Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης

Η συμβιβαστική λύση που δόθηκε στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν βάζει τέλος στον ιδιότυπο πόλεμο των δύο εταίρων, ως προς το ποιος θα δείξει το πιο κοινωνικό προσωπείο, χωρίς όμως επί της ουσίας να αμφισβητήσει την πολιτική που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ηδη η προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στην επαναφορά της «λαϊκής Δεξιάς» στην κυβέρνηση, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα γενικότερα για τη διαθεσιμότητα και τον αριθμό των απολύσεων, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Γαλάζια στελέχη επιτίθενται στον κυβερνητικό εταίρο για την όψιμη διαφωνία του, αλλά με τη σειρά τους οι νεοδημοκράτες ζητούν κινήσεις αντιμετώπισης των συνεπειών εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και αλλαγή στάσης απέναντι στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση για άμεση επαναπροκήρυξη 600 θέσεων για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ κλίνει σαφώς προς την κατεύθυνση που είχε υποδείξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προσφέρει ωστόσο μικρά επικοινωνιακά «δωράκια» στο υπουργείο Παιδείας, αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, εάν και εφόσον ο ανεξάρτητος αξιολογητής μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ -και όχι τα ΑΕΙ, βάσει των οργανογραμμάτων των οποίων είχε προκύψει η πρόταση του Παιδείας για επαναπρόσληψη 880- εισηγηθεί διαφορετικά.

Σύσκεψη

Πέρα από το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε χθες στον κ. Σαμαρά ευρύτερο θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Βενιζέλος καλεί πάντως σήμερα σε σύσκεψη τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους αναμένεται να ζητήσει να επιμείνουν στην ανάγκη της εθνικής διαπραγμάτευσης για ζητήματα όπως η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις.

Η στάση των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επί της ουσίας συντάχθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη.

Το Μαξίμου, συντασσόμενο απόλυτα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζεται αμετακίνητο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, η οποία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του Δημοσίου. «Εχουμε μπροστά μας τη συζήτηση για το χρέος. Σχεδιάζουμε επιτέλους φοροελαφρύνσεις. Πρέπει να διαλέξουμε τις μάχες μας», έλεγαν χαρακτηριστικά ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Δεν έκρυβαν, δε, την ανησυχία πως οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να τινάξουν στον αέρα τον προγραμματισμό των απολύσεων, ο οποίος ούτως ή άλλως και είναι οριακός και κρέμεται από μία κλωστή -για την ακρίβεια από την οριστική δικαστική απόφαση για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιμένει στην επανεξέταση συνολικά του προγράμματος διαθεσιμότητας και απολύσεων, επικαλούμενο πως και άλλα συμφωνηθέντα με την τρόικα άλλαξαν (ΦΠΑ στην εστίαση) ή ζητείται τώρα να αλλάξουν (ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης), με εμφανή την αγωνία μη φανεί πως τίθενται στην τρόικα μόνο τα θέματα που επιλέγει η Ν.Δ.

«Λαϊκισμός»

Στελέχη της Ν.Δ. επιτέθηκαν σφοδρά στον υπουργό Παιδείας (η Φωτεινή Πιπιλή υπενθύμισε πως ο κ. Λοβέρδος ήταν υπουργός όταν η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο και όταν επιβλήθηκε το χαράτσι της ΔΕΗ και σχολίασε δηκτικά «από αλλού περιμέναμε το λαϊκισμό και από αλλού μας ήρθε»), όμως και στο γαλάζιο στρατόπεδο ακούγονται πιο δυνατά «κοινωνικές» φωνές.

Ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επανέλαβε πως παρά τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ η τιμή του γάλακτος στο ράφι δεν έπεσε αν και μειώθηκε η τιμή παραγωγού κατά τέσσερα λεπτά και ζήτησε διορθωτικές κινήσεις (έλεγχο των περιθωρίων κέρδους της λιανικής, κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα), ενώ η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι «η πολιτική απέναντι στις καθαρίστριες ήταν λάθος, έπρεπε να εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να μη γίνει προσφυγή από το Δημόσιο».

*** 

Το ΠΑΣΟΚ κατά του... Μνημονίου

Η «αντιμνημονιακή» ρητορική, που υιοθέτησε αίφνης το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Νέα Δημοκρατία μετά τη στροφή προς τη «λαϊκή Δεξιά», συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους το Σαββατοκύριακο.

Δηλώσεις για επαναδιαπραγμάτευση της διαθεσιμότητας και του αριθμού των απολύσεων με την τρόικα και «ηρωικά όχι» σε «ανθρωποθυσίες στα τυφλά», έκαναν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, αλλά με την παραδοχή πως «δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα», η οποία δείχνει μέχρι πού φτάνει ο επικοινωνιακός «τσαμπουκάς» του κυβερνητικού εταίρου.

«Κανένας άνθρωπος δεν θα δεχόταν να χτυπήσει στο ψαχνό, να κάνει ανθρωποθυσίες στα τυφλά», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος στο Mega. Αυτή τη φορά πάντως δεν υιοθέτησε πιστά την εισήγηση του προκατόχου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για επαναπρόσληψη 880 εκ των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αριθμός που προέκυψε από την αξιολόγηση των ίδιων των ιδρυμάτων και εξήγησε πως ζήτησε περισσότερο χρόνο, και συγκεκριμένα 40 ημέρες, προκειμένου να προσδιορίσει τις πραγματικές ανάγκες αξιολογητής που θα τον επιλέξει η αρμόδια ειδική Γραμματεία μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.

«Ο αριθμός όμως 500 ή 550 δεν στηρίζεται κάπου», πρόσθεσε και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί γενικότερης επαναδιαπραγμάτευσης της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Τη θέση αυτή εξέφρασε επισήμως επίσης μιλώντας στο Mega ο κ. Καρύδης, ζητώντας:

«Να γίνει τώρα μια αποτίμηση της συνολικής πορείας, να διαπιστωθούν τα λάθη που έχουν γίνει και αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε πολιτικό χώρο. Και από κει και πέρα πρέπει να διεκδικήσουμε, υπό το φώς των νέων δεδομένων, εάν οι 15.000 απολύσεις μπορεί να είναι λιγότερες». Β. ΣΑΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Πλήρης μισθός και ασφάλιση στα stage
Εξοπλιστικά
Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ
Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Παρεμβάσεις
Μια επίσκεψη με νόημα
ΑΝΕΛ
Καμμένος: «Οποιος θέλει ας πάει να προσκυνήσει στη Συγγρού»
ΔΗΜΑΡ
Συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς θέλει ο Κουβέλης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πιθανός μάρτυρας από τη CIA
NSA
Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αθανασίου: «Ουδείς απαλλάσσεται»
Άλλες ειδήσεις
ΠΛHPHΣ MIΣΘOΣ και για τα stage