Έντυπη Έκδοση

Ευρωκαταδίκη για τις επιχειρήσεις - «σκούπα»

Με καταδικαστική του απόφαση-απάντηση στα όσα περί «σκούπας» εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου δικαίωσε Τούρκο λαθρομετανάστη, κρίνοντας τη χώρα μας ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποχρεώνοντάς τη να καταβάλει 10.000 ευρώ αποζημίωση στον ενάγοντα για ηθική βλάβη.

Οπως προκύπτει από το ιστορικό της υπόθεσης, η περίπτωση του S.D. δεν φαίνεται να διαφέρει από τις αντίστοιχες, εκατοντάδων άλλων λαθρομεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που, ύστερα από τις μετεκλογικές κυβερνητικές αποφάσεις, συλλαμβάνονται, κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες και στη συνέχεια απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση του ΕΔΑΔ ότι ο ελληνικός νόμος δεν επιτρέπει απ' ευθείας αναθεώρηση του παράνομου της πράξεως της κράτησης ενός ξένου, που φυλακίζεται με την προοπτική της απέλασης.

Ο S.D., τουρκικής καταγωγής, γεννηθείς το 1959, έχοντας υποστεί διώξεις και κρατήσεις από τις τουρκικές αρχές λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και της δουλειάς του ως δημοσιογράφου, εγκατέλειψε την Τουρκία και εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα το 2007. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη χρήση πλαστών εγγράφων και για παράνομη είσοδο στη χώρα και παρ' όλο που αθωώθηκε (το δικαστήριο έκρινε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία γιατί η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο), η αστυνομία τον συνέλαβε πάλι και ξεκίνησε τις διαδικασίες απέλασής του.

Τότε, μόνον, οι ελληνικές αρχές εδέησαν να καταγράψουν επισήμως την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ωστόσο, η προσφυγή του, κατά της απόφασης για απέλαση απορρίφθηκε από τον περιφερειάρχη στο Σουφλί, με την αιτιολογία ότι αποτελεί «κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας».

Τελικά ώς τις 16 Ιουλίου 2007 και την επόμενη, του χορηγήθηκε πιστοποιητικό ασύλου διάρκειας έξι μηνών, το οποίο έχει έκτοτε ανανεωθεί δύο φορές και του επιτρέπει να εργαστεί και να ασφαλιστεί.

Το ΕΔΑΔ ομόφωνα αναγνώρισε παραβιάσεις του άρθρων για απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης συμπεριφοράς κατά την κράτηση του ενάγοντος και παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας και ασφάλειας για το μη νόμιμο της κράτησής του και για το γεγονός ότι ήταν ανέφικτο, με βάση τον ελληνικό νόμο, να προσβάλει τη μη νομιμότητα της κράτησής του. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.

Απαράδεκτες κρίνει το δικαστήριο και τις συνθήκες κράτησης του S.D. στην Π. Ράλλη, επικαλούμενο προς τούτο την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων τον Φεβρουάριο του 2007. Το ΕΔΑΔ, τέλος, παρατηρεί ότι η αίτηση του ενάγοντος για παροχή ασύλου δεν καταγράφηκε παρά μόνο στην τρίτη προσπάθεια και ότι οι Αρχές απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάστασή του ως αιτούντος ασύλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Διεθνείς Οργανισμοί
Υπουργείο Εσωτερικών
Σχετικά θέματα: Λαθρομετανάστευση
Κάθε ώρα και 5 λαθρομετανάστες στο Αιγαίο
Το «σφράγισμα» των προσφύγων πρώτη... γνωριμία με την Ευρώπη
Αφγανικό παράπονο με νότες του Μίκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Στη μάχη... με νεροπίστολα
Στάχτη ό,τι γλίτωσε πέρσι και πρόπερσι
ΠΑΣΟΚ: Η χώρα είναι ανυπεράσπιστη
Στις φλόγες και Κάρυστος, Ριτσώνα
Γρίπη των χοίρων
Γρίπη: Κάθε τρίωρο και κρούσμα
Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»
Ορφανή από εργαζόμενους «Η Μητέρα»
ΥΠΕΧΩΔΕ
Ποδηλατάδα λόγω ευρωκάλπης
Λαθρομετανάστευση
Κάθε ώρα και 5 λαθρομετανάστες στο Αιγαίο
Το «σφράγισμα» των προσφύγων πρώτη... γνωριμία με την Ευρώπη
Ευρωκαταδίκη για τις επιχειρήσεις - «σκούπα»
Αφγανικό παράπονο με νότες του Μίκη
Athens Pride 2009
Εστειλαν μήνυμα ισότητας
Internet
Η πρώτη σύλληψη για Facebook
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για τον εμπρησμό της κλούβας
Οδηγός αγώνων πίσω από την ανταλλαγή πυροβολισμών
Εγνατία Οδός
Απλήρωτοι στην Εγνατία
Κινητή τηλεφωνία
Στην Ελλάδα το ανδροειδές της Google
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Στο αρχείο η υπόθεση Κούνεβα;
Χώρος πρασίνου
Ιερώνυμος και Δήμος Αθηναίων πιέζουν για αξιοποίηση του «Κατράντζου»
Άλλες ειδήσεις
20 νέες ανεμογεννήτριες την ημέρα
Διαζευγμένοι γονείς και φορολογική μεταχείριση
Ανοιξε η Μαυρορράχη
ΑΠΘ: Γυροβολιά με τις κάλπες
Κατήγγειλαν τη μηδενική αύξηση
Στην ολομέλεια για ωράριο μητέρων
24ωρη στα ΕΛΤΑ