Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΡΕΞΕ ΜΕ 1,8% ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009 ΕΝΑΝΤΙ 0,8% ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό η απώλεια θέσεων εργασίας

Δοκιμάζεται έντονα ο τομέας της απασχόλησης στην ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η απασχόληση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, έναντι -0,8% στην ευρωζώνη.

Η απώλεια θέσεων εργασίας, λοιπόν, ήταν υπερδιπλάσια στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Μάλιστα, το ποσοστό μείωσης της απασχόλησης στη χώρα μας κατά την εν λόγω περίοδο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία (-3,1%).

Χάθηκαν 1,9 εκατ. στην Ευρώπη

Η Eurostat επισημαίνει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία χάθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 1,22 εκατ. θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη και σχεδόν 2 εκατ. (1,91 εκατ.) συνολικά στην Ευρώπη των «27». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2009 η ανεργία στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 9,9% του ενεργού πληθυσμού (Ε.Ε.: 9,4%, Ελλάδα: 9,1%) και το 2010 θα αναρριχηθεί στο 11,5% (Ε.Ε.: 10,9%, Ελλάδα: 9,7%). Οπως εξελίσσεται η κατάσταση, όμως, οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση (πρώτο τρίμηνο 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2008) η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη και 0,6% στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι η επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική αγορά εργασίας σημειώθηκε κατά το τελευταίο 6μηνο.

Η εκρηκτική κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα.

Στο τραπέζι των «27» θα βρεθούν τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για τη μείωση της ανεργίας, τα οποία περιλαμβάνουν τη διάθεση κατά τη διετία 2009-2010 ενός ποσού της τάξης των 19 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισοτιμίες
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Τούμπα Λούλα από Πόρτο Αλέγκρε μέχρι Γενεύη
Εργατικό Κέντρο Σερρών
«Πηγαινοφέρνουν» Βούλγαρους εργάτες στις Σέρρες
ΔΕΗ
ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ: θα προσλάβουμε 2.278
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΝΤ: Ερχεται ανάκαμψη ...μετά τα χειρότερα
Ακάλυπτες επιταγές
335 εκατ. οι ακάλυπτες τον Μάιο (+248,5%)
Οικοδομή
ΤΕΕ αμφισβητεί ΕΣΥΕ για οικοδομική δραστηριότητα
Αγορά ακινήτων
16% η ετήσια υποχώρηση στα ενοίκια γραφείων
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Με υπερδιπλάσιο ρυθμό η απώλεια θέσεων εργασίας
Καφέ-Εστιατόρια-Μπαρ
Απόδειξη για κάθε σερβίρισμα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξανασκόνταψε στις 2.400 το Χ.Α.
Άλλες ειδήσεις
Εως 30 Ιουνίου περαίωση και ληξιπρόθεσμες
Νόμιμο το πρόστιμο στον Μπατατούδη
Παρευξείνια: +44% τα κέρδη