Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣτΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο

Με βασικό επιχείρημα ότι όσοι προσέφυγαν κατά του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν νόμιμο συμφέρον, οι ανώτατοι δικαστές έλυσαν τα χέρια της κυβέρνησης

Δεν αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να διεκδικήσουν, μέσω της δικαστικής οδού, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν μπει στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης.

Ετσι, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου με 11 αποφάσεις της έδωσε πιστοποιητικό νομιμότητας για την αποκρατικοποίηση και τη μεταβίβαση μετοχών 8 δημοσίων φορέων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Με βασικό επιχείρημα ότι όσοι προσέφυγαν δεν έχουν έννομο συμφέρον, οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, απέρριψαν τις σχετικές προσφυγές κατά των αποκρατικοποιήσεων και άνοιξαν το δρόμο για τη συνέχιση των διαδικασιών.

Η δικαστική ετυμηγορία λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία πλέον μπορεί να προχωρήσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων -έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ως ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας- στον ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς), στον ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης), στον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας), στον ΟΠΑΠ, στη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), στα Ελληνικά Πετρέλαια, στο «Ελληνικό-Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν αναγνωρίζουν όχι μόνον στα συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και στους εργαζομένους των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο δικαστήριο. Μάλιστα τονίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δέχονταν ότι νομιμοποιούνται, οι προσφυγές τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».

Σύμφωνα με την άποψη που επικράτησε, η αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας, αλλά είναι και «αβέβαιο αν οι εργασιακές σχέσεις στους φορείς θα επηρεασθούν στο μέλλον καθ' οιονδήποτε τρόπο».

Στον αντίποδα της θέσης αυτής, κινήθηκε η μειοψηφία 9 συμβούλων Επικρατείας που αποφάνθηκε ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν δικαίωμα να προσβάλουν με αιτήσεις τους στο ΣτΕ τις αποφάσεις για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σωματεία και εργαζόμενοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των επίμαχων φορέων.

Το βασικό επιχείρημα που προέβαλαν ήταν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα έχουν ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου και έχουν κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Αποκρατικοποιήσεις
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Σχετικά θέματα: Αποκρατικοποιήσεις
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Πλήρης μισθός και ασφάλιση στα stage
Εξοπλιστικά
Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ
Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Παρεμβάσεις
Μια επίσκεψη με νόημα
ΑΝΕΛ
Καμμένος: «Οποιος θέλει ας πάει να προσκυνήσει στη Συγγρού»
ΔΗΜΑΡ
Συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς θέλει ο Κουβέλης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πιθανός μάρτυρας από τη CIA
NSA
Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αθανασίου: «Ουδείς απαλλάσσεται»
Άλλες ειδήσεις
ΠΛHPHΣ MIΣΘOΣ και για τα stage