Έντυπη Έκδοση

1,319 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

335 εκατ. οι ακάλυπτες τον Μάιο (+248,5%)

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίστηκε η άνοδος των ακάλυπτων επιταγών τον Μάιο, καθώς η κάμψη της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας, πιέζει όλο και περισσότερο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί στην καλύτερη περίπτωση για ακόμη δύο μήνες, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, που συνδέεται με την πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι.

Η μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι η κατάσταση στην αγορά δεν έχει εξομαλυνθεί στον βαθμό που αρκετοί εκτιμούσαν το προηγούμενο δίμηνο. Από την άλλη πλευρά, τραπεζίτες επισημαίνουν ότι οι σφραγισμένες επιταγές δεν έχουν το αρνητικό στίγμα που είχαν κάποτε κι αυτό ευνοεί την απεικόνιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2008 και ανήλθαν στο ποσό του 1,319 δισ. ευρώ και 93,65 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

+228 σε ετήσια βάση

Ο αριθμός των τεμαχίων ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 34.112 τον Μάιο, αυξημένες κατά 29,97% σε σχέση με ένα μήνα πριν και 228,46% σε σχέση με τον ίδια μήνα ένα χρόνο πριν.

Οι ακάλυπτες επιταγές ήταν ονομαστικής αξίας 335,26 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 23,50% σε σχέση με τον Απρίλιο και 248,51% σε σχέση με τον Μάιο του 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρότεροι μήνες πριν από τον Μάιο ήταν ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, καθ' ότι σφραγίστηκαν 26.769 και 27.740 σώματα επιταγών αξίας 712,65 εκατ. και 984,115 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Δυσοίωνη είναι επίσης η εικόνα από την πλευρά των απλήρωτων συναλλαγματικών, που ανήλθαν σε 12.415 τον Μάιο έναντι 10.478 τον Απρίλιο και 11.854 τον Μάρτιο. Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 18,4 εκατ. ευρώ τον Μάιο έναντι 15,7 εκατ. τον Απρίλιο και 18,35 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

* Τον δημόσιο έλεγχο της «Τειρεσίας Α.Ε.» και τη λειτουργία της με νέους δίκαιους κανόνες που να προστατεύουν και όχι να καταστρέφουν τους πολίτες και τις μικρέςκαι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ζήτησε ο Παν. Λαφαζάνης (ΣΥΝ) με αφορμή την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 250%. Η αγορά, είπε, βουλιάζει και οικογένειες και μικροεπιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή.

**Η Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - Δανειοληπτών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας ασκήθηκε ψυχολογική πίεση σε άνεργο (έχασε τη δουλειά του τον Δεκέμβριο του 2008) προκειμένου να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Η πίεση ασκήθηκε με 6-7 απειλητικά τηλεγραφήματα (τουλάχιστον όπως αναφέρει η Ομοσπονδία) και με σειρά απειλητικών επιστολών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Τούμπα Λούλα από Πόρτο Αλέγκρε μέχρι Γενεύη
Εργατικό Κέντρο Σερρών
«Πηγαινοφέρνουν» Βούλγαρους εργάτες στις Σέρρες
ΔΕΗ
ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ: θα προσλάβουμε 2.278
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΝΤ: Ερχεται ανάκαμψη ...μετά τα χειρότερα
Ακάλυπτες επιταγές
335 εκατ. οι ακάλυπτες τον Μάιο (+248,5%)
Οικοδομή
ΤΕΕ αμφισβητεί ΕΣΥΕ για οικοδομική δραστηριότητα
Αγορά ακινήτων
16% η ετήσια υποχώρηση στα ενοίκια γραφείων
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Με υπερδιπλάσιο ρυθμό η απώλεια θέσεων εργασίας
Καφέ-Εστιατόρια-Μπαρ
Απόδειξη για κάθε σερβίρισμα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξανασκόνταψε στις 2.400 το Χ.Α.
Άλλες ειδήσεις
Εως 30 Ιουνίου περαίωση και ληξιπρόθεσμες
Νόμιμο το πρόστιμο στον Μπατατούδη
Παρευξείνια: +44% τα κέρδη