Έντυπη Έκδοση

ΤΕΕ αμφισβητεί ΕΣΥΕ για οικοδομική δραστηριότητα

Κατά 30% μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, κατά το Τεχνικό Επιμελητήριο, που συμφωνεί με την ανάκαμψη του Μαρτίου, την οποία εμφανίζει η Στατιστική Υπηρεσία, αλλά την προσδιορίζει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και τη χαρακτηρίζει συγκυριακή.

Θεωρεί, μάλιστα, ότι η ύφεση στην οικοδομή συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, έχοντας πάρει πλέον δραματικές διαστάσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, όπου απασχολούνται περίπου 450.000 άτομα.

Πληρέστερη εικόνα

Λόγω της διαδικασίας έκδοσης των οικοδομικών αδειών, το ΤΕΕ έχει πλήρη εικόνα για τις μελέτες που υποβάλλονται στις πολεοδομίες, αλλά και τις επιβλέψεις των έργων. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας δεν αποτελεί ασφαλές τεκμήριο για την έναρξη κατασκευής, δεδομένου ότι οι εργασίες μπορεί να γίνουν σε μια τετραετία, ενώ προβλέπεται και αναθεώρηση για άλλη μία τετραετία.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο ο αριθμός των αδειών παρουσίασε αύξηση κατά 19% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 και η επιφάνεια των νέων οικοδομών 25,6%. Παραδέχεται, πάντως, ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχει μείωση κατά 8,1%. Για τον ίδιο μήνα (Μάρτιος 2009), το ΤΕΕ καταγράφει αύξηση κατά 0,16% στις μελέτες και 15,27% στις επιβλέψειες έργων, ενώ οι υπόλοιποι 4 μήνες έχουν σταθερά αρνητικό πρόσημο.

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η τόνωση της οικοδομής απαιτεί γενναία μέτρα και χαρακτηρίζει «αμφιβόλου επίδρασης και σκοπιμότητας» τις εξαγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα η κυβέρνηση, που ώς τώρα δεν έχουν θεσμοθετηθεί. Μεταξύ άλλων είχε προαναγγείλει κρατική εγγύηση για το 25% του δανείου που χορηγούν οι τράπεζες, μείωση των αμοιβών των συμβολαιογράφων από 1,2% σε 1% επί της αξίας του συμβολαίου, αύξηση από 20% σε 40% του ποσοστού των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα αφαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος και για τμήμα δανείου έως 350.000 ευρώ.

Δεν έχουν ξεκινήσει επίσης τα προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί ώς το 1980, που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Για τον σημαντικό αυτό τομέα δεν έχουν προωθηθεί ούτε καν οι νομοθετικές ρυθμίσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Εργοδοτικοί φορείς
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Τούμπα Λούλα από Πόρτο Αλέγκρε μέχρι Γενεύη
Εργατικό Κέντρο Σερρών
«Πηγαινοφέρνουν» Βούλγαρους εργάτες στις Σέρρες
ΔΕΗ
ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ: θα προσλάβουμε 2.278
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΝΤ: Ερχεται ανάκαμψη ...μετά τα χειρότερα
Ακάλυπτες επιταγές
335 εκατ. οι ακάλυπτες τον Μάιο (+248,5%)
Οικοδομή
ΤΕΕ αμφισβητεί ΕΣΥΕ για οικοδομική δραστηριότητα
Αγορά ακινήτων
16% η ετήσια υποχώρηση στα ενοίκια γραφείων
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Με υπερδιπλάσιο ρυθμό η απώλεια θέσεων εργασίας
Καφέ-Εστιατόρια-Μπαρ
Απόδειξη για κάθε σερβίρισμα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξανασκόνταψε στις 2.400 το Χ.Α.
Άλλες ειδήσεις
Εως 30 Ιουνίου περαίωση και ληξιπρόθεσμες
Νόμιμο το πρόστιμο στον Μπατατούδη
Παρευξείνια: +44% τα κέρδη