Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΚΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΟΣΒΑΛΝΤ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΡΟΛΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ

Φάνης Λυγινός: τραπεζίτης-φάντασμα ή εξιλαστήριο θύμα;

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν μπορεί να επαίρεται για τη διαλεύκανση των πλέον σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο. Η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου το κράτος ήθελε ή υποχρεώθηκε να παρέμβει, δεν έχουν μπορέσει ούτε θελήσει να παρέχουν στις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές τα μέσα, την υποδομή και τον εξοπλισμό που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, απαιτούνται για την παρακολούθηση υποθέσεων όπου οι εμπλεκόμενοι διατηρούν κατά κανόνα νομική και τεχνολογική υπεροπλία.

Παράλληλα, όπου η Δικαιοσύνη κινήθηκε ή έδειξε τη διάθεση να κινηθεί ανεξάρτητα από το πολιτικό ή και ποινικό συμφέρον εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων, η Πολιτεία, είτε με την ενίσχυση του, ουσιαστικά, ποινικού ακαταδίωκτου των μελών της κυβέρνησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, είτε με ad hoc τροπολογίες, είτε με την επιρροή που μπορεί ακόμη να ασκεί σε πλήθος δικαστών και εισαγγγελέων «το δοβλέτι», έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει το έργο της. Πότε αμνηστεύοντας, ουσιαστικά, πλήθος κατηγορουμένων, μέσω παραγραφής και τροποποίησης ποινικών διατάξεων, πότε αρνούμενη ουσιαστικά κίνητρα για την διαλεύκανση σημαντικών κακουργημάτων σε βάρος του Δημοσίου, περιορίζοντας π.χ. τις δυνατότητες ποινικής συνδιαλλαγής εμπλεκομένων οι οποίοι, αν και διαθέτουν σημαντικές πληροφορίες ή και αποδείξεις για την διαλεύκανση μιας υπόθεσης, κινδυνεύουν με το υφιστάμενο καθεστώς να είναι οι μόνοι που θα τιμωρηθούν αν αποκαλύψουν όσα διαθέτουν. Η επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens, η διά νόμου κατάργηση της ποινικής ευθύνης στελεχών που εμπλέκονται σε παράνομες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις κομμάτων ύψους άνω των 280 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη ήταν σε εξέλιξη και, πρόσφατο παράδειγμα, όπως ανέδειξε η «Ε», η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο εφαρμογής της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, με την οποία επιχειρήθηκε η απαλλαγή δημοσίων υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου -δηλαδή ΔΕΚΟ και ΜΚΟ- από οικονομικά εγκλήματα, με τη μετατροπή του κακουργήματος διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε πλημμέλημα, είναι ελάχιστα μόνο, τρανταχτά παραδείγματα.

