Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΛΙΕΦ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ

Εμπλοκή διαπιστώνεται στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ τον οποίο διεκδικεί η κρατική επιχείρηση υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, Socar, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα της μεταβίβασης του εθνικού διαχειριστή φυσικού αερίου μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. σε χώρα τρίτη, εκτός Ε.Ε.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ με τον Κάρολο Παπούλια σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2009 Ο Ιλχάμ Αλίεφ με τον Κάρολο Παπούλια σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2009 Εξι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας, τον Δεκέμβριο του 2013, και παρά την παρότρυνση των Βρυξελλών προς την Ελλάδα να δρομολογήσει ταχύτατα τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα το Αζερμπαϊτζάν να εκφράζει πλέον στην Αθήνα τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή.

Η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς από την έκβαση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί το μέλλον της συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό στην περίπτωση της πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar να παρακαμφθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τον τομέα της ενέργειας, η οποία προβλέπει καταρχήν την πλήρη αποδοχή των όρων βάσει των οποίων λειτουργεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά από το Μπακού και στη συνέχεια τη σύναψη 28 ξεχωριστών διακρατικών συμφωνιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Η διαδικασία αυτή, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνώριζε εξαρχής τη δυσκολία του εγχειρήματος, διαμηνύει ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό διευθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή του αντιτίμου των 400 εκατ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου και των ΕΛ.ΠΕ. καθυστερεί.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τη νέα της σύνθεση, αναμένεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πάντως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προσφάτως, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ, σημείωσε ότι η χώρα μας επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της μεταβίβασης, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί για το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ενώ ο κ. Ετινγκερ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μια επίσκεψη με νόημα

Οι συνεχείς κρίσεις, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Τουρκία και τώρα στο Ιράκ, επηρεάζουν σημαντικά τις διεθνείς εξελίξεις γενικά και το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων στον ενεργειακό τομέα ειδικότερα. Με αυτό ως δεδομένο, η επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ στη χώρα μας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Χώρα με ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και θέση με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, και με σαφή προσανατολισμό στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί προνομιακό και ενδιαφέροντα συνομιλητή, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια επίσκεψη σε μια τέτοια περίοδο δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στα ειδικά ζητήματα που συνιστούν και προσδιορίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα αυτή. Αντίθετα, θα πρέπει να επεκταθεί και στις γενικότερες εξελίξεις στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και να αποτελέσει έτσι ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ουσιαστικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερικών συμφερόντων εταιρεία Socar είναι απόφαση στρατηγικής σημασίας. Και πέρα από τα συγκεκριμένα και ειδικά αποτελέσματα που αυτή θα έχει, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η ολοκλήρωσή της, αφού όπως είναι γνωστό προς το παρόν έχει παρέμβει η Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας με τις σχετικές κοινοτικές αποφάσεις και κανονισμούς, ιδιαίτερα στον τομέα της οργάνωσης της αγοράς ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες διέρχονται σήμερα μια δύσκολη περίοδο αφού, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές και τα σημαντικά μηνύματα που αυτές εξέπεμψαν, βρίσκονται στη φάση της διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο θα λειτουργεί η Ε.Ε. τα επόμενα πέντε, τουλάχιστον, χρόνια. Διεργασίες που μοιραία είναι «εσωστρεφείς» και χρονοβόρες, και που όσο διαρκούν επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η αντιμετώπιση όμως των διεθνών εξελίξεων γενικά, και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, προϋποθέτει γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις οι οποίες, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις -και σήμερα αυτό συμβαίνει-, να υπερβαίνουν το συνήθως αυστηρό και περιοριστικό πλαίσιο που διαγράφεται μέσα από τις οδηγίες και τους κανονισμούς. Η διαπίστωση αυτή αφορά και την περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος με σημαντικά πλεονεκτήματα στον ενεργειακό συσχετισμό δυνάμεων, άσχετα αν αυτά μένουν πολλές φορές αναξιοποίητα, αλλά και ως χώρα που η γεωγραφική της θέση την τοποθετεί στο επίκεντρο των σημερινών σημαντικών εξελίξεων, πρέπει να στηρίξει την παραπάνω προσέγγιση, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να συμμετέχει πιο δυναμικά στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή ενεργειακή συζήτηση. Μια διευρυμένη σχέση και συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν θα ενίσχυε σημαντικά τη θέση της χώρας στη διαδικασία αυτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Φυσικό αέριο
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΕΣΦΑ
Αποκρατικοποιήσεις
Σχετικά θέματα: Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Για το ίδιο θέμα
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλ. Αλίεφ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Πλήρης μισθός και ασφάλιση στα stage
Εξοπλιστικά
Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ
Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Παρεμβάσεις
Μια επίσκεψη με νόημα
ΑΝΕΛ
Καμμένος: «Οποιος θέλει ας πάει να προσκυνήσει στη Συγγρού»
ΔΗΜΑΡ
Συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς θέλει ο Κουβέλης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πιθανός μάρτυρας από τη CIA
NSA
Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αθανασίου: «Ουδείς απαλλάσσεται»
Άλλες ειδήσεις
ΠΛHPHΣ MIΣΘOΣ και για τα stage