Έντυπη Έκδοση

Τούμπα Λούλα από Πόρτο Αλέγκρε μέχρι Γενεύη

Από το Πόρτο Αλέγκρε στα σαλόνια της...Γενεύης ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμβάλουν στη δημιουργία μιας «νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης».

Τη δημιουργία «νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης» ζήτησε από συνδικάτα και εργοδότες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας χθες στη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη Τη δημιουργία «νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης» ζήτησε από συνδικάτα και εργοδότες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας χθες στη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους εσάς να σκεφτείτε και να αναπτύξετε προτάσεις μαζί με τους εργοδότες και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά τις σχέσεις μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών, για να να χτίσουμε τις χώρες μας με μεγαλύτερη εντιμότητα και πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη» δήλωσε ο Λούλα μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη.

Χθες άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΔΟΕ με θέμα την κρίση στην απασχόληση, στην οποία μετέχουν πολιτικοί ηγέτες, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι των εργοδοτών. Η σύνοδος λήγει αύριο.

Η παρουσία του ηγέτη της βραζιλιάνικης Κεντροαριστεράς συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ο Λούλα καταφέρνει με μαεστρία να εμφανίζεται σε ριζοσπαστικά φόρα όπως αυτό του Πόρτο Αλέγκρε από τη μια, αλλά και ως αξιοσέβαστος με «αιρετικές» απόψεις ηγέτης σε φόρα όπως αυτό του Νταβός ή συνόδους της ΔΟΕ, που αντικατοπτρίζει τις απόψεις του κυρίαρχου συνδικαλισμού στον κόσμο.

Οικονομία χωρίς παραγωγή

«Δεν μπορούμε να ζούμε μ' ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που κερδοσκοπεί με χαρτιά πάνω σε χαρτιά χωρίς να δημιουργεί ούτε μία θέση εργασίας, χωρίς να παράγει ούτε μια βίδα, ένα παπούτσι, μία μπλούζα, μία γραβάτα», είπε καταχειροκροτούμενος ο Λούλα, που έχει διατελέσει και συνδικαλιστής, ενώ ως εργάτης έχει χάσει δύο δάχτυλα στον τόρνο.

«Αυτή η οικονομική κρίση άνοιξε μια τεράστια προοπτική, όπου μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα τα πάντα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι ως νεαρός είχε και ο ίδιος δουλέψει σε εργοστάσιο.

Παρά τις εξ αριστερών επικρίσεις και απογοητεύσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική του Βραζιλιάνου προέδρου, ότι δεν είναι αρκούντως «ριζοσπαστική», από το 2003, που εκλέχτηκε, μέχρι τα τέλη του 2008 έχει καταφέρει να δημιουργήσει 10.000.000 εργασίας και έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 65%.

Η σύνοδος της ΔΟΕ γίνεται σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τις προοπτικές της απασχόλησης διεθνώς, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση απειλεί να εκτινάξει τα ποσοστά των ανέργων σε ολόκληρο τον κόσμο στα ύψη. Η ΔΟΕ σε πρόσφατη έκθεσή της, εν όψει της συνόδου, είχε προβλέψει ότι θα προστεθούν φέτος έως και 59 .000.000 άνεργοι, ο αριθμός των οποίων θα φτάσει στα 239.000.000. Ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Χουάν Σομάβια, προτείνει την υιοθέτηση ενός «παγκόσμιου συμφώνου για την απασχόληση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Τούμπα Λούλα από Πόρτο Αλέγκρε μέχρι Γενεύη
Εργατικό Κέντρο Σερρών
«Πηγαινοφέρνουν» Βούλγαρους εργάτες στις Σέρρες
ΔΕΗ
ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ: θα προσλάβουμε 2.278
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΝΤ: Ερχεται ανάκαμψη ...μετά τα χειρότερα
Ακάλυπτες επιταγές
335 εκατ. οι ακάλυπτες τον Μάιο (+248,5%)
Οικοδομή
ΤΕΕ αμφισβητεί ΕΣΥΕ για οικοδομική δραστηριότητα
Αγορά ακινήτων
16% η ετήσια υποχώρηση στα ενοίκια γραφείων
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Με υπερδιπλάσιο ρυθμό η απώλεια θέσεων εργασίας
Καφέ-Εστιατόρια-Μπαρ
Απόδειξη για κάθε σερβίρισμα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξανασκόνταψε στις 2.400 το Χ.Α.
Άλλες ειδήσεις
Εως 30 Ιουνίου περαίωση και ληξιπρόθεσμες
Νόμιμο το πρόστιμο στον Μπατατούδη
Παρευξείνια: +44% τα κέρδη