Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ G8 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΔΝΤ: Ερχεται ανάκαμψη ...μετά τα χειρότερα

Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι έρχεται ανάκαμψη, τώρα αρχίζουν να τα γυρίζουν οι ιθύνοντες της «παγκόσμιας οικονομικής τάξης» και να λένε ότι έρχεται ανάκαμψη μεν, αλλά τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει.

Από το Καζακστάν χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν εξέδωσε διφορούμενο χρησμό, λέγοντας ότι τα χειρότερα όσον αφορά τη διεθνή οικονομική κρίση ίσως δεν έχουν περάσει ακόμη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόσμος αρχίζει να βγαίνει από την ύφεση.

Η δήλωση του Στρος-Καν έγινε μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G8, το Σάββατο στο Λέτσε της Ιταλίας. Στη σύνοδο οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι δηλώσεις περί ενθαρρυντικών ενδείξεων οφείλονται περισσότερο στην απροθυμία ορισμένων χωρών (Γερμανία) να προχωρήσουν σε περαιτέρω πακέτα για την ενίσχυση της οικονομίας, παρά σε κάποια «κρυφά» χαρτιά που έχουν οι ισχυροί στη διάθεσή τους. Οι χώρες της G8 στοχεύουν στην επόμενη ημέρα, φοβούμενες για τον πληθωρισμό και τη διόγκωση του χρέους που μπορεί να φέρει η οικονομία όταν αρχίσει να παίρνει μπρος, αδυνατώντας να χαράξουν μια κοινή στρατηγική εξόδου από την κρίση.

«Πράσινα βλαστάρια»

«Η στάση τους (της G8) είναι ότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης [σ.σ. τα λεγόμενα "πράσινα βλαστάρια" (green shoots)] αλλά παρ' όλα αυτά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε ο Στρος-Καν κατά την επίσκεψή του στο Καζακστάν. «Το μεγαλύτερο μέρος από τα χειρότερα δεν έχει ακόμη περάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ξαφνική στροφή στο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε, παρατηρήθηκε και σε δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. «Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από ό,τι συνήθως βλέπουμε», δήλωσε ο Γκάιτνερ. «Θα συνεχίσει να είναι μια περίοδος εξαιρετικών προκλήσεων για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η ανεργία, η οποία αυξήθηκε τον Μάιο στο 9,4%, υψηλότερο ποσοστό από το 1983, θα συνεχίσει πιθανότατα να αυξάνεται ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη επανακάμψει.

**Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι... αισιοδοξίας για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσε σημαντική υποχώρηση χθες στα χρηματιστήρια έως και πάνω από 3%. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Τούμπα Λούλα από Πόρτο Αλέγκρε μέχρι Γενεύη
Εργατικό Κέντρο Σερρών
«Πηγαινοφέρνουν» Βούλγαρους εργάτες στις Σέρρες
ΔΕΗ
ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ: θα προσλάβουμε 2.278
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΝΤ: Ερχεται ανάκαμψη ...μετά τα χειρότερα
Ακάλυπτες επιταγές
335 εκατ. οι ακάλυπτες τον Μάιο (+248,5%)
Οικοδομή
ΤΕΕ αμφισβητεί ΕΣΥΕ για οικοδομική δραστηριότητα
Αγορά ακινήτων
16% η ετήσια υποχώρηση στα ενοίκια γραφείων
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Με υπερδιπλάσιο ρυθμό η απώλεια θέσεων εργασίας
Καφέ-Εστιατόρια-Μπαρ
Απόδειξη για κάθε σερβίρισμα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξανασκόνταψε στις 2.400 το Χ.Α.
Άλλες ειδήσεις
Εως 30 Ιουνίου περαίωση και ληξιπρόθεσμες
Νόμιμο το πρόστιμο στον Μπατατούδη
Παρευξείνια: +44% τα κέρδη