Η «Ε» εντόπισε στη Γενεύη και συζήτησε εκτενώς με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τις μίζες σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον κ. Φάνη Λυγινό. Είτε ως «τραπεζίτης-φάντασμα», όπως αναφερόταν και παλαιότερα όταν το όνομά του, μαζί με αυτό του περίφημου Oswald, συνδέθηκε με πράξεις διαχείρισης μαύρου χρήματος από τις μίζες της Siemens, είτε ως «απλός τραπεζικός υπάλληλος», όπως ο ίδιος επιστάμενα ζητά να αποκαλείται, ο Φάνης Λυγινός, αν και από μήνες έχει προσκληθεί από τον ανακριτή κ. Γεωργουλέα, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές δικονομικές ενέργειες για την βίαιη προσαγωγή του ενώπιόν του, αρνείται να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Γιατί ο ίδιος, καίτοι Ελβετός υπήκοος, έχει τη βεβαιότητα, όπως ισχυρίζεται, ότι η προφυλάκισή του, εάν δεν κατονομάσει έστω και χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα, είναι προαποφασισμένη. Ο Λυγινός επιδιώκει να δικαστεί στην Ελβετία για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην Ελλάδα -με ιστορικό φυσικά που θα συντάξει ανέλεγκτα ο ίδιος, εκτός εάν το Ελληνικό Δημόσιο παρέμβει στη σχετική διαδικασία- καθώς έχει, όπως μας κατέθεσε, απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ελβετική δικαιοσύνη. Αυτό όμως που τον διακρίνει από νομικά αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, είναι ότι προσφέρεται, όπως δηλώνει και στο υπόμνημα που συντάχθηκε στο Βερολίνο στις 8 Μαΐου προς τον ανακριτή και κατατέθηκε από τους δικηγόρους του είκοσι μέρες μετά, να συναντηθεί με τον ανακριτή στην Ελβετία ή και να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η «Ε» ξεκινά σήμερα τη δημοσίευση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Φάνης Λυγινός την 21η Μαΐου στη Γενεύη. Η συνέντευξη - συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Δικηγόρου Βερολίνου Ιωάννη Ζαΐμη, νομικού συμβούλου του καταζητουμένου τραπεζικού υπάλληλου. Ο κ. Ζαΐμης εκπροσωπεί τον κ. Λυγινό και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την δικηγόρο Αθηνών Ιωάννα Λαχανά, μετά το κώλυμμα που δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης ως συνήγορος πλέον υπεράσπισης του προφυλακισμένου Αντώνη Κάντα να τον υπερασπιστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τόσο όσα αναφέρονται στη συζήτηση όσο και όσα off the record αναφέρθηκαν ενισχύουν την άποψη ότι μόνος τρόπος για να διαλευκανθούν υποθέσεις κακουργηματικής διαφθοράς στο Δημόσιο με εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς και υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και πρόσωπα υπεράνω σήμερα πάσης υποψίας, είναι η παροχή σε κατηγορουμένους για υποθέσεις ξεπλύματος πολιτικού και δημοσίου χρήματος, όπως ο Λυγινός, δικονομικών εγγυήσεων ουσιαστικής ποινικής συνδιαλλαγής. Με την ευκαιρία και για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλεται μία διευκρίνιση: Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της «Ελευθεροτυπίας», ως φωτογραφίες του κατηγορουμένου κ. Φάνη Λυγινού, όπως αποδείχθηκε μετά και από ταυτοποίησή του την ημέρα της συζήτησης από την φωτογραφία ταυτότητας και άλλων δημοσίων εγγράφων που έφερε μαζί του, δεν απεικονίζουν τον ίδιο.

Γενεύη Ελβετίας, Hotel Parc des Eaux Vives, 21 Μαΐου 2014, ώρα 11 π.μ. - 5 μ.μ.

Ε: Κύριε Λυγινέ, έχετε καταστεί το πρόσωπο της επικαιρότητας εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Ελλάδα σε σχέση με υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη για διαφθορά, ξεκινώντας απ' την υπόθεση Siemens μέχρι τα εξοπλιστικά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κατέχετε πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε υποθέσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια παραμένουν στο σκοτάδι.

Φ.Λ.: «Νομίζω πως είναι λάθος ότι κατέχω πληροφορίες. Τώρα το πώς ενεπλάκην σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι μεγάλη ιστορία. Νομίζω ότι οι Εισαγγελείς ή οι Δικαστές πιστεύουνε ότι είμαι "κλειδί", όπως έχουνε πει πολλές φορές για τις υποθέσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι η αλήθεια. Οσον αφορά την υπόθεση Siemens, επαναλαμβάνω, όπως έχω πει στις καταθέσεις μου στους Ελβετούς Εισαγγελείς όπως και στους Ελληνες Εισαγγελείς με τα υπομνήματά μου, ότι δεν υπήρξα ποτέ ο κεντρικός τραπεζικός υπάλληλος/διαχειριστής του υπεύθυνου κατηγορουμένου, ενός από τους υπεύθυνους κατηγορουμένους της υποθέσεως...».

Ε: Λέτε για τον κ. Κάντα;

Φ.Λ.: «Οχι, λέω για τον κ. Μαυρίδη. Είμαστε στη Siemens τώρα».

