Έντυπη Έκδοση

Φάκελος «Κλεμμένα Γλυπτά» λίγο πριν από τα εγκαίνια

Τον φάκελο των Γλυπτών του Παρθενώνα ανοίγει και πάλι, λίγες ώρες πριν το νέο μουσείο της Ακρόπολης ανοίξει τις πύλες του στο παγκόσμιο κοινό, η «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα, απόψε στις 23.30 στο ΜΕΓΚΑ.

Με τον απόγονο του Ελγιν, αλλά και τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης (φωτ.) μιλούν ο Παύλος Τσίμας και οι συνεργάτες του Με τον απόγονο του Ελγιν, αλλά και τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης (φωτ.) μιλούν ο Παύλος Τσίμας και οι συνεργάτες του Ο δημοσιογράφος ταξιδεύει στο Εδιμβούργο και συναντά τον 11ο λόρδο Ελγιν, τον απόγονο του ανθρώπου που αφαίρεσε τα γλυπτά τού Παρθενώνα το 1803, πληγώνοντας το μνημείο. Ψάχνει μαζί του τα αρχεία του πύργου του και ανακαλύπτει θησαυρούς: σπάνιας αξίας γλυπτά από την Αθήνα των χρόνων του Περικλή και χειρόγραφες μαρτυρίες των ανθρώπων, που εκτέλεσαν στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα την επιχείρηση αποκαθήλωσης των μαρμάρων, τα οποία αρνούνται να επιστρέψουν οι Βρετανοί.

Το Βρετανικό Μουσείο επισκέπτεται ο Απόστολος Μαγγηριάδης και συζητεί με τον διευθυντή του το ενδεχόμενο επιστροφής των λεγόμενων Ελγίνειων μαρμάρων, τώρα που η Αθήνα διαθέτει έναν χώρο κατάλληλο να τα υποδεχθεί. Ο Δημήτρης Παντερμαλής, διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης αποκαλύπτει στην «Ερευνα» τα μυστικά του μουσείου, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού εξηγεί στον Παύλο Τσίμα την ελληνική στρατηγική για την επανένωση του μνημείου. Αρχαιολόγοι που εργάζονται καθημερινά και με πάθος για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων ξεναγούν την ομάδα της εκπομπής στα μνημεία που σώζουμε αλλά και σ' εκείνα που πληγώνουμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Μείωση μισθών στο BBC
Ο Γ. Αρβανίτης σύμβουλος κινηματογραφίας στην ΕΡΤ
Η μέθοδος της Φακίνου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
2η Μπιενάλε της Αθήνας
Πήγαμε για τέχνη στο Φαληράκι
Ολος ο «Παράδεισος» σε μια δύσκολη αποθήκη
Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα
«Η Ε.Ε. να λύσει το θέμα των Μαρμάρων»
Θέατρο
Αρχαία Agora στην καρδιά του Βερολίνου
Κριτική χορού
Η Μαρία των τάνγκο
Συνέντευξη Μάγια Λυμπεροπούλου
Το θέατρο σιγά σιγά επιστρέφει στον λόγο
Συνέντευξη Ρασίντ Ουραμντάν
Αλγερινός χορευτής σε Βιετνάμ και Γκουαντάναμο
Τηλεόραση
Μείωση μισθών στο BBC
Ο Γ. Αρβανίτης σύμβουλος κινηματογραφίας στην ΕΡΤ
Η μέθοδος της Φακίνου
Φάκελος «Κλεμμένα Γλυπτά» λίγο πριν από τα εγκαίνια
Φωτογραφία
Οι άνθρωποι μπροστά στα αριστουργήματα