Έντυπη Έκδοση

Πιθανός μάρτυρας από τη CIA

Ενα πρόσωπο που θεωρείται «κλειδί» στην έρευνα για τις υποκλοπές, την οποία εξακολουθεί να χειρίζεται η ελληνική Δικαιοσύνη, φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του βγάζοντας από το αδιέξοδο τις Αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», ένας 65άχρονος πρώην πράκτορας της CIA, στα ίχνη του οποίου βρισκόταν ήδη ο 3ος τακτικός ανακριτής Δημ. Φούκας, επικοινώνησε μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου με το δικαστικό λειτουργό.

 Οπως αναφέρεται, ο ίδιος προτίθεται να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος θεωρείται δημιουργός του συστήματος των 14 τηλεφώνων-σκιών, μέσω των οποίων έγιναν οι υποκλοπές των συνομιλιών 104 προσώπων, όπως αποκαλύφθηκε το 2005, ανάμεσά τους και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Μάλιστα, τον εν λόγω πράκτορα, που εμφανίζεται να έχει και ελληνικές ρίζες, έψαχνε εδώ και καιρό ο ανακριτής. Κι αυτό γιατί στη δικογραφία περιλαμβάνονται και φωτογραφίες του, αλλά και στοιχεία που καταδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση που πριν από χρόνια συγκλόνισε την κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πράκτορας, κατά το δημοσίευμα, ήταν επί μία δεκαπενταετία ένα από τα κορυφαία στελέχη του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα και ασχολούνταν με θέματα ελληνικής και διεθνούς τρομοκρατίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με «Το Βήμα», μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, ανέλαβε αποστολές στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν.

Οι εξελίξεις στη δικαστική έρευνα αναμένεται να είναι ταχύτατες, καθώς ο ανακριτής Φούκας έχει στη διάθεσή του επαρκή στοιχεία προκειμένου να τον κλητεύσει. Αναμένεται πάντως να αποσαφηνιστεί εάν θα επιχειρήσει να καταστήσει τον Αμερικανό πράκτορα κατηγορούμενο ή θα θελήσει απλώς να λάβει την κατάθεσή του με την ιδιότητα του μάρτυρα.

Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία στο παρελθόν τέθηκε και ανασύρθηκε από το αρχείο, αργεί να ξεδιπλωθεί, με ένα σημαντικό κομμάτι της να «βαλτώνει» εδώ και τρία χρόνια. Τα ζητήματα που έχουν θέσει οι ελληνικές δικαστικές αρχές προς τις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή ακόμη και στη συσχέτιση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με τις υποκλοπές στην Ελλάδα, παραμένουν αναπάντητα από το 2010. Μεταξύ αυτών, ζητούνται και περαιτέρω στοιχεία για τουλάχιστον ένα καρτοκινητό-σκιά, που είχε εντοπιστεί από την εισαγγελική έρευνα το 2011, συνδέοντας μάλιστα το σκάνδαλο των υποκλοπών ευθέως με την αμερικανική πρεσβεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
CIA
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Πλήρης μισθός και ασφάλιση στα stage
Εξοπλιστικά
Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ
Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Παρεμβάσεις
Μια επίσκεψη με νόημα
ΑΝΕΛ
Καμμένος: «Οποιος θέλει ας πάει να προσκυνήσει στη Συγγρού»
ΔΗΜΑΡ
Συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς θέλει ο Κουβέλης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πιθανός μάρτυρας από τη CIA
NSA
Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αθανασίου: «Ουδείς απαλλάσσεται»
Άλλες ειδήσεις
ΠΛHPHΣ MIΣΘOΣ και για τα stage