Ε: Μάλιστα.

Φ.Λ.: «Ετσι; Δεν υπήρξα, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, δεν τον έχω δει ούτε ζωγραφιστό, δεν του έχω δώσει χειραψία, δεν ξέρω πώς είναι, πώς φαίνεται. Διαχειριστής του ήταν ο κ. Οσβαλντ. Εγώ ήμουν απλώς ο γραμματέας του κ. Οσβαλντ και εκτελούσα εντολές που ο κ. Οσβαλντ έπαιρνε από τον κ. Μαυρίδη».

Ε: Αυτά μέσω ποίας τράπεζας γινόντουσαν;

Φ.Λ.: «Της Dresdner Bank».

Ε: Για ποια περίοδο μιλάτε;

Φ.Λ.: Μιλάω για το 2001 με 2005».

Ε: Μάλιστα. Με βάση αυτά, τα οποία από τη θέση του γραμματέα του κ. Οσβαλντ μπορούσατε να γνωρίζετε, σε τι κινήσεις ποσών αναφέρεστε;

Φ.Λ.: «Κοιτάξτε, εγώ εκτελούσα τις εντολές που έπαιρνε ο Οσβαλντ από τον Μαυρίδη».

Ε: Αν μπορείτε να μας πείτε παραπάνω τι εννοείτε μ' αυτό;

Φ.Λ.: «Ο κύριος διαχειριστής, ο άνθρωπος που είχε το λογαριασμό του Μαυρίδη, ο κωδικός του αν θέλετε, ο τραπεζικός υπάλληλος που διαχειριζόταν τον κ. Μαυρίδη ήταν ο Οσβαλντ. Κανένας άλλος».

Φ.Λ.: «Απλώς ήμουν υπάλληλος της τραπέζης και γραμματέας του Οσβαλντ και μ' αυτήν την ιδιότητα εκτελούσα ό,τι μου έλεγε να κάνω ο Οσβαλντ σχετικά με τη διαχείριση του λογαριασμού του κ. Μαυρίδη. Δεν ήταν ο ρόλος μου να ξέρω τι κάνει ο Μαυρίδης ή πώς το κάνει ή γιατί το κάνει ή για ποιο λόγο. Γιατί ήταν δουλειά του Οσβαλντ αυτή».

Ε: Ναι, αλλά προφανώς είχατε κάποιες κινήσεις σημαντικών ποσών. Δικαιολογείτο αυτό από έναν υπάλληλο μιας εταιρείας, δικαιολογούντο τέτοια ποσά;

Φ.Λ.: «Κοιτάξτε, ο κ. Μαυρίδης, πιστεύω ότι είχε πει, είχε εξηγήσει στον κ. Οσβαλντ γιατί ελάμβανε αυτά τα ποσά στον λογαριασμό του. Το νομικό τμήμα της τράπεζας τα είχε δει και τα είχε ελέγξει και γι' αυτό και τα δεχότανε».

Ε: Αρα εσείς δεν είχατε προσεγγίσει τον κ. Μαυρίδη ως πελάτη.

Φ.Λ.: «Ποτέ. Ποτέ. Δεν τον είχα προσεγγίσει ποτέ τον κ. Μαυρίδη. Δεν τον ξέρω καν, σας είπα. Πάντα ήταν η επαφή του... το κύριο πρόσωπο που συναντιόταν μαζί του και τον έβλεπε ο κ. Οσβαλντ μόνο».

Ε: Ο κ. Κάντας, όμως, αναφέρεται σε εσάς ως αυτόν που έχει βαθιά γνώση των προσώπων που λάμβαναν χρήματα από υποθέσεις εξοπλιστικών στην Ελλάδα και μάλιστα αναφέρει και ένα περιστατικό όπου από μια συνάντηση φύγατε απ' το γραφείο του κ. Ευσταθίου, νομίζω, λέγοντας ότι πρέπει να πάτε να δείτε τον «πατέρα», υπονοώντας ότι έχετε να δείτε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, ένα οικονομικά «αχόρταγο» όπως περιγράφτηκε. Τον κύριο Κάντα τον προσεγγίσατε εσείς ως πελάτη;

Φ.Λ.: «Οχι. Ποτέ. Δεν έχω προσεγγίσει ποτέ κανέναν πελάτη. Οι πελάτες πάντοτε ερχόντουσαν από μόνοι τους. Οταν λέω από μόνοι τους, ή κάποιος τους έστελνε συστημένους, αυτοί χτυπάγαν την πόρτα τη δική μου...».

