα που θα περιοδεύει σε κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης, από τις 22 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν την ειδική εξέταση για την Ηπατίτιδα Β στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
Εξωσωματική
Κατάψυξη ωαρίων
Ηπατίτιδα Β
Χρόνια ηπατίτιδα Β
Διατροφή
Διατροφή στην εμμηνόπαυση
Ορθοπεδικά προβλήματα
Τα επώδυνα κότσια
Χόνδρινες βλάβες του γόνατος: σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης
Γενετική
Βλαστοκύτταρα λίπους
Υπέρταση
Χαλάρωση και Μότσαρτ