Έντυπη Έκδοση

Βλαστοκύτταρα λίπους

Βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από βλαστοκύστεις, οι οποίες παραμένουν μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, και βλαστοκύτταρα του τύπου του ενήλικα λαμβάνονται στις επόμενες φάσεις της ζωής του.

Αν και τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας οποιουδήποτε τύπου κυττάρου, στην πράξη οι εφαρμογές τους σε ασθενείς συνάντησαν ηθικά και πρακτικά προβλήματα και μόλις τώρα δόθηκε η άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για πειραματικές μελέτες.

Βλαστοκύτταρα του ενήλικα τύπου λαμβάνονται από το αίμα του πλακούντα, την ουσία του Wharton, που βρίσκεται στο περίβλημα των αγγείων του ομφάλιου λώρου, τον μυελό των οστών, τα νεογιλά δόντια και το λίπος. Οι κυτταρικοί τύποι που απομονώνονται από τις παραπάνω πηγές είναι αρχέγονα αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά κύτταρα. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα επαναδημιουργούν το αιμοποιητικό σύστημα έπειτα από ισχυρή χημειοθεραπεία στις περιπτώσεις κακόηθων όγκων ή λευχαιμίας και τα μεσεγχυματικά κύτταρα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων έπειτα από κακώσεις, αλλά και επιταχύνουν την αποκατάσταση του αιμοποιητικού συστήματος μετά τη μεταμόσχευση.

Η ουσία του Wharton, τα νεογιλά δόντια και το λίπος περιέχουν αποκλειστικά μεσεγχυματικής προέλευσης βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να διεισδύουν σε κάθε όργανο, διότι όλα τα όργανα περιέχουν αυτού του είδους κύτταρα, και να αποκαθιστούν τις βλάβες αλλά και να ενισχύουν την άμυνά τους, εφοδιασμένα με κατάλληλα φάρμακα. Η αποκατάσταση της λειτουργίας του μυοκαρδίου ύστερα από έμφραγμα, η δημιουργία πόρου στα οστά έπειτα από κατάγματα είναι μερικές από τις μέχρι σήμερα χρήσεις τους. Μια άλλη σημαντική λειτουργία των κυττάρων αυτών είναι η άσκηση ανοσορυθμιστικής δράσης στις περιπτώσεις διαταραχής της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεραπευτικό στόχο των κυττάρων αυτών. Αναφέρθηκε πρόσφατα η μέχρι και τέσσερα έτη διακοπή ή ελάττωση των ημερήσιων αναγκών ινσουλίνης σε παιδιά με διαβήτη τύπου Ι έπειτα από αυτόλογη χρήση βλαστοκυττάρων. Το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας με 7 εκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και ασθενειών του αίματος με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Το λίπος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να μας προμηθεύσει με τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με μια απλή και ανώδυνη διαδικασία μπορεί να ληφθεί μεγάλος αριθμός κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν είτε την αισθητική ιατρική είτε την αποκατάσταση βλαβών οργάνων. Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας και είναι ο ιστός ο οποίος εξωτερικά δείχνει τα σημεία της γήρανσης. Η ανανέωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται με ενέσιμη χορήγηση ουσιών που προσδίδουν όγκο στην περιοχή όπου χορηγούνται. Οι ουσίες αυτές, οι πιο κοινές το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα αφυδατώνονται και απορροφώνται, με αποτέλεσμα το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι προσωρινό. Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε προσδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, διότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα συστατικά του δέρματος και αναλαμβάνουν την ανανέωσή του, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες και επαναφέροντας το δέρμα στη νεανική του μορφή. Η αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή, αλλά και η αύξηση του μεγέθους του είναι επίσης μια άλλη χρήση.

Ουλές του δέρματος και διαβητικά έλκη εμφανίζουν θεαματική και γρήγορη αποκατάσταση με τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Γενετική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
Εξωσωματική
Κατάψυξη ωαρίων
Ηπατίτιδα Β
Χρόνια ηπατίτιδα Β
Διατροφή
Διατροφή στην εμμηνόπαυση
Ορθοπεδικά προβλήματα
Τα επώδυνα κότσια
Χόνδρινες βλάβες του γόνατος: σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης
Γενετική
Βλαστοκύτταρα λίπους
Υπέρταση
Χαλάρωση και Μότσαρτ