Ε: Τη δική σας ή της τράπεζάς σας;

Φ.Λ.: «Της τράπεζας. Ερχόντουσαν, απευθυνόντουσαν στο ελληνικό τμήμα, σε κάποιον διαχειριστή που μιλούσε ελληνικά, εννοείται, έτσι; Με αυτή την ιδιότητα που εγώ μιλούσα ελληνικά δεχόμουνα αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ερχόντουσαν συστημένοι από κάποιον».

Ε: Γιατί, δεν ξέρανε αγγλικά;

Φ.Λ.: «Πιθανόν και αυτό».

Ε: Ο κ. Κάντας μίλαγε αγγλικά;

Φ.Λ.: «Είχε ζήσει στην Αμερική».

Ε: Μάλιστα. Γιατί ο κ. Κάντας αναφέρεται με τέτοια ένταση σε εσάς;

Φ.Λ.: «Περιμένετε ένα λεπτό, να τελειώσουμε για το πολιτικό πρόσωπο που είπατε γιατί ο κ. Κάντας αναφέρθηκε ότι σε κάποια συνάντηση, που είχε γίνει στο γραφείο του κ. Ευσταθίου, με άκουσε να λέω ότι "φεύγω για να πάω να δω κάποιο σημαντικό πρόσωπο". Αυτό είναι ψευδές και αναληθές γιατί δεν είχα δει ποτέ τον κ. Κάντα μαζί με τον κ. Ευσταθίου. Ποτέ. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ρωτώντας τον κ. Ευσταθίου τον ίδιο. Δεν το είχα πει ποτέ. Δεύτερο, θέλω να διευκρινίσω και να πω οριστικά και αμετάκλητα ότι ουδέποτε είχα συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα, δικαστές, παραδικαστικά ή οποιαδήποτε άλλα "politically exposed persons" ας το πούμε, "pep" που ήταν Ελληνες πολίτες. Ποτέ. Ούτε ποτέ διαχειρίστηκα λογαριασμούς πολιτικών... (Σημ Ε: "Πολιτικά ευαίσθητα/εκτεθιμένα πρόσωπα" είναι, σύμφωνα με την τραπεζική ορολογία, πρόσωπα για τα οποία οι τράπεζες διενεργούν πλέον ειδικούς ελέγχους στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα)».

Ε: Με politically exposed persons, με τέτοιους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων έχετε συνεργαστεί;

Φ.Λ.: «Ποτέ».

Ι.Ζ.: Είναι απαγορευμένο.

Φ.Λ.: «Καταρχήν για να χαρακτηριστεί κάποιος ως politically exposed person περνάει απ' το νομικό τμήμα της τράπεζας, το οποίο και αποδίδει ή όχι τον χαρακτηρισμό».

Ε: Αυτό αφορά οποιοδήποτε πελάτη;

Φ.Λ.: «Βεβαίως, υπάρχουν ελεγκτικές διαδικασίες, κατάλογοι, εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται το πώς θα κωδικοποιηθεί κάποιο πρόσωπο ως δημόσιο και μπαίνει σε αυτό το σύστημα, το οποίο η τράπεζα το συμβουλεύεται και της λέει εάν είναι έτσι ή όχι».

Ε: Εσείς όμως έχετε συνεργαστεί, λοιπόν, με τον κ. Κάντα ως πελάτη της τράπεζας.

Φ.Λ.: «Σωστά».

