Έντυπη Έκδοση

Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις

Την επίσημη απάντηση του Βερολίνου αναμένει το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τη δημοσίευση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της πληροφορίας ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί την Ελλάδα μέσω Ιντερνετ και συγκεκριμένα μέσω των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των τηλεπικοινωνιών για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας».

Σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, επισημαίνει πως «είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί άμεση απάντηση στο δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς. Μεταξύ φίλων, εταίρων και συμμάχων χωρών ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στις οποίες έχει, κατ' επανάληψιν, αναφερθεί η γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για παραβίαση των κανόνων αυτών».

Η ειδική αναφορά παραπέμπει στην έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε προσφάτως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και τα διαβήματα που ακολούθησαν του Βερολίνου προς την Ουάσιγκτον ύστερα από τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης των ευρωπαϊκών οργάνων και της γερμανικής κυβέρνησης από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, NSA.

* Τεράστια ερωτήματα εγείρονται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις γερμανικές υποκλοπές στο Διαδίκτυο και την ύπαρξη ενός πολύπλοκου μηχανισμού υφαρπαγής μεγάλου όγκου πληροφοριών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το δημοσίευμα, βρίσκει ομοιότητες στην τακτική της γερμανικής BND με τις πρακτικές της αμερικανικής NSA που ως γνωστόν ήλθαν στο φως έπειτα από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση, την οποία καλεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προς τη γερμανική κυβέρνηση: «Αραγε οι υποκλοπές συνάδουν με τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων και εταίρων; Οι εν λόγω υποκλοπές είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία που θέτει αυστηρούς περιορισμούς; Οι ελληνικές αρχές έχουν σε γνώση της αποκαλυπτόμενης δραστηριότητας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών; Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από τη γερμανική; Εν τέλει, ποιος θα προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τα πανίσχυρα κρατικά δίκτυα των υποκλοπών;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Γερμανία
Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)
Εξωτερική πολιτική
Υπόθεση υποκλοπών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Πλήρης μισθός και ασφάλιση στα stage
Εξοπλιστικά
Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ
Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Παρεμβάσεις
Μια επίσκεψη με νόημα
ΑΝΕΛ
Καμμένος: «Οποιος θέλει ας πάει να προσκυνήσει στη Συγγρού»
ΔΗΜΑΡ
Συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς θέλει ο Κουβέλης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πιθανός μάρτυρας από τη CIA
NSA
Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αθανασίου: «Ουδείς απαλλάσσεται»
Άλλες ειδήσεις
ΠΛHPHΣ MIΣΘOΣ και για τα stage