Έντυπη Έκδοση

Μπλερ: Καλά κάναμε και ανατρέψαμε τον Σαντάμ

Δυσεπίλυτο πρόβλημα αποτελεί η νέα κρίση στο Ιράκ για τη διεθνή κοινότητα, η οποία ζητά τρόπους αντιμετώπισής της με την κατά το δυνατόν μικρότερη εμπλοκή και με τις μνήμες της αμερικανικής εισβολής ακόμη νωπές.

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές συνδέουν τη γέννηση οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), με αυτή ακριβώς την εισβολή, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ υπεραμύνεται των ενεργειών της κυβέρνησής του και της κυβέρνησης Μπους το 2003. Ακόμη κι αν οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν είχαν επέμβει για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, υποστηρίζει, το Ιράκ θα εξακολουθούσε σήμερα ν' αποτελεί πρόβλημα με δεδομένα τα γεγονότα του 2011 και τις επαναστάσεις της Αραβικής Ανοιξης: «Βλέπετε τι συμβαίνει όταν αφήνουμε τους δικτάτορες στην εξουσία, όπως συνέβη με τον Ασαντ. Τα προβλήματα αυτά δεν εξαφανίζονται από μόνα τους».

Προειδοποιώντας ότι η σημερινή αδράνεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας και στο βρετανικό έδαφος, ο κ. Μπλερ ζητά την επέμβαση της Δύσης και στο Ιράκ και στη Συρία, όχι με χερσαία επέμβαση, αλλά αξιοποιώντας άλλες δυνατότητες: για παράδειγμα στρατιωτική ενίσχυση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, όπως έγινε στη Λιβύη.

Αδράνεια

Κι ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επιδιώκει ν' αποποιηθεί τις ευθύνες του, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι φαίνεται να συμφωνεί μαζί του σε ένα σημείο: στο ότι η επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα της διεθνούς αδράνειας στη Συρία. Επικρίνοντας εμμέσως και τις ιρακινές αρχές για την περιθωριοποίηση των σουνιτών, ο κ. Μπραχίμι κάνει λόγο για «ντε φάκτο συνεργασία ΗΠΑ-Ιράν για την αποσόβηση της κρίσης».

Η Τεχεράνη δηλώνει πράγματι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε χερσαία επίθεση, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί συμμετοχής ιρανικών στρατευμάτων στην άμυνα της πρωτεύουσας. Παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο και δύο ακόμη πολεμικά πλοία στον Περσικό για την περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν στρατιωτική επιχείρηση.

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ καλεί την Τουρκία, τις αραβικές χώρες και το Ιράν να κινηθούν για τη σταθεροποίηση του Ιράκ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκτροπής της ιρακινής σύγκρουσης σε «πόλεμο δι' αντιπροσώπων» μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.bbc.ο.uk-www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ιράκ
Σχετικά θέματα: Ιράκ
«Δεν υποχωρούμε, ανασυντασσόμαστε»
Βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές ο συριακός στρατός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
«Δεν υποχωρούμε, ανασυντασσόμαστε»
Βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές ο συριακός στρατός
Μπλερ: Καλά κάναμε και ανατρέψαμε τον Σαντάμ
Ισραήλ
Εκαναν οτοστόπ στη Δυτική Οχθη και τους απήγαγαν
Αφγανιστάν
227 νεκροί από επιθέσεις στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο Αφγανιστάν
Τουρκία
Κούρδοι, αλεβίδες και τζιχαντιστές, οι πονοκέφαλοι του Ερντογάν
Ουκρανία
«Για το καλό της ειρήνης θα τους πολεμήσουμε»
Ματιές στον κόσμο
Πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο θέλει για τη Γερμανία ο πρόεδρός της
Ομαδικός βιασμός, οργανωμένος από τον εν διαστάσει σύζυγο
Σχολείο στα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ θα χτίσει η Κίνα
Η Ιατρική πληρώνει τις συνέπειες της έλλειψης εμπιστοσύνης
Νέα τραγωδία στις λιβυκές ακτές
«Να παραμείνουμε ασφαλές καταφύγιο για τους κατατρεγμένους»