Ε: Ο κ. Κάντας πώς εμφανίστηκε ως πελάτης της τράπεζας;

Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας καταρχήν ήρθε, όπως το είπε και ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου στην κατάθεση που διέρρευσε στον Τύπο στον κ. Γεωργουλέα, είπε ότι αυτός σύστησε σε εμένα τον Κάντα. Ο Κάντας ήρθε, μου χτύπησε την πόρτα και μου είπε "Γεια σας, θέλω να ανοίξω έναν λογαριασμό γιατί συνεργάζομαι με τον κ. Ευσταθίου". Αυτό».

Ε: Ως τι συνεργαζόταν με τον κ. Ευσταθίου;

Φ.Λ.: «Συνεργαζότανε επειδή ο κ. Ευσταθίου αντιπροσώπευε τις εταιρείες οπλικών συστημάτων τις γερμανικές, ο κ. Κάντας με την ιδιότητα του συμβούλου πληροφοριών -όταν λέω πληροφοριών λέω τεχνικών ζητημάτων, χρηματοοικονομικών, μελέτες βιωσιμότητας, όλα αυτά σαν σύμβουλος, σαν "consultant" αν θέλετε για τον κ. Ευσταθίου. Ο κ. Κάντας, οφείλω να πω ότι άνοιξε το λογαριασμό αυτόν μετά το 2002 ή το 2002/2003, την εποχή, την οποία εκ των υστέρων φαίνεται ότι δεν ήτανε καν στο υπουργείο Αμύνης. Ητανε ήδη απολυμένος... είχε ήδη φύγει από το 2001 αν δεν απατώμαι, 2000/2001. Οταν ήρθε σε εμένα απέκρυψε τελείως την ιδιότητα αυτή του πρώην γραμματέα του Γενικού υπουργείου. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ίντερνετ σε τέτοιο επίπεδο το σημερινό να μπορούμε να ελέγξουμε τουλάχιστον τι έκανε, έτσι; Φόρεσε το καπέλο του καθηγητή Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ήτανε σύμβουλος εταιρειών αριστερά δεξιά, και ότι η περιουσία του είχε αποκτηθεί από αυτές τις δουλειές που έκανε εκεί».

Ε: Λέτε ότι δεν έχετε καμία σχέση, δεν έχετε διαχειριστεί εσείς ως υπάλληλος της τράπεζας με την οποία συνεργαστήκατε λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ο κ. Κάντας γιατί ισχυρίζεται άλλα; Εκπροσωπούσατε δικά του συμφέροντα. Τι συμφέροντα έχει να σας βγάλει στη σέντρα;

Φ.Λ.: «Σας είπα... κοιτάξτε, εγώ θα σας πω μόνο αυτό: ότι ο κ. Κάντας έχει εκφράσει ένα μίσος εναντίον μου, το οποίο το' χει ...το έχω επιβεβαιώσει μέσω του πρώην συνήγορού μου και συνήγορου αυτή τη στιγμή του Κάντα, ο οποίος είναι ο κ. Μαντζουράνης ο δικηγόρος των Αθηνών, ο οποίος συγκεκριμένα μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή όταν διέρευσαν αυτά στον Τύπο και μίλησα με τον κ. Μαντζουράνη στο τηλέφωνο, μου εκμυστηρεύτηκε ότι όντως του είπε ότι ο Κάντας έχει ένα μίσος εναντίον μου, με θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οσβαλντ σήμερα και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του δυνατό για να με καταστρέψει οικονομικά, επαγγελματικά -όπως θέλετε πέσ' τε το- όπως εμένα, τον Οσβαλντ και τον κ. Μεταξά, το οποίο αυτό κάνει. Μου το επιβεβαίωσε στο τηλέφωνο που είχαμε το μήνα Δεκέμβριο -να σηκώσετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Μαντζουράνη να το δείτε- είπε κατά λέξη ότι θέλει να με καταστρέψει, οπότε, λέει ότι, σε κάθε... ότι του δίνεται η ευκαιρία στα ανακριτικά γραφεία να λέει εναντίον μου».

Ε: Για ποιο λόγο να θέλει ο Κάντας να σας καταστρέψει; Γιατί ένα τέτοιο, τυχόν, μίσος;

Φ.Λ.: «Πιστεύει ότι είμαι η καταστροφή του».

Ε: Για ποιο λόγο; Υπάρχει κάποια εξήγηση;

Φ.Λ.: «Πιστεύει, επειδή συνδέει το... πιστεύει ότι έγινε... ότι η υπόθεση της Siemens δηλαδή επειδή ήταν μπλεγμένος και στη Siemens με μία συμψηφιστική συναλλαγή, την οποία βγήκε στο φως λόγω της υπόθεσης Siemens, πιστεύει ότι από κεί άρχισε η καταστροφή του».

Ε: Αυτή η υπόθεση ποια ήτανε;

Φ.Λ.: «Η Siemens».

Ε: Ειδικότερα;

Φ.Λ.: «Υπήρχε μία συμψηφιστική συναλλαγή που είχε γίνει με τον κ. Οσβαλντ, με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Οσβαλντ».

Ε: Ποσού;

Φ.Λ.: «500.000 ευρώ -έχει λεχθεί αυτό στις καταθέσεις- το οποίο το συνέδεσε μαζί μου. Συνέδεσε ότι έφταιξα εκεί εγώ».

Ε: Λίστα πελατών σας έχετε στα χέρια σας;

Φ.Λ.: «Είναι αδύνατον να έχει κάποιος λίστα πελατών στην Ελβετία γιατί τα συστήματα των τραπεζών είναι κλειδωμένα και δεν μπορείς να κάνεις λίστα. Δεν μπορείς δηλαδή φεύγοντας από μία τράπεζα να πεις "Α, να φύγω να εκτυπώσω και μία λίστα μαζί μου να την έχω". Δεν γίνεται αυτό».

Ε: Αρα προφανώς θα μπορούσατε εσείς να ζητήσετε από την τράπεζα να δώσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη τον κατάλογο των δικών σας πελατών. Αφού, όπως λέτε, δεν έχετε χειριστεί τον λογαριασμό ούτε ενός πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, ούτε ενός Ελληνα αξιωματούχου, δικαστή, στρατιωτικού ή οτιδήποτε άλλο, αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί ότι όλη αυτή η συζήτηση για την εκ μέρους σας διαχείριση χρημάτων που προέρχονται από υποθέσεις διαφθοράς δεν έχει βάση, ώστε να απαλλαγείτε.

Φ.Λ.: «Ας το κάνουν αυτό οι ελληνικές Αρχές. Ας ζητήσουν δικαστική συνδρομή και να ζητήσουνε το πελατολόγιο, αν θέλετε, αλλά η τράπεζα ούτως ή άλλως δεν θα το δώσει γιατί υπάρχουν σε αυτό άτομα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν τίποτε με αυτές τις υποθέσεις. Οπότε πώς θα δώσει η τράπεζα αθώους ανθρώπους. Αν πάει συγκεκριμένα ο δικαστής και πει "Θέλω τον κ. Παπαδόπουλο Γιώργο γιατί ξέρω ότι έχει τεκμηριωμένα κλέψει, σκοτώσει, δείξει", τότε ασφαλώς και οι ελβετικές Αρχές θα του δώσουν πληροφορίες για το άτομο».

Ε: Αφού είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: οι ανακριτικές Αρχές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την δημοσιότητα της υπόθεσης, θέλουν αυτά τα οποία λέτε σήμερα εδώ, να τα πείτε σε αυτούς. Γιατί δεν το κάνετε;

Φ.Λ.: «Τους έχω ζητήσει να τα πω, εννοείται, τηλεφώνησα ο ίδιος προσωπικά τον κ. Γεωργουλέα, όπως κι ο συνήγορός μου κ. Ζαΐμης. Θέλουν να πάω στην Ελλάδα και να καταθέσω εκεί. Αυτό δεν θα το κάνω γιατί δεν έχω καμία απολύτως διαβεβαίωση ότι δεν θα διασυρθώ ακόμη μία φορά μπροστά στις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και δεν θα με βάλουν φυλακή για κάτι που, απλά, κάποιος (ενν. ο Κάντας) έχει ισχυριστεί εναντίον μου χωρίς στοιχεία. Τους έχω διαβιβάσει πως είμαι στη διάθεσή τους να έρθουν εκείνοι εδώ, εάν θέλουνε, να κάνουμε μία video-conference, υπάρχουνε στις μέρες μας μέσα, τα οποία μπορούνε να διαχειριστούνε μία τέτοια συνέντευξη, οπτικο-ακουστικά...».

Ι.Ζ.: Ο κ. Γεωργουλέας δήλωσε ρητά στην υπεράσπιση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί κάποια δήλωση του κ. Λυγινού με το ίδιο περιεχόμενο που είχε δώσει κάποτε ο κ. Λυγινός στην υπόθεση Siemens στο Μόναχο».

Ε: Δηλαδή;

Ι.Ζ.: Δηλαδή θεώρησε ότι η ανάκριση του κ. Λυγινού έχει μόνο νόημα εάν ο κ. Λυγινός δώσει πρόσωπα, ονόματα και στοιχεία του πελατολογίου του, που αφορούν πολιτικά ή στρατιωτικά πρόσωπα, τα οποία δεν μπορεί να παρέχει ο κ. Λυγινός γιατί πρώτον δεν έχει αυτούς τους πελάτες και δεύτερον εάν κάποιος έχει κάνει κατάχρηση μέσω τρίτων ανθρώπων, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατό, θα μπορούσε μόνο μία υπηρεσία από την Ελλάδα με το κατηγορητήριο ενός κακουργήματος να πάρει κάλλιστα τις λίστες αναζητώντας συγκεκριμένα άτομα και όχι λίστα πελατολογίου υπαλλήλου, που δούλευε για την τράπεζα».

Φ.Λ.: «Ξέροντας ότι κάνοντας εγώ μία τέτοια κίνηση για μία λίστα που δεν υπάρχει, θα ήμουνα κατηγορούμενος αυτομάτως στις Ελβετικές Αρχές γιατί θα έσπαγα το τραπεζικό απόρρητο».

Ε: Ναι, αλλά είστε Ελληνας, μιλάτε άριστα ελληνικά...

Φ.Λ.: «Είμαι Ελβετός πολίτης, μένω εδώ τα τελευταία 25 χρόνια ανελλιπώς, εργάζομαι ανελλιπώς, έχω οικογένεια εδώ».

Ε: Αρα τι; Δεν θα ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα; Γιατί όσο είναι ανοιχτή μία τέτοια υπόθεση κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή, εφόσον βγείτε από τα σύνορα της Ελβετίας, να συλληφθείτε.

Φ.Λ.: «Σωστά. Νομίζω πως είναι πολύς κόσμος, που θα ήθελε να μένει στην Ελβετία μόνιμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Δικαιοσύνη
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Συνεντεύξεις
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Πλήρης μισθός και ασφάλιση στα stage
Εξοπλιστικά
Λυγινός: Να γιατί δεν έρχομαι να δικαστώ
Κυβέρνηση
Στοίχημα του Σαμαρά η προεδρική πλειοψηφία
Διαγωνισμός φιλολαϊκής κυβερνητικής δήλωσης
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς φρένο
Ε.Ε. κατά Αζέρων στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Παρεμβάσεις
Μια επίσκεψη με νόημα
ΑΝΕΛ
Καμμένος: «Οποιος θέλει ας πάει να προσκυνήσει στη Συγγρού»
ΔΗΜΑΡ
Συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς θέλει ο Κουβέλης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πιθανός μάρτυρας από τη CIA
NSA
Ζητούνται «εξηγήσεις» από τους Γερμανούς για τις παρακολουθήσεις
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Αθανασίου: «Ουδείς απαλλάσσεται»
Άλλες ειδήσεις
ΠΛHPHΣ MIΣΘOΣ και για τα stage